Kigondoltam

száz foooriiintnaaaak ötvenafele

Segédanyag

Részeredmények

  • csillagkúll: @dzsessz.szesz.zen: nem lennék a helyükben, amikor megtudják. (2023.09.04. 19:50) Jogvédő szervezetek
  • Kardos doktor: @dzsessz.szesz.zen: nyilván a libsi maszlagra van ráállva az agyad, azért nem fogod fel. (2023.08.08. 01:11) Az UBI margójára
  • dzsessz.szesz.zen: @ripők: rendkívül érdekes feltevés, de ezen a blogon a válaszok a fontosabbak! Mosási hőfok a mosá... (2023.07.27. 15:09) Bajersó
  • Páska Süme: reciprok hűböllér igazodópötty. (2023.02.07. 01:37) Mőőőőő!
  • dzsessz.szesz.zen: @Páska Süme: youtu.be/IqzMUn90tMg (2022.12.20. 10:58) A rendes december 3-i éves poszt
  • dzsessz.szesz.zen: nna... idővel a történelem bebizonyította, hogy aki rosszul múúnvalkol, azt kibasszák a pártból ma... (2022.08.23. 15:41) Moonwalk

Bambák

Legényvállalatunk

BOIL.gif

Fészbúk

2012.05.24. 14:31 Spadla z oblakov

A fészbúk olyan, webes alkalmazás, ahol a felhasználók egyszerre csinálhatják mindazt, amit eddig külön-külön csináltak az interneten. Ímélt küldhetnek egymásnak, newsgroupokat definiálnak, képeket, tartalmakat osztanak meg egymással, játszanak, csetelnek és ismerkednek.

Mindezek mellett boldogan álrulják el legbelsőbb titkaikat, teregetik ki személyes adataikat és kapcsolatrendszereiket, nagy örömére a titkosszolgálatoknak és nyomozóhatóságoknak. Nem lepődjünk meg ezen: az ötlet egy izraelita agyából pattant ki, és bizony a fészbúknak erős kémszoftver-jellege van.

Nem meglepő, hogy ennek az egész rendszernek az alapjait megtalálhatjuk egy magyar találmányon, és azon sem lepődnék meg, ha Cukkenberg Úr ezt a rendszert már látta volna, mielőtt a mindenképpen zavaros és foltszerű, tehát amerikai igényeknek jobban megfelelő felületet 'kitalálta' és bevezette volna. A rendszer maga tökéletes: csak lájkolni lehet, és nincs lehetőség az igazi párbeszédre sem, a felület garantálja a pozitív visszacsatolást és a felületes, rohanó tempót. Mindenki barát vagy sem. Nincsenek árnyalatok. A vélemény nyílvánítása szabad: moderálás nincs. Egyet viszont tudhatunk: minél aktívabb valaki a fészbúkon, minél többet posztol és minél több "barátja" van, annál magányosabb.

Sok-sok vetülete és tanulsága van a fészbúk jelenségnek, ebből csak két dolgot emelnék ki:

Az egyik érdekesség, hogy ezen a felületen az emberek saját nevük alatt leginkább szépen, lassacskán kidolgozott imágókat fejlesztenek ki. Van, aki a kóbor állatok megmentőjeként tetszeleg, van, aki hatalmas partyarc, van, aki a panel-valóságból ebbe a világba menekül és szervezőegyéniségként villan be, de van aki kéretlen művészként közöl amatőr képeket, fotókat. Olyan is van, aki ezoterikus mesterként tetszeleg, vagy nagy gondolkodóként, és ki ne felejtsem a politikát: van aki itt kardoskodik politikai nézetei mellett. A lehetőségek tárháza majdnem hogy végtelen: egy biztos; ha megpróbáljuk az illetőt szembesíteni valós énjével, arra felettébb dühösen reagál. És itt merül fel az etikai kérdés: jogunk van-e szembesíteni barátunkat a valós énjével és a realítással, vagy csak hagyjuk, hadd játssza el azt, amit szeretne? Erre a kérdésre nagyon sok válasz lenne.

A második érdekesség, hogy a fészbúk az emberi kapcsolatok modern megnyilvánulása. Eddig azt hittük, a legnagyobb érték az ember és az emberi kapcsolatok értéke felbecsülhetetlen. Hát ez a tézis megdőlt:

 

 

 

Amint láthatjuk, az emberi kapcsolatoknak van értéke, és annak becsült értéke három nap alatt 30%-ot zuhant. Nem is kommentálnánk ezt a dolgot tovább, mindenesetre annyit mondanánk, hogy ez még csak a kezdet.

