Kigondoltam

száz foooriiintnaaaak ötvenafele

Segédanyag

Részeredmények

  • csillagkúll: @dzsessz.szesz.zen: nem lennék a helyükben, amikor megtudják. (2023.09.04. 19:50) Jogvédő szervezetek
  • Kardos doktor: @dzsessz.szesz.zen: nyilván a libsi maszlagra van ráállva az agyad, azért nem fogod fel. (2023.08.08. 01:11) Az UBI margójára
  • dzsessz.szesz.zen: @ripők: rendkívül érdekes feltevés, de ezen a blogon a válaszok a fontosabbak! Mosási hőfok a mosá... (2023.07.27. 15:09) Bajersó
  • Páska Süme: reciprok hűböllér igazodópötty. (2023.02.07. 01:37) Mőőőőő!
  • dzsessz.szesz.zen: @Páska Süme: youtu.be/IqzMUn90tMg (2022.12.20. 10:58) A rendes december 3-i éves poszt
  • dzsessz.szesz.zen: nna... idővel a történelem bebizonyította, hogy aki rosszul múúnvalkol, azt kibasszák a pártból ma... (2022.08.23. 15:41) Moonwalk

Bambák

Legényvállalatunk

BOIL.gif

Krikett, -avagy a játék, amit senki sem ért...

2010.05.16. 07:30 Flat Eric / sta press (törölt)

Az április 30.-i Új-Zéland - Sri Lanka nyitómérkőzés óta folyó krikett Twenty20 világbajnokság televiziós közvetítéseit nézve, néhány kérdés fogalmazódott meg bennem. Anglia, néhány évtizednyi hullámvölgy és válság után ismét világuralomra tör? Hatalmát ki akarja terjeszteni bolygónk népei felett, a Homo Ludens felett, melyet a krikett csodafegyverként való bevetésével kíván elérni?

Ezekre a kérdésekre próbálok választ adni az alábbi, látszólag a sporttal foglalkozó helyzetelemzésben.

Az történt ugyanis, hogy a Pakisztán - Új-Zéland meccs végén, a következő  mérkőzés kezdetére várakozó Dél-afrikai játékos barátságosan beszélgetett, a kiwik csapatának egy tagjával. A szemfüles operatőr jóvoltából, szerte a világon sokmillió ember lehetett szemtanúja ennek a jelenetnek. Mindez Barbadoson történt, ahol ugyanúgy az angol a hivatalos nyelv, mint a két sportember hazájában, a földgolyó két ellentétes pontján  elhelyezkedő országban. A néhai hatalmas Brit Birodalom, a mai Brit Nemzetközösség tagállamaiban.

Szabályok ismertetésére feleslegesen nem fecsérelem az időt, hiszen az szinte természetes, hogy azok a blog minden tisztelt olvasójának a kisujjában vannak. Azonban mielőtt mondandóm lényegi részére térek, röviden ismertetem a krikettnek nevezett játék történetét. Egyes kutatók szerint Angliában, már a XII. században játszották a krikett elődjét. Az állataikat legeltető pásztorok unaloműző foglalatosságként köveket hajigáltak egymás felé, és ezeket görbe botjaikkal próbálták eltalálni, elütni minél messzebbre. Arról nem szólnak a feljegyzések, hogy milyen mértékben hatottak a játékban szerzett fejsérülések a pásztorok populációjának létszámára, de az biztos, hogy egy idő után a korábban használt veszélyes kődarabokat felváltotta a mai napig használatos, bőrből készült golyóbis. Később, a kampós végű pásztorbotot is sutba dobták, a patakban ruhát mosó falusi asszonyok mángorlófájához hasonlítható, korszerűen áramvonalas kialakítású ütő váltotta fel azt.

A forradalmi újítások, -valamint Anglia korabeli külpolitikája-, (melyenek eredményeként hatalmas gyarmati területek ellenőrzését szerezte meg a királyság), vezettek oda hogy a krikett elindult világhódító útjára.

