Kigondoltam

száz foooriiintnaaaak ötvenafele

Segédanyag

Részeredmények

  • csillagkúll: @dzsessz.szesz.zen: nem lennék a helyükben, amikor megtudják. (2023.09.04. 19:50) Jogvédő szervezetek
  • Kardos doktor: @dzsessz.szesz.zen: nyilván a libsi maszlagra van ráállva az agyad, azért nem fogod fel. (2023.08.08. 01:11) Az UBI margójára
  • dzsessz.szesz.zen: @ripők: rendkívül érdekes feltevés, de ezen a blogon a válaszok a fontosabbak! Mosási hőfok a mosá... (2023.07.27. 15:09) Bajersó
  • Páska Süme: reciprok hűböllér igazodópötty. (2023.02.07. 01:37) Mőőőőő!
  • dzsessz.szesz.zen: @Páska Süme: youtu.be/IqzMUn90tMg (2022.12.20. 10:58) A rendes december 3-i éves poszt
  • dzsessz.szesz.zen: nna... idővel a történelem bebizonyította, hogy aki rosszul múúnvalkol, azt kibasszák a pártból ma... (2022.08.23. 15:41) Moonwalk

Bambák

Legényvállalatunk

BOIL.gif

Infláció - vendégposzt

2012.01.13. 22:45 Zsit (nyau és rémizé)

Hiperinflációs felkészítés, segédlet

Hiperinflációs kilátások Magyarországon 2012 elején

Írásunkban az elmúlt egy-másfél év magyar gazdaságpolitikájából extrapolálva arra keresünk választ, milyen következtetéseket vonhatunk le a közeljövőben - szigorúan véletlenül, esetleg nemzetközi összeesküvés hatására - beinduló magyar hiperinfláció során kiadott bankjegyekből.

Reményeink szerint pártunk és kormányunk nem tervezi a forint teljes megsemmisítését - azaz nem követi a Zimbabwében már bevált, forradalmi megoldást a saját devizában vezetett adósságtól való megszabadulásra.  Feltételezve, hogy az inflációs folyamat irányított lesz, felsoroljuk a hiperinflációs bankjegyek szimbolikájából a nemzetközi tapasztalatok alapján levonható következtetéseket.

Aggodalomra adhat okot, ha az új bankjegyeket többnyire nem orthodox címletekben - kettő és öt egész hatványainak szorzata - vezetik be.  Burkolt áremelésre használható például, ha a frissen kiadott 75 milforintoshoz nem áll majd rendelkezésre megfelelő váltópénz, és a kereskedők a kerekítéskor extraprofithoz juthatnak. (Ilyen elítélendő viselkedésre természetesen csak külföldi tulajdonú üzletektől számítunk.)


 

A fenti burmai kjapon (MMK) és grúz larin (GEL) látszik az is, hiperinflációs időkben milyen hasznos álcázásul szolgálhat külföldiek számára nem olvasható feliratok használata. Például a hagyományos magyar "mil-'' és "b.-forint", esetleg "tril-forint" kifejezéseket célszerű csak a szövegben elhelyezni, ezzel is megnehezítve a külföldi elemzők dolgát. 


Feltételezésünk szerint rossz jel, ha az új bankjegyeken macskafélék jelennek meg.  Nem egyértelmű, hogy ezekkel a motívumokkal pártunk és kormányunk újabb - forradalmi - Nagy Ugrást készít elő, vagy a Pannon Puma korszakát kívánja felidézni.



A tőzsdei spekulánsok elriasztására kiváló megoldás, ha az új bankjegyek valamelyike medvét ábrázol.  Még egyértelműbb lesz a figyelmeztetés, ha medvével egyidejűleg döglött bika is megjelenik bankjegyeken.

Amennyiben a medve már a teljes magánszektor államosítása után - és így természetesen a tőzsde bezárását követően - kerül bankjegyre, azt egyértelműen az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok javulásának jeleként értelmezhetjük.