25 komment

Címkék: vidék intelligencia beépített yuppie gazdasági válság fejbőr beduinok kibaszott pesti lárvák éljen a

A bejegyzés trackback címe:

https://kigondoltam.blog.hu/api/trackback/id/tr844533394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szanalmas 2012.05.24. 17:27:24

Undorító és gusztustalan dolog a fészbúk, komoly, értelmes magyar ember nem is használja, én is csak kamuprofillal próbáltam ki, hát mit mondjak, egy hányadék. Arról nem is beszélve, hogy a tisztességes magyar polgárt egyből olyan alakok kezdik zaklatni rajta, mint például dragon! Bevallom, éveket öregedtem, mikor néhány weboldalon az iwiwes vagy fészbúkos pózolós tinilányok vagy félmeztelen buzi hülyegyerekek képeit mutogatták... Azért tart itt ez az ország, mert termelés helyett mindenki buzul a köcsög fészbúkon! Pedig, ha megkérdeznénk, az "emberek" 99 százalékának semmit nem adott a fészbúk! Ha én lennék a király, betiltanám rögvest! István király és Petőfi sem fészbúkolt és mégis nagy horderejű dolgokat alkottak! Például.

szanalmas 2012.05.24. 17:28:40

Arról nem is beszélve, hogy Jézus sem fészbúkolt!

-Tom - 2012.05.24. 18:06:16

Úgy sacperkábé mennyire szarom le a Fészbúkot vajon? Azon túl, hogy semmilyen táblázatot nem tudok olvasni, mert nem én vagyok Ripők, pedig eddig ketten kérdezték meg tőlem levélben, hogy én vagyok-e. NEM. És tőzsdézni sem szoktam.

Leszarom emellett Zuckerberget a kutyájával meg a ferde szemű feleségével együtt, a citromos Jana ásványvizet, a jogot, a savanyú arcú nőket és a macskaalom-szagtalanítót, ami nem működik.
Ja és a NAV-ot is.

mirx 2012.05.24. 18:16:45

a posztolónak baromi béna barátai lehetnek

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe n. 2012.05.24. 18:45:17

"Nem meglepő, hogy ennek az egész rendszernek az alapjait megtalálhatjuk egy magyar találmányon, és azon sem lepődnék meg, ha Cukkenberg Úr ezt a rendszert már látta volna, mielőtt a mindenképpen zavaros és foltszerű, tehát amerikai igényeknek jobban megfelelő felületet 'kitalálta' és bevezette volna"

ezen jót röhögtem D:

szanalmas 2012.05.24. 18:50:13

@mirx:

Na, egy magát megbántva érző magányos nő -aki a kigondoltamra kommentel-, hát ez tipikusan az önszopás kategória, mármint esetedben a kígyóuborka helytelen célú felhasználása!

gabest1 2012.05.24. 18:50:27

FB azoknak való, akik kimaradtak az IRC-ből, ICQ-ból, levlistákból. Egy bizonyos számú ismerős után kialakul a kritikus tömeg, és nem lesz olyan szabad perce az embernek, amikor valamelyik úgy ne gondolná, hogy meg kell osztania veled a napi problémáját. Amennyire lehet kerülöm az ilyen dolgokat.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.05.24. 19:08:51

Fácsét saját néven tényleg csak a tarhonyák használnak. Arra, amire való, ti. hogy bikinis képeket sasoljunk a szöszi kolléganőkről vagy leinformáljunk egy nagyszájú hőzöngőt, arra tökéletesen alkalmas.

mirx 2012.05.24. 20:19:24

@szanalmas: kettőnk közül nem én tűnök megbántottnak egyelőre ;)

szanalmas 2012.05.24. 21:51:49

@mirx:

Szerencséd, hogy szimpatikusnak tűnsz, ezért csak annyit tudok mondani, hogy ha 23-nál fiatalabb vagy akkor dragon kezei közé kerülsz, ha 23 és 27 közötti vagy akkor a posztíró fog a térdén lovagoltatni, ha 27 és a halál közt létezel, akkor meg én nevellek tisztességre! Más lehetőség nincs, mert a többiek buzik!

szanalmas 2012.05.24. 21:53:41

@21méter:

Hey, dude, megnéztem a kibaszott elmebeteg filmedet, karácsonyra kapsz Káosz Kapitány köpenyt!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.24. 21:54:36

@ripők:

Hehe! Tényleg erre jó leginkább.

Kadarka Jánoska · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.05.24. 22:46:54

Generációs konfliktus valójában a facebook hívők/utálók közti különbség. Minden vénember utálja, a fiatalok pedig szeretik. Olyan ez, mint száz éve a szekér vs. autó. Minden, magát komolynak gondoló ember lenézte a bolond automobilosokat. No hát facebook fikázók, ti vagytok a múlt.

