Kigondoltam

száz foooriiintnaaaak ötvenafele

Segédanyag

Részeredmények

  • csillagkúll: @dzsessz.szesz.zen: nem lennék a helyükben, amikor megtudják. (2023.09.04. 19:50) Jogvédő szervezetek
  • Kardos doktor: @dzsessz.szesz.zen: nyilván a libsi maszlagra van ráállva az agyad, azért nem fogod fel. (2023.08.08. 01:11) Az UBI margójára
  • dzsessz.szesz.zen: @ripők: rendkívül érdekes feltevés, de ezen a blogon a válaszok a fontosabbak! Mosási hőfok a mosá... (2023.07.27. 15:09) Bajersó
  • Páska Süme: reciprok hűböllér igazodópötty. (2023.02.07. 01:37) Mőőőőő!
  • dzsessz.szesz.zen: @Páska Süme: youtu.be/IqzMUn90tMg (2022.12.20. 10:58) A rendes december 3-i éves poszt
  • dzsessz.szesz.zen: nna... idővel a történelem bebizonyította, hogy aki rosszul múúnvalkol, azt kibasszák a pártból ma... (2022.08.23. 15:41) Moonwalk

Bambák

Legényvállalatunk

BOIL.gif

Korona - analízis - Első rész

2020.03.23. 09:51 villám.ló.láng.nyelv

Sajnos azt kell mondani, hogy a jelen helyzetben a tömegek teljesen informálatlanok, hogy miért is van ekkora, világszintű pánik a politikai döntéshozók  között. Az újságírók csak a jelen eseményekkel foglalkoznak és sokszor inkább egymással baszakodnak (lásd Origó szánalmasan kicsinyes és degradáló Index-gyalázása), a politikusok pedig épp a maguk nézeteinek megfelelő témákat csippentenek fel, ki éppen milyen nézetet vall és mekkora népszerűségi  index-el számol (Anyád valagát, te hülye fasz Gyurcsány), szintén elmehettek a faszba az idióta aggodalmaitokkal, kedves agyatlan szabadság-pártiak. No, mindegy, hagyjuk is őket baromkodni. Ők a nagy kép  kicsiny és szánalmas elemei. 

Az emberek-tömegek egy ideig elfogadják a politikusok döntéseit, de senki nem veszi őket igazán felnőtt számba, senki nem magyarázza el pontosan mi is történik egy pándémia esetén.

És akkor innentől vegyél a  kezedbe egy kávét, és próbálj  a cikk következő részére fókuszálni. Kb. 20 perc koncentrációra van szükség. Ígérem, fogyasztható lesz a következő rész, és meg fogod érteni, kedves olvasó, mit miért tesznek és mondanak neked:

Főbb problémák:

-Nincs pontos, nyilvános, elérhető és letölthető statisztikánk időrendben a vírus megjelenésének első napjától.
-Nincs pontos sarokszámunk, amit mi is látnánk, hogy mikor fogják jobban korlátozni a mozgását a nagy tömegeknek, amit valószínűleg a döntéshozók nem akarnak előre elmondani. Nem tervezhető az életünk, és főleg nem adják meg a lehetőséget arra, hogy tényleg nagy tömegek megértsék, miért kérik őket, hogy maradjanak otthon.
-Nem tudják az emberek, hogy meddig maradjanak otthon. Mikor lesz ennek vége???

Ez a poszt ezekre a fő kérdésekre szándékozik választ adni. Érdeklődés esetén egyre újabb és újabb részleteket mutat ki a szerző.

A Kigondoltam blog valaha milliós nézettségű  volt, de a blog  szerkesztői egy idő  után megfelelően kiélték magukat egymás és az idelátogatók kurva anyázásában. Ennek ellenére még mindig elég jó látogatottsága van a blognak, és feltételezhető, hogy az ezen blogot  olvasókat mélyebben érdekli a problematika.

Nekik kezdem el ezt a sorozatot.

Az első és legfontosabb, hogy minden döntéshozónak 3 hétre előre kell gondolkozni. Ez iszonyú nehéz akkor, mikor a döntést mások felett hozom, korlátozom a mozgásukat, amit ők korlátozottan fognak megérteni, hogy miért is kell azt tenni. A tömegek csak annyit látnak, hogy az egész életük kérdőjeles  lett: otthon kell lenni, vigyázni a gyerekekre, ráadásul a megtakarításaik végesek és igazán nem tudják, hogy így, bevételek nélkül meddig is bírják fenntartani magukat, a családjuka és fizetni a számláikat. 