Feltételezésünk szerint a közoktatási népbiztosság a gyorsan cserélődő bankjegyeket oktatási célokra is felhasználja majd, például az ország újraiparosításának eredményeit bemutatva.


Amennyiben az infláció kellően felgyorsul, a bankjegysorozat akár egyszerű animációkat is megjeleníthet - száz, címlet szerint növekvően rendezett bankjegy egy kötegben már pár másodperces pörgethető filmet is tartalmazhat.
Képzeljük el például a fenti kambodzsai rielen (KHR) bemutatott vonatot, amint lendületesen halad előre - feltételezve, hogy az adott pályaszakaszon nincs érvényben sebességkorlátozás.

Nagyobb bankjegyválaszték mellett nem elképzelhetetlen, hogy állami vállalatok is reklámfelülethez juthatnak, például az MVM is népszerűsítheti az energetikát. Reméljük, hogy az itt látható laoszi kiphez (LAK) képest az MVM még inkább kiemeli a megújuló forrásokat, például szélkereket is szerepeltet.



Energetikai szempontból az elinflált, értéktelen bankjegyek is hasznosak: fűtőértékük összemérhető a barnaszénével, viszont nehézipari befektetés nélkül is begyűjthetőek.  Segíthet ebben egy központilag gerjesztett bankpánik, majd a készpénzben "biztonságba helyezett'' vagyonok - háztartásonként akár több tonna papírpénz - államosítása.

Az ipari életképeken kívül mezőgazdasági idillekre is felkészülhetünk. Hálás téma lesz az Ócsa környéki rizsföldeken dolgozók szorgos - szigorúan önkéntes - (köz)munkájának bemutatása.



A devizahiteles-telepek mindennapjainak szerepeltetése az elköltött állami pénzek népszerűsítésén túl komoly oktatási potenciállal is rendelkezik.  A bankjegysorozat generációk számára örökítheti meg annak következményeit, ha valaki (deviza)spekulánsokkal üzletel, vagy külföldi tulajdonú pénzintézettől vesz fel hitelt.


Feltételezésünk szerint az új bankjegyeken az újraiparosítás eredményein túl a munkaalapú társadalom büszke tagjai is megjelennek.  Amennyiben a hiperinflációs időszakban jut idő a bankjegyek áttervezésére, a kompozíciók időbeli változása segíthet a társadalmi viszonyok követésében.  Az alábbi két észak-koreai von (KPW) közti különbség például egyértelmű baloldali fordulatot jelez 1978 és 1992 között, illetve a könnyűipar - elsősorban ruházati cikkek - fejlődését dokumentálja.



Forradalmi társadalmakban a munkások és mezőgazdasági dolgozók mellett természetesen fontos szerepet töltenek be a fegyveres erők tagjai.  Aggasztó fejleményként értékelnénk, ha a bankjegyeken tömegoszlató katonák jelennének meg.

Speciális esetként valószínűsíthető, hogy "egyik jelöltet sem'' (none of the above) választó, kiábrándult honfitársaink pozitívan reagálnának katonai puccsot, a Parlament ostromát, esetleg képviselőket őrizetbe vevő katonákat ábrázoló bankjegyekre.

Stratégiai partnerünk, Kína tapasztalatai alapján az élelmiszerjegyek (liang piao) felülete is felhasználható ismeretterjesztésre.  Mivel ez az oktatási hatás akkor érvényesül maximálisan, ha a jegyek áruhiány miatt sokáig a lakosságnál maradnak, aggasztó fejleményként értékelnénk, ha az élelmiszerjegyek bevezetésükkor azonnal oktatási tartalommal jelennének meg.
 



Aggasztó jel, ha maga Nagy Testvér több bankjegyen is megjelenik.  Amint ezzel a megoldással találkozunk, felkészülhetünk arra, hogy gyors egymásutánban sok bankjeggyel - akár naponta újabbakkal - találkozhatunk, hiszen minimális bankjegy-változtatásokra lesz szükség, és nyilván egyik címletet sem kezelik kitüntetetten.