Ja és nem azért, mert években vagytok öregek, hanem azért, mert agyilag. Már nem vagytok képesek újat befogadni, ergó innen jön a leépülés. Demens brigád. Kiposztolnálak benneteket a facebookon, de ti nem olvassátok, másokat meg nem érdekel a haldoklásotok. Éljen az ifjúság!

Spadla z oblakov 2012.05.24. 23:29:18

@Kadarka Jánoska: buta vagy. pont azt írom, hogy a fészbúkban semmi új nincs. mesélj, milyen új funkció van benne, ami nincs még meg? a lájk? húha.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.05.25. 05:16:30

@ccactus: Igazán megfogalmazhatnál önálló gondolatokat is, ez a törleszkedős vállapogatás ezen a blogon mélyen nívó alattinak számít.
@mirx: Kérlek, bocsásd meg kutatótársunk érdes stílusát! Mentségére szól, hogy szakmáját tekintve lápi remete.
@gabest1: Nagyon is intelligens hozzáállás, bár mi itt nem vagyunk hívei a prekoncepcióknak!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.25. 09:45:38

@ripők:

Ugyanaz a véleményem, mint neked. De ha ez neked örömet okoz: Apád faszát!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.25. 09:48:16

@Spadla z oblakov:

Majdnem túllépted a kérdőjel quótát!

De most már értem, hogy miért ilyen szar ez a poszt. A fenének posztolsz róla, ha halványlila kisegítő pótsegéd fogalmad sincs róla.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2012.05.25. 10:00:35

@szanalmas:

Ugye hogy, ugye! Előre is köszönöm a Jézuskának.

Kadarka Jánoska · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.05.25. 11:23:07

@Spadla z oblakov:

Ez az, nem érted, hogy új van benne. Technikailag semmi különös újdonság, de a kommunikációt formálja át. Te, és a hozzád hasonló begyöpösödött emberek eddig mondjuk leveleztek, üzenetet küldtek annak, akinek akartak. Volt címzett. A facebooknál meg nincs, megírod a nagyvilágba. Persze emailezni is lehet úgy, hogy a címzett mindenki a címlistádból, de a facebook filozófia lényege, hogy az emberek máshogy kommunikálnak, mindenki láthat mindent, és ahhoz csatlakozik, ami érdekli. A pont - pont helyett. És persze mondhatod, hogy mindenki hülyét csinál így magából a nagyvilág előtt, de valójában csak azok, akik már most is hülyék, mint pl. te.

Olyan ez a kommunikációban, mint az operációs rendszerekben a Linux. Addig egy cég fejlesztett egy rendszert, aztán odaadta a usereknek. A linux a fejlesztést tette ki a világba, mindenki becsatlakozott. A jövő cégeinek működési módja a facebook kommunikációra fog hajazni, illetve nem is lesznek cégek, csak projektek. Majd meglátod.

annagramma · http://rezfaszubagoly.blog.hu 2012.05.25. 17:35:52

Én ez utóbbihoz, pártállás nélkül, hozzátenném, hogy szerintem a fb mégis csak rengeteg technikai újdonságot hozott. Mélyebb kutatáshoz alulmotivált vagyok, de én például a tartalom dinamikus betöltését itt láttam először (s számomra majdnem akkora fless volt, mint annak idején az első ajaxos portál). Azon kívül a "lájk", szóval hogy egy pici kódot beteszel bármely weboldalba (mondjuk itt bevillan a youtube azért, viszont ehhez csak javascript kell), vagy hogy egyetlen accounttal megmenekülsz a regisztráció fájdalmas folyamatától megannyi webhelyen (hasonló úgymond haszontalan szarokon, ugye, de akkor is), ... szóval már nem tudom, most hol is tartunk, websok, de a gyökkettő és a mai helyzet között szerény véleményem szerint sokmindent szökkent szárba innét. Szigorúan tárgyilagosan és technikailag értékelve.

Spadla z oblakov 2012.05.26. 08:10:10

@annagramma: köszönjük kommentjét, ellenben szomorúan állapítjuk meg, hogy Ön informatikus, ami szörnyű tény. Nő létére választhatott volna valami becsületes szakmát.

annagramma · http://rezfaszubagoly.blog.hu 2012.05.29. 10:06:03

@Spadla z oblakov: akkor még bankrablónak/a női egyenjogúság vértanújának/munkahelyi kurvának/hájas fickónak/stb .. készültem, mindehhez hasznosnak tűnt.
A dolgokon ez persze mit sem változtat.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2012.05.29. 18:13:17

@annagramma:

Ezek itt nem értenek a focihoz, héló! De ha az Ajax helyett MTK-t írtál volna, talán a többieknek is leesik, hogy kapcsolódik ez az egész a Zuckerberg birodalomhoz...
süti beállítások módosítása