A gazdasági és társadalmi következményekkel -ha lesz érdeklődés ezen poszt után- külön posztokban fogok foglalkozni. Most egy modellt szeretnék bemutatni, amely segít megérteni, miért is történik az, ami, és miért kérik az embereket arra, hogy maradjanak otthon.

2020-03-23_h_corona1.gif

 

 

 

 

Mielőtt belekezdenék a modell taglalásába először is szeretném deklarálni: Orbán hatalmas bravúrt mutatott be. Időben, helyesen lépett. Határozottan és szervezetten állt a problémához.A poszt végére meg is érti az olvasó, hogy miért írom ezt. Jelen posztnak NINCS politikai nézete, itt most a számok fognak beszélni.

Mielőtt a modellt bemutatom, hangsúlyozom, hogy a háttérben valószínűeg ennél százszor bonyolultabb modellek és kalkulációk folynak. A poszt egyetlen számsorra alapszik, utána pedig a nemzetközileg elérhető tudományos analízisek esszenciáját próbálja népszerűbben és tömörebben közölni. A modell végletesen leegyszerűsített, a problematika megértését szolgálja. Nem szándéka a pontos előrejelzés, hiszen ahhoz jóval több faktort kell figyelembe venni.

Kiinduló fogalmak:

Feltételezett betegszám: Egyes kutatások szerint a teljesen tünetmentes betegek száma az összes betegek 34%-a. Ebből ki lehet következtetni a tényleges betegszámot egy adott populációban. Ezzel a fogalommal és faktorral jelen posztban nem foglalkozunk.

Populáció: Feltételezzük, hogy Magyarország határai le vannak zárva. A modellt egyszerűsítettük, mivel ez nem igaz: a logisztika alapjait meg kell oldani, az áruk mozgását biztosítani kell. (ezért külön köszönet a kammionsofőröknek és  a határőröknek). A modell populációszáma 9.35 millió

Feltételezett betegek száma elhunytak alapján: Amennyiben tudjuk azt, hogy statisztikailag mennyi egy betegség mortalitási rátája, akkor meg tudjuk mondani az adott populációban megfertőzött betegek teljes számát. Ezzel a faktorral jelen posztban nem foglalkozunk.

Elhunytak: A vírus által fertőzött elhunytak száma, legyen az direkt vagy nem indirekt ok.

Új betegek: A médiában fellelhető napi új betegek száma (letölthető számsor sehol nincs, a legalaposabb számsor ti dőrendben itt találtam: https://index.hu/belfold/2020/03/23/koronavirus_fertozes_magyarorszag/

Itt szeretném megjegyezni, hogy régen láttam a kormányzati hivalos portálon található helyzetjelentésnél idiótább és szűkszavúbb fost. Információtartalma minimális, lózungtartalma maximális ( https://koronavirus.gov.hu/cikkek/167-re-nott-beazonositott-koronavirus-fertozottek-szama-es-ujabb-idos-ferfi-hunyt-el )

Megbetegedés total: a napi új megbetegedések adott napig összeadva.

Megbetegedés delta: két nap közötti új megbetegedés változása százalékban.

Új megbetegedés előző 4 nap delta átlag: A modell egyszerűsitett növekedési faktort alkalmaz: veszi az előző 4 nap változását, és átlagolja. Ez drámai egyszerűsítése a problémának, de fogadjuk el, a probléma így is megérthető lesz.

Megbetegedés per M capita: egy millió főre eső megbetegedések száma.

Március 15-én Orbán belépett és döntött. Ekkor még összesen 35 megbetegedés volt. Az Index már 3 hete őrjöngött, és valljuk be csúnyán túltolta a pánikot. Ez száradjon az ő lelkükön, és kattintásvadászatukon. Nagyon meg fogják szívni még ezt, de erről egy másik posztban.Viszont maga a vészjelzés indokolt volt, és Orbán nagyot lépett a gazdaság lefékezésével és a maradj otthon szellemiség elterjesztésével. Mindjárt meglátja kedves olvasó, hogy miért.

Vegyük észre, hogy ekkor az új megbetegedés delta 200% volt, ami okot adott neki arra, hogy belekapaszkodjon az asztalba, mikor bemutatták neki a lehetséges folytatást. 