 

A fenti türkmén manat (TMM) bankjegyek rámutatnak arra is, hogy a vezetőcentrikus hatalmi viszonyok vezetőváltáskor automatikusan bankjegycseréhez is vezetnek.  A hiperinflációs környezet nagy előnye, hogy ez a folyamat gyors és jól tervezhető.

Egyértelműen pozitív fejlemény, ha Nagy Testvér csak a nagy(obb) címleteken jelenik meg. Az üzenet ilyenkor nem kétséges: kiemelt fontosságú állami feladat lesz a kitüntetett
bankjegyek értékének fenntartása.

Az észak-koreai von bankjegyei kapcsán futólag említjük, hogy a 2009. végi, komoly vagyonvesztéshez vezető lépések - zavargásokhoz vezető bankjegycsere, a magán-megtakarítások szándékos elértéktelenítése - után az állami felelősök közül többet felelősségre vontak, néhányukat kivégezték.   A jelek szerint a magántulajdont valamilyen formában még a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság is tiszteletben tartja.

Nagy Testvér ábrázolásánál reméljük, hogy nem egyenruhás képét használják fel a bankjegyekhez, bár ez forradalmi körülmények között teljesen elfogadott.

Meg kell említenünk, hogy az egyenruhában ábrázolt vezetők közül több uralma a tervezettnél hamarabb véget ért. Reméljük, hogy pártunk és kormányunk aljas kritikusai nem reménykednek abban, hogy magyar párt- és állami vezetők egyenruhában jelennek meg a hiperinflációs bankjegyeken.

A kedves vezetők ismétlésén kívül kellemetlen előjel, ha a szükséglethez képest a túl sok bankjegy miatt nem áll rendelkezésre elegendő nemzeti hős.  Ilyen esetekben célszerű lehet egyszerűbb motívumok felhasználása, illetve időnkénti újrahasznosítása, egyszerű címletváltoztatással.
 


Hasonlóan hatékony megoldás - mint a pengő esetében Magyarországon is láthattuk - a bankjegyek ciklikus felhasználása.  Megfelelő előre tervezéssel az N mil-forintos, az N bil-forintos majd - nem sokkal - később az N tril-forintos nyomólemezei minimális, néhány betűre kiterjedő módosítással előállíthatóak egymásból.

Különösen negatív előjel, ha az új bankjegyek tervei kifejezetten átmeneti jellegűek.  A volt szovjet tagköztársaságok tapasztalataihoz hasonlóan - itt üzbég szom (UZS) látható -biztosra vehetjük, hogy az átmenetinek szánt bankjegyekben megrendül a lakosság bizalma.



A letisztult, minimalista megjelenés komoly előnye, hogy a bankjegynyomtatásba bevonhatóak a játékgyárak is, ráadásul a Monopoly-pénznél egyszerűbb nyomólemezek is elegendőek.

A hiperinflációs folyamat felgyorsulását jelzi, ha az újabb címletek már csak egyszerű felülbélyegzéssel, vagy egyértelműen elkapkodott módosításokkal készülnek.



Aggasztónak találnánk, ha a bankjegyeken a sok nullára felkészülve kiszélesítenék a számok rendelkezésére álló sávokat.

Természetesen a "mil-'', "b.(bil)-'' illetve "tril-forint'' rövidítésekkel a probléma megkerülhető; Zimbabwe inkább a nullák időnkénti levágását választotta.  (Magyar használat szerint 10^14 "csak'' 100 billió, így egy 10^14 forintos aprópénz nem ér majd egyetlen tril-forintot sem.)


Amennyiben az inflációt megelőzendő árfolyamrögzítésre kerül sor, célszerű olyan valutához igazodni, amelyet magát nem fenyegeti hiperinfláció.  A "krajinai dinár'' (HRKO/HRKR) rövid fennállása alatt ez nem sikerült.
 