Ahogy az anyaországból a távoli gyarmatokra kihelyezett állami tisztviselők, úgy a Brit Kelet-indiai Társaság alkalmazottai, és a gyarmati hadsereg tisztjei is lelkesen ütötték, dobták a labdát. Guyanától Zimbabvén át Ausztráliáig, szinte a Birodalom minden részén játszották a krikettet. Az élet ritmusa folyamatosan alakította a játék formáját, és időtartamát. Hosszú évszázadokon át, nem mint napjainkban, munkájuk végeztével bőségesen rendelkeztek szabadidővel az emberek. Ezért alakulhatott úgy, hogy egy rendes mérkőzés időtartama akár öt nap hosszúságú is lehetett. (Ez a lebonyolítási forma, ma Teszt-mérkőzés néven ismert.) A több napon át folytatott versengés időtartamára a krikett pálya és környéke, a társasági élet színterévé vált. Barátságok köttettek, szerelmi szálak szövődtek, gyermekek cseperedtek fel, boldognak látszó házasságok futottak zátonyra egy-egy meccs ideje alatt.

Ahogy telt - múlt az idő, az addig a gyarmatosítók kiváltságai közé sorolt játékot a benszülött ifjak is megkedvelték, megtanulták annak fortélyait, és játsszák mind a mai napig is. Bevezették az időigényes játék egy napra korlátozott időtartamú változatát, melyet ODI-nak ismer a világ.

Egyszer azonban minden kaland véget ér. 1858-ban feloszlatták a Kelet-Indiai Társaságot, majd a XX. századi társadalmi változások következményeként Anglia addig folytatott politikája megbukott, fokozatosan kivonulni kényszerült korábbi gyarmatairól. A több évszázados, földrészeken átívelő Brit Birodalom megszűnt.

A KRIKETT AZONBAN MARADT!

Olyannyira maradt a valamikori gyarmatokon a krikett, hogy hatalmas népszerűségre tett szert az elmúlt évtizedekben. Páratlan térhódítására jellemző, hogy manapság a világ második legkedveltebb sportágának tartják, a labdarúgás után. (Itt kell megjegyeznem, hogy a footballt is az angolok szabadították a világra.) A gátlástalan terjeszkedést elősegíti, hogy a hosszú játékidejű, a televizióban közvetíthetetlen mérkőzések mellett kitalálták a krikett egy újabb változatát. Az elmúlt öt évben a sportág irányítói, és egyben haszonélvezői, -akik történetesen angolok-, a Twenty20 játékformával elérték, hogy egy-egy világbajnoki meccs ideje alatt emberek százmillióit tudják a tv-készülékek elé csalogatni.

 A hozzávetőlegesen 180 perc időtartamú, két félidőből álló találkozókat lázas izgalomban, szinte a képernyőre tapadva figyelik a szurkolók Argentínától Indiáig, Tobagótól Sri Lankáig. Csak a hollywoodi filmsztárokéhoz hasonlítható a profi ligákban játszó dobó, és ütő játékosok népszerűsége. Az Angliában önös érdekek által vezérelt, egyoldalúan megfogalmazott szabálykönyv módosítások diktátumszerűen uralkodnak az egész világon. A fertőző ragályként terjedő krikett rabigájába hajtott fejű nemzetek nem tehetnek mást, ismét megadják magukat sanyarú sorsuknak. És megtörtént a legszörnyűbb dolog, amivel korábban senki sem számolt.

Nők a pitchen...! Vannak olyan országok, ahol egy ideje, a hagyományosan kizárólag férfiak által űzött sportban, női csapatok is összemérhetik tudásukat. Ez megszámlálhatatlanul sok új hívet szerez a sportágnak, de arra is felhívja a figyelmet, hogy milyen valós veszélyt jelent a krikett álcája mögé rejtőző, mohó, világuralmi szándék.

A fentiek ismeretében jogosan merül fel a kérdés, mi is a helyzet hazánkban ma?

Íme, a cseppet sem pozitív jövőképet előrevetítő válasz:

Mig választott képviselőink az Ország házában öltözködési kérdésekről, bizottsági posztokról, a devizahitelesek helyzetéről, holmi kettős állampolgárságról vitatkoznak, addig Magyarországon már hét csapat indul a 2010-es krikett-bajnokságon. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a főváros közelében valódi, csak a krikett céljára használatos pálya épült. És ez még csak a kezdet...

 

Honfitársak, én szóltam

A KRIKETT MÁR A SPÁJZBAN VAN...!