Az intézkedéseivel és a nemzetközileg is tökösnek mondható lakosság-kölcsönmoratórium bevezetésével, a populáció megnyugtatásával és az azonnali maradj otthon kampánnyal ezt a számot mára lenyomta 128-ra.

Az előrejelzés ezzel a 128-as faktorral fog számolni. 

2020-03-23_h_corona3.gif

Akkor nézzük ezzel a faktorral az előrejelzést.

A legfontosabb a betegség statisztikai lefolyása:

-Tünetmetes (inkubációs fázis): átlag 5.2 nap. Legyen 5 nap nálunk.
-Betegség első szakasza (itt dől el, hogy a szervezet könnyedén elboldogul a fertőzéssel, vagy súlyosbodik): A kovetkező 5 nap, fertőzéstől eltelt 10 nap.
-Innen kb. 2 hét, mire a könnyebb fertőzésnek vége
-Minél súlyosabb az adott eset, annál hosszabb ideig tart a gyógyulás

Három lefolyást tartalmaz a modell: könnyú, súlyos, kritikus.

Könnyű lefolyás esetén kórházi kezelésre nincs szükség. Karantén otthon, bő folyadék, ágymeleg, könnyű ételek és maciméz.

Súlyos lefolyás: Erős láz, legyengülés, nagyon erős tünetek, kórházi  kezelésre szükség van, de lélegeztetésre nincs szükség. (92-es szaturáciü felett)

Intenzív kezelés: Antivirális, antibakteriális kezelés, lélegeztetőgép, stb.

A modell azzal számol, hogy 80%-a a betegeknek könnyű lefolyású  lesz, 15%-a súlyos, 5%-a kritikus lefolyású.

Magyarországon 2000 lélegeztetőgép van. Ez egy sarokpont. Ez jelenlegi szám. Jó lenne tudni, mennyit, mikor hoznak és üzemelnek be, de hát erről miért is lenne a híradóban egyetlen szó is, minthogy a felkészülés különböző lépéseiről. Merthogy Magyarország kőkeményen készül. Mert nézzük csak meg, mi történik 3 hét múlva?

Mielőtt az előrejelzést bemutatom: a modell nem számol az elhunytakkal és gyógyultakkal. Egyelőre olyan kevés az adat és annyira megszűrt, hogy -megintcsak érdeklődés esetén- én magam fogom manuálisan bepötyögni. Az elhunytak és gyógyultak az egészségügy terhelését csökkentik majd. A modell ezzel a csökkentéssel nem számol, pedig ez fontos lesz a jövőben, mivel az egész játék arra megy ki, hogy egy adott kapacitásra simítsuk ki az exponenciálisan növekvő betegek számát.

A nemzetközi  konszenzus az, hogy 50 beteg per Mcapita pontnál már nagyon be kell húzni a féket, egyébként elszabadul a pokol. Ezt a pontot a modell 2020. Március 27-re teszi. Ennek a hatását a növekedési faktoron ELŐSZÖR 10 nap múlva fogjuk látni. Ezt a modell nem mutatja be, feltételezzük, hogy nem lesz teljes és kényszerített otthon maradás. Ebben az esetben Mostantól 3 hétre 35197 beteg lesz, ezekből 5279 kórházi kezelést igényel, és 1759 betegnek lesz szüksége intenzív ellátásra.

Utóbbi kettő hatalmas szám. Legjobb tudomásom szerint 2018 végén a teljes kórházi kapacitás 42000 és ebből 1099 összesen az intenzív.

Ugyanis amit mindenki néz, hogy á, nagyon kicsi a halálozási ráta 60 év alatt! Igen ám, de nem mindegy hogy mekkora küzdelem árán akkora az a bizonyos halálozási ráta!

Láthatjuk  az Olasz példán, mi történik ha a növekedési rátára fittyet hányok, ha a korlátozó  intézkedésekre szervezetlenül kerül sor és már nagyon nagy számú Mcapita fertőzésnél. 

És ha a modellen eddig követett a nyájas olvasó, akkor mostantól megérti, miért is kérik, hogy maradjanak otthon. 

És azt is érti a kedves olvasó, hogy mi vár USA-ra ahol nagyon-nagyon elkúrták a dolgot, mi vár a Spanyolokra és a tökös, de féleszű Angolokra, nem is beszélve a Svájciakról. Nem kicsit cseszték el, nagyon.