A fenti krajinai dinárok szemléltetik azt a kormányzati szándékot, hogy a bankjegyek megjelenése még hiperinflációs időkben is a stabilitás látszatát keltse.



Záró megjegyzésként említjük, hogy a fentiekben optimistán feltételeztük, a kormány saját hatáskörben tarthatja a bankjegynyomtatást.  Amennyiben rosszabb feltételek közé kerül az ország, például a hitelfeltételek részeként EU-megszállás alá kerül, készüljünk fel megszállási forintra.  Sajnos ezek az átmenetinek szánt pénzek - mind értékben, mind megjelenésben elmaradnak a pénztől megszokott minőségtől (itt egy, Japán által a második világháborúban megszállt holland gyarmatokon kibocsátott tízguldenest láthatunk).



Kontakt: első szerzőnk 4096 bites RSA-modulusa:

c5e5a974ef93301ef7ca94fd56661a3a5685a4e58679767bb6117b14a582dcae8f2218910514c727954145a09ed7d48145e138e197c40018ff9c0ffcd14338f4
6927f22352a250bf31ce6d1605faf873aaa89ef473ce87503aeedc030004a393952c48ff9275ac87f5eeceeadbaff3d438d429eb503c63a360477e1cccd8b727
b1828b3f06c8545bb506c598f6108ed09db1f2dfdff5ac3724fafe42339485f86220b7c593e7d5146213b99c10a5bf2f9608990959abe9b4dd2e4616db8502b3
7b547144e86fb5e1fa1bec86e65e702443499919e7858f26f30531e28da5d885bb06999bd114600e3b47c6cb869c2498e70347be6ceabafd2958a6a7bdaf20a5
372552d123dcf201953c4c6a434c5052842775ee052078e918d4e4d4100bee58d8f36b6d5223e21c0504913320831cef38a628cf60a3af10f43cb980dbad758c
d1fd301f6095dd98051a513f0de2d155b0d9c62a7b63c794d552bbe973c876dbc591042e619720c8c1faaca47a3bcaf392dd61adffe3c0bd3329db7e7afdf50e
fbbad2471b92b5a8f38c96968605ddfce5644eab2c138f702bdeb9e6ebba0f423e75a7be6ef373047b1ae5c7181f8cb70c77cc64a93299958486ece04d5ec0db
6a5eff8c2ce5765c15a44f0277cbf7e3b1313bd9e34137923e071e5b99444ddfe15636fa7b99787d1e162148927ce56eed580a9e6a519870c6e673649bd95a2f

(kitevő: {0x10001}).


 

31 komment

Címkék: nem gazdaságpolitika hiperinfláció bankjegytörténelem orthodox

A bejegyzés trackback címe:

https://kigondoltam.blog.hu/api/trackback/id/tr163543535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2012.01.13. 22:53:52

A lényeg kimaradt, de az egyik kép nem jó.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2012.01.13. 22:54:55

Lefordítottam:

6927f22352a250bf31ce6

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.01.13. 23:53:41

Helóka, minimum beugró egy vendégposztnál, hogy a címben szerepel legalább egy lenyomozható nikk. Most ezt Fantomas írta? Vagy annyira gáz a Kigondoltam, hogy ide szégyenletes írni? Vagy azért, mert büdösmackó néven tagunk Gyurcsány Ferenc, ide már ciki járni? 100 forintos kérdések ezek, hogy a témánál maradjak.