 

Utóirat:  Ma (május 16-án), helyi idő szerint 13:30-kor (CET 17:30) játssza a krikett Twenty20 World Cup 2010 döntő mérkőzését Anglia és Ausztrália válogatottja Barbados fővárosában, Bridgetownban a Kensington Oval pályán...

 

A mai döntőben résztvevő csapatok láttán, igazolva látom a fentiekben leírtakat.

 

 


 


 

 

75 komment

Címkék: anglia sport india gyarmat birodalom krikett helószőr twenty20

A bejegyzés trackback címe:

https://kigondoltam.blog.hu/api/trackback/id/tr541977983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csönd-Nesz-Rizs.® 2010.05.16. 07:46:28

Fantasztikus összefoglaló!
Igen, ilyen a népszerű tudomány!

Olvasmányos, alapos és áttörő!

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.05.16. 07:57:47

twenty20?! Az olyan lehet, mint a "CD lemez", csak még bénább.

Csönd-Nesz-Rizs.® 2010.05.16. 08:04:35

@"the dragon":

mondjuk három ilyen jó segg egy fotón mindenképpen reménykeltő.

a kriketten is lehet szopatni a hangfalak mögött? vagy ez nem olyna buli?

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.05.16. 08:09:05

@"the dragon":

Vigyázzunk emberek!
Ebben is lehet valami ánglius fondorlat.

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.05.16. 08:16:29

@Csönd-Nesz-Rizs.®:

Bővebb információk a gumiseggű hölgyekről az alábbi linken:

www.panama-guide.com/article.php/panama-womens-cricket-team

Bár szerintem ilyen seggek csak a mesékben léteznek...

Frick László Emlékzenekar 2010.05.16. 09:21:31

Én a Tamil Nadu Nemzeti Felkelés válogatottjában vagyok ütős. Nálunk mindennaposak az olyan popmpomtalan popsilányok fehér biciklisnadrágban (tanga nélkül)

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.05.16. 12:23:15

Ez az elmúlt 12 óra legjobb posztja. Ez zseniális

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.05.16. 12:50:01

Csak szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy a krikett is ősi magyar sportág, mégpedig itthon méta néven ismerik. Vajon kinek a szekerét tolja a szerző, hogy ezt a tényt nagyvonalúan próbálta elhallgatni előlünk?

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.05.16. 13:21:33

@21méter:

Ne akard bemesélni nekem, hogy a Skálakópé sportcuccairól labdajátékot neveztek el. Átlátok rajtad, ez is valami Demján-féle trükk lehet.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.05.16. 13:32:27

@Panther_V:

Nagyon éleselméjű vagy, nem gondoltam, hogy ilyen hamar átlátsz a szitán.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.05.16. 13:33:55

@Flat Eric / sta press:

Gondolj bele, mennyivel jobb a meta. Milyen gusztustalan lenne, ha ortonak vagy parának hívnák.

Csönd-Nesz-Rizs.® 2010.05.16. 13:34:03

@21méter:

szóval csaba király szittyái métáztak az őshazában, utána rovásírásos fülessel ütötték el a délutánt? nahát!

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.05.16. 14:04:32

@Csönd-Nesz-Rizs.®:

Pontosan, továbbá fütyülős barack ivással, valamint a bőgatyájuk korcának megigazításával, miután a hozzád hasonló idegenszívűeket alaposan móresre tanították göcsörtös fütyköseikkel.

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.05.17. 19:45:45

UPDATE: Tegnap a döntőben, Anglia legyőzte Ausztráliát.
Hoppá...!

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.05.17. 20:40:46

@Flat Eric / sta press:

Sajnálom, de pont leszarom az olyan "sportokat", amikben a koszoslábú pakik is labdába rúgnak! Mármint nem ÚGY rúgnak a labdába, de érted, hogy értem!

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.05.17. 22:40:21

@"the dragon":

A tudományos kutatómunka érdekében, kénytelen vagyok néha átlépni bizonyos határokat.
De ez nem jelenti azt, hogy azonosulok bizonyos eszmerendszerekkel...

periplaneta plumbum · http://atomgomba.blog.hu 2010.05.17. 22:48:36

klassz cikk, főleg, mert 12 évesen láttam már egy ilyen krikett mérkőzést. egyébként meg az angolok nemcsak, hogy világuralomra törnek, de mégcsak fürdeni se szoktak.