És hogy hogyan fog ez a dolog felépülni? Hogyan fog rendeződni? Rendeződik egyáltalán, és mikor rendeződik? Ezekre a kérdésekre már a következő posztokban próbálunk választ találni. Ha lesz érdeklődés.

Ja, és még egyszer elmondom, bár így garantáltan nem lesz ez a poszt címlapos: Le a kalappal, Viktor! Ha nem Mészároskodtad volna el a magad, a magyar történelem egyik legnagyobb alakja  lehetnél. 

 

 

 

 

 

 

 

26 komment

Címkék: faszkivan korona hangyák villanykapcsoló isten keze radairosseb

A bejegyzés trackback címe:

https://kigondoltam.blog.hu/api/trackback/id/tr8315546806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2020.03.23. 11:07:19

Kiváló gondolatébresztő, derék munka. Ugyan a 2000 respirátorból 1000 végén már jelenleg is trüttyögnek nemkoronások, a SOTE egyik szülészeti klinikáján 4 db maszk volt a múlt héten mindenkire, ám az Excel tetszetős, mellőzi az amatőrökre jellemző színkavalkádot és a betűtípus is jó választás!

villám.ló.láng.nyelv 2020.03.23. 11:36:23

@ripők: gecóka, igazán beállhatnál a sorba, mint egészségügyis, és nyomhatnál egy posztot a te aspektusodból, hogy te hogy és mint látod a helyzetet!

Sajnos nekem nem áll rendelkezésre adat respirátorból, oxigénmaszkból, ezek mind további szűkítések a kapacitásban.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2020.03.23. 12:05:30

@villám.ló.láng.nyelv: Már nem vagyok eüs, eladtam a lelkem. Most hómofiszban kilincset szereltem és veteményezek. Már sarjad a retek, a zeller, a zsázsa, megindultak a paradicsom és paprika palánták. Az élet ilyen.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2020.03.23. 12:47:41

valóban, óbánozás nélkül nincsen kecmec

szanalmas 2020.03.24. 09:50:53

A faszom se olvassa el ezt az értelmetlen mellébeszélést.
Időnként megpróbálják megállítani kínát, de most is sikerült megerősíteni, sőt. Denevérinfluenza... Lófaszt. (v.ö.: madárinfluenza, sertésinfluenza= mit is esznek a kínaiak!?) Lúzerek!
A lényegre koncentrálj, bazmeg:
"ő adta be Merkelnek péntek délután __a tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium elleni védőoltást__ megelőzés céljával" Opsz! Mi va'!?!!!
A bankok meg örülnek, mert más viszi el a balhéjukat! Vakok vagytok, bazmeg!

radairosseb · http://kigondoltam.blog.hu/ 2020.03.24. 12:40:13

Nem kellene esztet a témátatot is elkomojtalankodni. A vírusok a barátaink, békés együtt élésre kell törekedni velük! Nekik sem érdekük elpusztítani a gazdatestet, ők aszt szeretnék, ha együtt élnénk szépen, harmóninában, boldogságban! Mink Rómaiak már csak tudjuk eszt!

Arról meg igazán nem tehetnek a virnyákok se, hogy a férgese elhullik közben! Nekik kár is volt megszületniük!

Wakka 2020.03.24. 17:42:40

Nincs itt semmi új, az pedig, hogy ez egy sorozat első része - nos ez inkább rémisztő.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2020.03.25. 02:53:51

Nagyon dícséretes, hogy a szerző próbálkozik a közszolgálttal, de a nagybani piacon patiszonnal csencselés során elsajátított alapszintű matematikai ismeretektől túl nagy ugrás a mégoly primitivnek is tűnő statisztikai modellek felállítása.

Alapvető gyengesége továbbá, hogy a benne szereplő számok köszönő viszonyban sincsenek a valósággal.

Egyebkent a vírus természetéről - fertőzőképesség, mortalitási ráta, stb. - a "tudományos konszenzus" kb. annyira reális, mint Mad Mike rakétaprogramja. A kedvencem, amikor azt próbálják megfejteni, hogy Olaszországban miért 20x nagyobb a halálozási ráta, mint Németországban, majd elhangzik, hogy talán azért, mert ott ~2 százalékkal magasabb az időskorúak aranya... (Bár legutóbb már olvastam olyat, hogy Olaszországban "talán" tízszer annyi beteg is lehet. Ja, talán.)

