Az uborkaszezon után jön a dinnyeszezon, a lényeg, hogy a víztartalom 90% felett legyen! Dinnyét ennék! -hangzik fel a sokat hallott óhaj, az ember ilyenkor elindul a dinnyeboltba, már ha olyan hülye, és képes cipekedni valakiért. A dinnyeboltok kínálata ezerszínű, kis dinnye, nagy dinnye, közepes, hosszúkás, gömböc, zöld héjú, csíkos, másképp csíkos, mag nélküli, magvas, sárga bélű, piros bélű, kunkori farkincájú. Szóval nem könnyű az egyszeri dinnyevásárló dolga, mire rátalál a kis kedvencre és leméreti. A lékelés ma már a metropoliszokban nem menő, egész dinnyét illik venni, hogy egyszerre lehessen a kukába vágni, ha rossz a választás. Kevésbé kalandvágyóknak árulnak felvágós dinnyét de akár előre kockázott rögtön fogyaszthatót is. De milyen a jó egész dinnye, ezt kutatja mindenki évezredek óta! Mivel nekem OKJ-s dinnyeszakértői vizsgám van, segítek picit, hogy boldogabbá tegyem életeteket, mert kurva önzetlen vagyok, meg persze nem én fizetek!
Szóval. Az ideális magyar dinnye 6-9 kg, hamvas héjú. A hamvas héjat úgy kell elképzelni, hogy gyakorlatilag az ujjunkkal tudunk rá rajzolni, és az látszik is. Ez a frissesség jele. Szintén friss a dinnye, ha a szára zöld, és a tépés helyén kis zöldes barna izé szivárog ki. Válasszunk lehetőleg olyan dinnyét, amin gusztusos sárga folt van alul, az az érettség egyik jele. Ergó, ha szemre gusztusos a dinnye, az már fél siker! Bátrabb és erősb emberek óvatosan két kézbe fogva megpróbálhatják finoman összenyomni a dinnyét, ha halk roppanás hallható, az vagy a könyök porca, vagy az érettség jele. Szinte csalhatatlan jel az is, ha a dinnye felvágásakor reccsen, az már jót jelent!
Természetesen még ekkor is tévedhet az ember, de minimálisat. A felvágott dinnye legyen kásás állagú -ne fényes felületű, mert az valószínűleg rágós-, és ne látszódjanak benne vastag sárga erek!
Nézzük meg a bizonytalan dinnyéket, mint 21 méter blogtársunk pl.
Simára csiszolódott, esetleg sokszor karcolt héj, ami arról árulkodik, hogy vagy 15-ször ide-oda pakolták. A leszáradt farkinca a sok napos/hetes szedés árulója, esetleg a leszáradt indázaté, ami szintén nem a jó dinnye ismérve, szokás még az olyat kényszerérettnek is mondani.. A sárga folt hiánya éretlen dinnyére utalhat, de ez nem törvényszerű. A kicsi dinnye nem annyira ízletes, a túl nagy meg esetleg mesterségesen felfújt lehet, elképzelhetően üreges középpel, de erről a súlya is árulkodhat. A puha héj az egyértelműen a disznóól kategória.
Kopogtatás. Kopogtassál az ajtón, bazmeg, vagy a Vissza a jövőbe Biff fejen, a dinnyekopogtatás a buzik ismérve. Remélem senki nem gondolja komolyan, hogy a dinnyéket leszedés előtt a gazda megkopogtatja, mert akkor sose lenne leszedve, bizony a profik ránézésre szedik a dinnyét, ahogy fentebb is elhangzott!
Summa summarum, középtermetű, hamvas, sárga hasú és nedvező farkincájú legyen vágyunk tárgya, de ez nem azt jelenti, hogy egy ázsiai lédiboyt vigyünk haza, mert az nem biztos, hogy osztatlan sikert arat!