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.05.17. 22:54:46

@periplaneta plumbum:

Kivéve a viszkit, de az is inkább ír, vagy skót.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.05.17. 23:12:01

@Flat Eric / sta press:

Nagyfokú amatőrségre vall az ír és a skót viszkit egy kalap alá venni!

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.05.17. 23:15:32

@21méter:

Az bizony, az ám.
Én inkább csak az ír típusút.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.05.17. 23:19:04

@Flat Eric / sta press:

Remek, akkor egy házibuliban nem fogunk összeveszni a szeszen, mert én meg megrögzött scotch párti vagyok. Bár, ha az elfogy, akkor előbb nyúlok az írhez, mint a bourbon-höz.

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.05.17. 23:29:03

@21méter:

40 milliliter 12 éves JAMESON, szigorúan jég nélkül.
A bourbon szóba sem jöhet.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.05.17. 23:34:50

@Flat Eric / sta press:

Ha nincs skót, akkor okker. Magam részéről valami single malt felföldire szavazNÁK.

mondjuk:
www.discovering-distilleries.com/glenord

vagy:
www.discovering-distilleries.com/clynelish

Csönd-Nesz-Rizs.® 2010.05.18. 00:12:15

@Flat Eric / sta press:

húbazdmeg.
térdremegve várom a következő fordulót!

Csönd-Nesz-Rizs.® 2010.05.18. 00:14:12

@21méter:

csakis single-malt!

oban, talisker, jéggel

de megjegyzem, magyar ember gyümölcsből készült alkoholon él! ez a gabonából csinálok delejnedűt dolog, elég vicces amúgy....

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.05.18. 00:21:48

@Csönd-Nesz-Rizs.®:

Más játék a pálesz meg a viszki, de mindkettőért tudok rajongani. Mondjuk legutóbb az agárdi főzdében voltam látogatáson, hát majdnem elmentem a nadrágomban, olyanokat kósoltam. De nem véletlenül nyírják 300 éve a gyöpöt ezek brithonban. Érdekes, hogy a konyak annyira nem talált meg, pedig olyat is próbáltam párat.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.05.18. 00:22:57

@Flat Eric / sta press:

Hát bazmeg, nagyon ráéreztél! Mindig is szerettem volna ilyen buliban részt venni. Mikor lesz legközelebb?

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.05.18. 00:23:58

@Csönd-Nesz-Rizs.®:

Jaj, ne már...!
Kit érdekel itt a krikett?
Ez most Barbadoson volt, a következő vébé Indiában lesz.
Vedd már le, hogy óceán, frídám, heppinessz...
Hogy kurvára tudnak élni.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.05.18. 00:30:38

@Csönd-Nesz-Rizs.®:

Azt ugye tudod, ha single maltot iszol jéggel, az olyan mintha anyád baszna meg a ravatalon? Ficsúrok isszák szódával vagy vízzel, de az igazi keményfaszúak tisztán isszák, szobahőmérsékleten.

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.05.18. 00:39:30

@21méter:

Szívemből beszélsz!
A stílus, maga az ember.
Lehet rántott húst is kanállal enni, csak nem illik.

Csönd-Nesz-Rizs.® 2010.05.18. 00:41:16

@21méter:

te sznob fasz, kit érdekel ki hogy issza?
nekem így jön ki legjobban az íze, punktum.

a bort is gondolom szertartás-szerűen bontogatod otthon, nem beszélve arról, hogy ügyelsz a megfelelő feng-shui áramlatokra, és kínosan kerülöd a hartman csomókat, miközben a kutyáddal élsz torz nemi életet!

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.05.18. 00:50:37

@Csönd-Nesz-Rizs.®:

Ha nem sül le az orcádról (érted a viccet, orka?) a bőr, akkor remélem nem szívod mellre, mikor elküldelek a kurva anyádba, mikor kisfröccsöt akarsz inni aszúból?

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.05.18. 00:51:52

@Csönd-Nesz-Rizs.®:

Semmi közöd hozzá. Pajtival szeretjük egymást!

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.05.18. 00:57:30

@21méter:

De kizárólag csak Szentkirályi buborékos ásványvízzel.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.05.18. 01:00:19

@Flat Eric / sta press:

Jó lenne a csapvíz is, de a köcsög diszkósok csak a meleget engedik megnyitni.

