Kigondoltam

száz foooriiintnaaaak ötvenafele

Segédanyag

Részeredmények

  • csillagkúll: @dzsessz.szesz.zen: nem lennék a helyükben, amikor megtudják. (2023.09.04. 19:50) Jogvédő szervezetek
  • Kardos doktor: @dzsessz.szesz.zen: nyilván a libsi maszlagra van ráállva az agyad, azért nem fogod fel. (2023.08.08. 01:11) Az UBI margójára
  • dzsessz.szesz.zen: @ripők: rendkívül érdekes feltevés, de ezen a blogon a válaszok a fontosabbak! Mosási hőfok a mosá... (2023.07.27. 15:09) Bajersó
  • Páska Süme: reciprok hűböllér igazodópötty. (2023.02.07. 01:37) Mőőőőő!
  • dzsessz.szesz.zen: @Páska Süme: youtu.be/IqzMUn90tMg (2022.12.20. 10:58) A rendes december 3-i éves poszt
  • dzsessz.szesz.zen: nna... idővel a történelem bebizonyította, hogy aki rosszul múúnvalkol, azt kibasszák a pártból ma... (2022.08.23. 15:41) Moonwalk

Bambák

Legényvállalatunk

BOIL.gif

A postaláda

2011.09.19. 08:25 Rosszindulatú Vászka

Régen, még a múlt évezredben, mikor nem volt internet, az emberek postán küldtek egymásnak levelet, amit igazi papírra írtak és egy másik papírból készült, u. n. borítékba rakva, egy harmadik fajta papírból készült, bélyeg nevű cimkével láttak el, hogy a postás el is vigye a címzettnek.

Ezeket a kész leveleket pedig igazi 3D-s postaládába rakta a postás (régen ez külön szakma volt). A postaláda nagyon fontos eszköz, abba gyűltek a személyes üzenetek is, meg a reklámújságok és csekkek (amit szintén csak postán lehet használni, régen nem volt e-bank) melyek nem csak a felhasználó fontosságát hivatottak jelezni, hanem megadta az érzetet is, hogy az illető tisztelt címzett egyben a fogyasztói társadalom hasznos és értékes tagja. Is. Aki soha nem kapott levelet, vagy célzott reklámot, nem is számított igazi polgárnak.

A postaláda azonban nem csak egy puffereszköz, hanem egyben társadalmi pozicót jelző tárgy, sőt, önkifejezési forma is. Léteznek a személytelen, bádogból készült panelpostaládák, meg cizellált, identítást jelző kézműves darabok fából, vasból és külön gazdag és szines kategória bérházból kertesházba költözők hivalkodó, festett-cizellált postaládája is. Az igényes ember gondosan választ postaládát, hogy a felületes szemlélő illetve a postás ne alkothasson róla hamis képet.

Az igazi magyar ember, aki leleményes és rátermett sohasem vásárolt kész, ipari postaládát, hanem készít magának megfelelő kézséget, ami védi leveleit és újsájgait az időjárás viszontagságaitól - a vidéki embernek nem elég egy sunyi rés az ajtóba, mint a bérházban lakó városiaknak, kik prédául hagyják háziállataiknak alomnak használni fontos küldeményeiket. Ezért aztán a jómunkásember ezermester abból építkezik, amilyen anyagot tud lelni lakóhelye közelében. Építési maradékok, esetleg nem őrzött építési anyagok, csatornacsövek, KRESZ táblák tartóoszlopa, vagy útjelzű műanyag oszlopok - ezekből akár több háztartás postaládája is elkészíthető, ráadásul teljesen ingyen.

Szokásban volt az is, hogy a precíz felhasználó a lakhatás valamennyi felhasználójának teljes nevét is felírta a postaládájára, sőt, a várt sajtótermékek nevét is, ezzel is megkönnyítve a postás szakember dolgát. Például: Kovács János, Kovács Jánosné Jolika, ifj Kovács Jánoos, Kovács Jolika, Magyar Nemzet, Maygar Horgász, Nők Lapja, Fürge Ujjak, Pajtás, Buci Maci. Ebben is különbözik a vidéki polgár az elszemélytelenedett városiaktól, kiknek elég a házszám is.

A postaláda remek dolog arra is, hogy egy speciális gyalázkodó forma, a névtelen levél is eljuthasson a rosszhiszemű címzetthez, ám ilyenkor ügyelni kell rá, hogyne írjunk feladót a borítékra. Kreatív felhasználók rejthetnek a postaládába sok mást is, mint bogarak, döglött ráhgcsáló vagy akár kutyagumi is, ezzel is szinesítve a küldeményt. Ezt már a digitális levelezéssel nem lehet megtenni, sajnos ezzel is szegényebb lett a korunk.

 

24 komment

Címkék: okosság szótár ismeretterjesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://kigondoltam.blog.hu/api/trackback/id/tr143226046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Archenemy 2011.09.19. 10:05:10

Nincsenek hozzászólások.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.09.19. 10:30:27

Nem hiába tartja a mondás:

"Mutasd a postaládád, s megmondom ki vagy!"

Például akinek nem kovácsolt vas, az egy suttyó proli!

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.09.19. 12:22:13

@LadyCarambole:

Az ingatlanaim negyedében jártál, a postaládát pedig ott sem láttad. Szóval jobban tennéd, ha nem vádolnál semmivel, te szuka!

Commandante Jayasuriya 2011.09.19. 13:13:16

Ahogy az elnevezése is mutatja, - post a láda -, a dicstelen múltból ránk maradt csökevény.
Ahogyan a cikkíró is, aki visszasírja a kozmopolita finánctőke letűnt hatalmát, melynek maga is járszalagjára került.