Ha a vírus működéséről szeretnénk információt, akkor elég lenne kizárólag a széles körben tesztelők országok -Németország, Dél-Korea - adatait figyelembe venni, holott a tényleges betegszám felderítése nyilván ott sem sikerült.

Ennél sokkal izgalmasabb statisztika - és sokkal megbízhatóbb, mondhatni halálbiztos -, hogy az olasz halottak átlagéletkora 79,5 év, ami két évvel több, mint a születéskor várható élettartam Magyarországon.

Biztos megéri feladni az életformánkat, hogy néhány láncdohányos digó nagyfter másfél évvel tovább éljen... Puttana madre!

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2020.03.25. 15:41:26

@"the dragon":

Azért valahol becsülöm az Oxfordi Egyetemet, hogy alig pár órával azután, hogy megfejtem a dolgokat, ők is kikutatják a maguk csetlő-botló módján a nyilvánvalót... Mondjuk én mindezt ingyen csinálom, áldott legyen a nevem!

qubit.hu/2020/03/25/a-brit-nepesseg-fele-fertozott-lehet-egy-friss-oxfordi-tanulmany-szerint?_ga=2.85119513.1497538158.1584093367-1156838577.1517346882

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.03.27. 21:06:47

Remek írás, de nagyon hosszú, ezért nem olvastam el.
Mindazonáltal, ha azt szeretnéd, hogy a következő írás index címlapos legyen, írd bele (többször is), hogy Orbán ezt (is) elkúrta, és ezért van itt ennyi halott, bezzeg a fejlett nyugaton, a halottak is sokkal jobban érzik magukat!
De majd a következő kormány a Jobbik-DK szivárványkoalíció, az mindent rendbe fog tenni, miután Orbán (holnap) (megint) lemond!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.03.27. 21:16:12

@"the dragon": No igen...
Ez nekem se tetszik, hogy most azért satuzzon be a gazdaság, hogy néhány ezer, amúgyis élőhalott vénség pár évvel tovább idegesíthessse a gondozóit.
Dehát most ez a trendi, éljenek a melegek, a nők, a feketék, a travik, meg a vének.
A fiatal fehér férfiak meg dögöljenek meg.

És a kitalált pénz alapú, kizsákmányolásra épülő gazdaság előbb utóbb amúgyis összeomlott volna, én ezt már 2012 előtt megírtam, nagysikerű blogomon.
Így legalább még gyorsabb lesz a folyamat.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2020.03.28. 06:25:37

@wmiki: Kössz, hogy felidézted a Hawkingos posztomat! A bejegyzés, a kommentjeim.. Áhhh, komolyan újra kéne olvasnom a dragon összest. Főleg azt a kommentfolyamot, amiben a dagadt DK-s lány a japán-amerikaiak internálásának tapsikol!

villám.ló.láng.nyelv 2020.03.28. 17:38:47

@wmiki: jéééé, wmiki, téged nem vitt el a radai rosseb! hogy ott rohadnál meg, ahol vagy! amúgy lebuktál, ki is vagy te!

villám.ló.láng.nyelv 2020.03.28. 17:39:44

@"the dragon": no, igen... a régi szép idők, amikor olyan tudományos röptéket nyomtunk itt, hogy néha csettintettem is a riposztjaidon!

szanalmas 2020.03.28. 17:47:28

@villám.ló.láng.nyelv:

Írd már le, hogy ki, eddig azt hittem, hogy dragon!

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2020.03.29. 10:00:26

@szanalmas: Huhh, ripők még sosem kapott ekkora bókot, a magam részéről viszont, a kurva anyád!

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2020.03.30. 08:48:42

ha már ennyire fussa, mindenki kurva anyuját, remélm senkit nem flejtettem ki

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.03.30. 08:58:41

ez az gyerekek, ez már index címlapos színvonal.
Kicsit több Orbánozás, és a kommentek mehetnek is címlapra.

Kadarka Jánoska · http://kigondoltam.blog.hu/ 2020.04.03. 22:18:25

Kollégák, ez a poszt szinte megüti azt a sznvonalat, hogy elolvassam. Zseniális és informatív, a szerző majdnem érti azt, amiről ír. Holnap elolvasom.
süti beállítások módosítása