Csönd-Nesz-Rizs.® 2010.05.18. 01:05:02

@21méter:

te ízlésrendőr!

nézd, ha már a részletekről beszélünk: a langyos viszki a megrögzött vizeletivók érve!

ráadásul külön élvezet -bár a magadfajta pesti kispolgár ezt már meg sem érti- hogy a jéggel kezelt (szigorúan egy kocka) viszki a szájban és orrüregben nyílik ki, és a víz leheletnyien kioldja a fennséges tölgyfa ízt! a nedűt viszonylag gyorsan kell meginni, a jégkocka max. 1/3-a olvadjon el, fő szerepe a kellemes hűtés, és enyhe hidegvizes íznyitás!

node mit beszélek én neked, ÉN, aki a talisker őshazájában tanulta meg ezen finom fogásokat a beavatottaktól!

Csönd-Nesz-Rizs.® 2010.05.18. 01:05:35

@Flat Eric / sta press:

dzsoki júing is viszkit ivott jéggel, szódával!

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.05.18. 01:40:32

@Csönd-Nesz-Rizs.®:

Én ír viszkit szóda, és jég nélkül, ha kérhetném...

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.05.18. 01:43:09

@Panther_V:

A kérdés csak az, hogy az énekesnő kimaszkolt altestén van-e bajuszka, avagy nincs bajuszka.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.05.18. 11:16:46

@Csönd-Nesz-Rizs.®:

Ja, meg még a kirántotthúst is késsel villával eszed, mi?

Csönd-Nesz-Rizs.® 2010.05.18. 11:18:57

@21méter:

megindít, ahogy ennyire nyíltan megvallod cigányszármazásodat.

keblemre tezsvír!

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.05.18. 11:42:59

@Csönd-Nesz-Rizs.®:

Két kedvencem a kirántotthús és a bemelegítőnadrág.

Most látom, mekkora balfasz vagyok, ezt a rántott hús témát már fletó tegnap kivesézte, akkor azért motoszkálhatott a fejemben.

Ha én cigány vagyok, akkor te meg magyar, paraszt!

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.09.21. 21:27:49

@Commandante Jayasuriya:

Szerintem rossz a cím, helyesen úgy lenne, hogy krikett, avagy a játék, ami senkit sem érdekel.

Commandante Jayasuriya 2010.09.21. 21:43:04

@21méter:

Szerénységed, miként senkinek nevezed magad, sokak számára követendő példa...

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.09.21. 21:46:30

@Commandante Jayasuriya:

Köszönöm, hogy Terence Hill-hez hasonlítasz. Remélem, nagyobbra bírod nyitni a szemed, mint Carlo Pedersoli.

Commandante Jayasuriya 2010.09.21. 21:57:10

@21méter:

Sajna nekem már az is sok, amit ezeken a keskeny, szemnek nevezett réseken át látok.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.09.21. 22:01:19

@Commandante Jayasuriya:

Akkor közel áll hozzád a Kisherceg rókája, szóval ami igazán fontos, azt csak a szíveddel látod. Sajnos ma már nem lehet ezzel csajozni.

Commandante Jayasuriya 2010.09.21. 22:09:25

@21méter:

Megette a fene...!
Pedig majdnem sikerült így is.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.09.21. 22:15:18

@Commandante Jayasuriya:

A másik tipp a leitatás, az állítólag mindig ül.

Nina Skye 2010.09.21. 22:34:25

Azt jottem a kekruhas a Tina Turner de aztán rajottem hogy ez csak a Prince meghizva.

Nina Skye 2010.09.22. 11:24:13

@21méter: en igen, de a keresztet forditva nem dugom fel

Nina Skye 2010.09.22. 11:35:53

@21méter: ulj menoraba, majd megtudod!

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.09.22. 13:01:22

@Nina Skye:

Megdoblak a Dobó Dávid csillagommal!

Nina Skye 2010.09.22. 13:15:07

@21méter: remélem árány, s nemi kavics is van benne.
ha kell foggal-korommel kapom el
8 karat alatt ne legyen

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.09.22. 14:26:52

@Nina Skye:

Az arany 8 karátos, és egye fene, kapsz mellé egy zacskó dunakavicsot.
süti beállítások módosítása