Rosszindulatú Vászka 2011.09.19. 13:31:24

@Commandante Jayasuriya: almarágás! Miért lenne dicstelen a mente, a lovaskocsi, meg az írásoktatás? Régen szépvolt bezzeg még a béjegnyallás senem azt jelentette, mint mostanság.

szanalmas 2011.09.19. 14:08:47

A szerző egy rasszista, ezen nincs mit szépíteni, nyilván mindenki érti, hogy az alábbi viccet bújtatta el a posztban:

A cigány reggel benéz a postaládájába, és talál egy fasírtot benne. Nézi, nézi, majd megkérdezi:
- Hát nekem meg ki a fasírt?

Felháborító!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.09.19. 14:19:06

A posztmen jól látja, a levelezésnek hamarosan végleg bealkonyul. Elegendő arra gondolnunk, hogy a Levéltár ódon kapuján is lakat fityeg immár.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.09.19. 14:40:20

@ripők:

De szép gondolat, el is érzékenyültem.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.19. 14:54:17

Méghogy nem lehet virtuálisan kutyagumit rakni más ember levládájába? Le vagytok maradva.

BTW tudjátok mik szívódtak fel? Azok az igazi postai gyűjtőládák, amibe bedobtad a feladandó levelet, bácsi jött, kiürítette, a központból meg küldték tovább. Pedig hasznos dolgok voltak. Múltkor se kellett volna 20 percet vonszolnom magam a hőségben, ha még meglenne a cucc a sarkon. Dehát már rendőr-hívó telefonbódék sincsenek.

szanalmas 2011.09.19. 17:09:20

Hamár a másik topikban zúg a kultúra, ne feledjük megemlíteni a régi idők nagy guruló postaládáját!
Figyelem, a nyugalom megzavarására alkalmas képsorok következnek!

www.youtube.com/watch?v=9lum2gYimq0

szanalmas 2011.09.19. 19:05:22

@ripők:

Látom, pihent vagy, te nagy hohoho!

Parafon 2011.09.19. 19:06:43

Hiába az aktuális témaválasztás, az encikilus igényesség, a dramaturgiai alaposság, ha egy húsz soros szart arra nem méltat az alkotója, hogy egyszer(!) átnézze, és kijavítsa az elütéseket benne, mielőtt kiposztolja.
Ezérttartittezazország.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.09.19. 19:14:52

@Parafon: Ne görcsölj, örülj, hogy nem a füleid között történt elütés...

Rosszindulatú Vászka 2011.09.19. 19:36:01

@Parafon: vannak hibál olvtársak. Igyexünk, de az ellenség keze a lábunk között van!

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2011.09.19. 19:40:15

@Rosszindulatú Vászka:
Nincs is olyan hosszú kezem, héló!
Alighanem a Magyar Királyi...öhh... szóval a Posta karmaira gondoltál, tértivevénnyel!

Frick László Emlékzenekar 2011.09.21. 05:34:15

Egy kis szinezék Vászenykámnak, mivel hogy Budwersch vagy hová van neki vidékiaffinitása, yukmagyarországhoz képest külföld.
Amikor a papírsajtó alkonyi BOOM-jában éget s az az önéégetés ujjan hasadó hajnalt igézett a nyugati égre, mintha ott lenne a kikelet (a blogoszféra szenved ilyenben a billentyűzetek és hagyományosegerek buksija éccakáján) Akkor Lajos néni a postás fél deci édes likörért Zotya bácsiéknak Joli nyanya Kacsa Magazimn-ját kikölcsönözte. Zotya bácsi óvatosabb volt, ő rejszoláskor fóliával védte a lapokat, de amikor Zotya néni pörköltet zabálván combját összeszorítva a végsőkön túl próbálta visszatartani a pisilését, bizony izgalmában a könyökéről a Kacsa magazin-ra csurgott a ZAFT. Így alakult ki az az összeesküvéselmélet, miszerint Lajos néni a 100 éve postás BÖCSŰLETESS asszony kiGŐCCSönyözte vóna az újságokat, rágalom!
Ez fokozta a büdösparasztok törekvését arra, hogy a pÓstaládda környékére kiírják az oda GYUGANDÓ újságok neveit. A kultúrák változóak voltak, ugyanis jó sokan nem szaroztak és a Popó Magazint rendelték meg. Én életemben egyszer néztem a popó magazinba bele, varázsujjammal, ahol felnyitottam, ott a diákkori barátom unokahúga mutatta az akkor még nyalnivalóan édes picsáját a nagynyilvánosságnak, vókmenne fülhallgatóval a fülecskéin nézett vissza a kamerába a fotós utasításának megfelelően, miközben mi úgy tudtuk, hogy joghallgató valamelyik vidéki nagyvárosban. (Túl fiatal högyolvasóink tájékoztatására: Létezik az a nőiéletkor, ami után , pl egy 77 éves mami, kedvtelve nézdegéli zsenge gidalányok bármely testrészét is, bővebb felvilágosítást kórházi kisnővérkék adhatnak... )

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2011.09.21. 14:16:14

az uram szerint aki nem dugott postaládán az nem is tudhatja

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2011.09.22. 09:02:38

@LadyCarambole: hát ami a postaláda mögött van mivel az uram szerint aki ennyire érti a postaláda lényegét mint a szerző is az vagy buz.i és zsid.ó vagy postaláda az élettársa vagy már baszott postaládán
süti beállítások módosítása