Egyébként a poszt jó, de szerintem kissé szétesett, és a "feltételezésünk szerint" kitétel gyakori használata miatt feltételezésem szerint olyan ember írta, aki nő.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.01.13. 23:56:38

Az utolsó bekezdésben van egy elütés, de nem lövöm le a poént. Egyébként zseniális poszt.
Mindazonáltal sosem értettem, hogy infláció minek van. Gátat kell vetni a kapzsiságnak és akkor a kufárok nem akarnak majd több pénzt ugyanazért az áruért kis idő elteltével. Önuralom, fegyelem, boldog megelégedettség. Mosson kéz kezet. Én nem drágítom az árumat, hogy nyereséges legyek, cserébe te sem emelsz árat és így az én költségeim is szinten maradnak. Egyszerű ez, mint a pofon.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.01.13. 23:59:17

@ripők:

Ha nem lenne infláció, akkor hogyan gazdagodhatnék munka nélkül? Az infláció az, ami a svejcifrankos vagyonomat növeli napról napra itt, magyarba.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.01.14. 00:16:07

@Levéltáros: Szerintem épp ideje lenne, hogy a Jegybank komolyan vegye a feladatát. Deflációs nyomás alá kell helyezni a forintot. Simor történelmi felelőssége, hogy bevonjon annyi bankjegyet, amennyit csak tud. Árvaházakat és nyugdíjasotthonokat fűthetnénk a bankókkal és dagasztaná a mellkasunkat az erős hazai fizetőeszköz símogató tudata. Egészen addig kellene folytatni az eljárást, amíg csak egyetlen tízes marad forgalomban. Azt oda kell adni Szörcsinek, hogy fektesse be okosan. Egyből megmenekülnénk, baszod.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.01.14. 00:23:58

@ripők:

Te figyelj, agyvizedet nem kéne deflációzni? A biznisz mindig az inflációban van, aki ügyes, az kölcsönt vesz fel, majd elinflál. Közben persze szűzhártyákat perforál.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.01.14. 00:42:47

@Levéltáros: Nem értesz az üzlethez, de kurvára. Teszemazt megvalósul a fent vázolt szcenárió és van egy kétforintos tantuszom. Eladom Szörcsinek, de nincs aprója, csak az a tízes én meg ugye nem tudok visszaadni. Hát ezt nevezem én biznisznek, te kókler.

Kekszemu 2012.01.14. 17:59:32

Hiányolom h nincs fenn kép a pengőről, miért?
pl itt egy:
galeriasavaria.hu/images/products/2011_08/2011_08_02/d9534b71.jpg

Parafon 2012.01.15. 12:31:45

A cikk írója csupán a numizmatikai jártasságát szerette volna csillogtatni, ennek a kommentnek az írója pedig a numizmatika szó ismeretében való jártasságát szerette volna csillogtatni.

szanalmas 2012.01.17. 18:00:39

A szerző iszonyat brilliáns módon és szédítően diplomatikusan világít rá arra a tényre, hogy akinek medve van az avatarjában az nagy valószínűséggel egy kövér orosz ultraortodox zsidó! Köszönjük!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.18. 23:12:15

@Levéltáros:

Köszönöm elismerésed! A posztot én írtam. Azért névtelenül, hogy elfogulatlan tudjál maradni, mikor olvasod. :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.18. 23:13:20

@Levéltáros:

Ja és azért is maradta anonímand, hogy ne firkáljátok tele az egészet olyan megjegyzésekkel, hogy 1 poszt 1 kép, meg más baromságok..

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.01.19. 08:58:22

@bogancs:

Gratulálok a coming outodhoz, bátor tett elismerni, hogy transznemű vagy. És konspirációból is ötös.

Ha figyelmesen olvasod a kommentemet, azért észreveheted, hogy bizony nem tökéletes a posztod szerintem, van még mit javítanod rajta, de azért elismerésle méltó, az már igaz.

-=büdösmackó=- · http://kigondoltam.blog.hu 2012.01.19. 10:30:31

@szanalmas: kikérem magamnak a sértegetést! méghogy orosz!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.19. 19:43:29

@-=büdösmackó=-:

Tömörség! Meg 1 poszt 1 kép! Emlékszel?

-=büdösmackó=- · http://kigondoltam.blog.hu 2012.01.19. 20:55:00

@bogancs:

jobb az neked, ha úgy teszek, mintha nem emlékeznék, te geciláda.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.19. 21:16:24

@-=büdösmackó=-:

Úgy érzem, itt valami tüske maradt benned. Nincs kedved beszélni róla?

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.01.19. 22:20:55

Figyeljetek, ha már bogáncs egy ilyen remek posztot írt, nem kéne felvenni? Lehetne rögtön admin is, esetleg be tudná vinni a blogot a tutiba, reklám, címlap, olvasottság, bevétel, elísmertség, nem is sorolom tovább. Beköszöntene az aranykor.

Rosszindulatú Vászka 2012.01.21. 15:22:10

@Levéltáros: ej ráérünk arra még, most úgyis jobb dolga akadt, megy a Bájer úrral békemenetelni, most olvastam.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.01.21. 19:12:38

@Rosszindulatú Vászka:

Ja én is olvastam, bencsik, bajer, bogáncs, a három B megy elöl és védik Viktort.

szanalmas 2012.01.21. 19:24:11

@Rosszindulatú Vászka: @Levéltáros:

Ja, kb. egy jó ideje érezhetően kibaszott unalmas lett az index.hu, gondolom, beérett a női munka gyümölcse, régen sem volt dicsőség kikerülni a főoldalukra, ma már kifejezetten szégyen. Bogáncs meg egy idióta faszkalap, de eddig senki nem hitte el nekem!

Rosszindulatú Vászka 2012.01.21. 19:51:33

Tiszta időutazás az a hirieg egyébként, mert ugye régen úgy volt, hogy ellenforradalom, mosmeg ellentüntetés. Merhogy azér tüntet mert egyetért. Van benne valami félelmetes.

Rosszindulatú Vászka 2012.01.21. 20:16:25

@szanalmas: címlap ügybe nekem nincs sikerélményem, mióta a bedemarcival összerúgtuk a port, kizárólag csak idegenbe, vendégposzttal tudttam címlapos lenni.

szanalmas 2012.01.21. 21:44:04

@Rosszindulatú Vászka:

Ne haragudj, de ki a faszom az a bedemarci?!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.21. 23:33:18

@szanalmas:

Pedig mekkora buli volt, ha tudnád!

Közben meg kaptam a posztra ezer kommentet. Itt görcsöltek a gép előtt sokan, míg én túráztam.

A magyar ember már csak ilyen. Szereti a zászlót lobogtatni, fáklyával tüzeskedni, meg énekelni a Kossuth nótát.

szanalmas 2012.01.22. 09:57:35

@bogancs:

Te véglény, TE! Túra, bazmeg, az... Aki bármilyen mai politikai bűnszervezet seggét nyalja, az a legalja hazaárulók szekerét tolja! Nem leszünk gyarmat, meg vesszen az IMF?! Hát a kurva anyja az ilyeneknek, bazmeg, népszavazással léptünk be az EU-ba, meg az IMF sem kuncsorgott Hegyeshalomnál, hogy hadd adjon már pénzt nekünk! Össze-vissza hazudoznak, forgatják a köpönyeget, te barom, és te meg szopod a faszukat!
Egy trágya vagy, az ilyenekkel együtt!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.22. 10:12:41

@szanalmas:

Te miről beszélsz kisapám?! Dugd már ki a fejed időnként a monitor mögül! Gondolom frissítetted bőszen az index percről-percréjét mi?

Rosszindulatú Vászka 2012.01.22. 14:27:43

@szanalmas: ne legyél már ijen kirekesztő, én egy csomó hasznos és érdekes dologot tanultam a transzparenseikről, miszerint:

"A meleg beteg, gyógyítani kell"
Gondolom úgy képzelik, mint a vasat.

meg egy másikat is, az már szinte vers:

"Magyarország szuverén, ne fenyegess szoci rém!"
süti beállítások módosítása