Kigondoltam

száz foooriiintnaaaak ötvenafele

Segédanyag

Részeredmények

  • csillagkúll: @dzsessz.szesz.zen: nem lennék a helyükben, amikor megtudják. (2023.09.04. 19:50) Jogvédő szervezetek
  • Kardos doktor: @dzsessz.szesz.zen: nyilván a libsi maszlagra van ráállva az agyad, azért nem fogod fel. (2023.08.08. 01:11) Az UBI margójára
  • dzsessz.szesz.zen: @ripők: rendkívül érdekes feltevés, de ezen a blogon a válaszok a fontosabbak! Mosási hőfok a mosá... (2023.07.27. 15:09) Bajersó
  • Páska Süme: reciprok hűböllér igazodópötty. (2023.02.07. 01:37) Mőőőőő!
  • dzsessz.szesz.zen: @Páska Süme: youtu.be/IqzMUn90tMg (2022.12.20. 10:58) A rendes december 3-i éves poszt
  • dzsessz.szesz.zen: nna... idővel a történelem bebizonyította, hogy aki rosszul múúnvalkol, azt kibasszák a pártból ma... (2022.08.23. 15:41) Moonwalk

Bambák

Legényvállalatunk

BOIL.gif

Borjúpörkölt

2013.09.25. 03:03 Kadarka Jánoska

Húúú, bocsánat, nem hívtalak vissza, pedig délelőtt kerestél, láttam a mobilon, amikor hazajöttem. A piacra sose viszem, ott nincs idő a telefonra. Na mindegy, most tudunk beszélni, most ráérek, mondhatod. Már föltettem a húst.

Délelőtt, miért, neked a nyolc óra az mi, hajnal? Hát lehet, hogy te akkor keltél, mert ráérsz hétvégén, de én nyolckor már a második piacon voltam. Főzök, ahhoz meg jó anyag kell, mert minden azon múlik, az alapanyagon. Minőséget nem kapsz bárhol, pláne nem bármikor. A legjobbakat már nyitáskor lerabolják, olyan hírük van. De én még elkaptam a Pali bácsit, az uborkája isteni. Meg paradicsom, paprika is lett jó, minimum világbajnok. És hagyma.

A menü? Borjúpörkölt galuskával, hozzá tejfölös uborkasaláta. Semmi extra, egy sima szombati vacsora lesz, csak összedobom gyorsan magamnak.

Hiperbe, te meghülyültél?! A lábam be nem teszem oda, nincs ott semmi, csak mocsok. Lehet, hogy vannak ott zöldségnek kinéző tárgyak, de megenni?! Ki az a hülye, aki szemetet eszik? Tartósított rohadalom, én kihagyom, az biztos. A húsról nem is beszélek, Pesten két hentes van, slussz. Hiper, na ne nevettess!

Igen, sok idő a vásárlás, de a minőségnek ára van. Nemcsak a pénz, de az idő is. Egyébként meg, aki gyorskaját eszik, meg mindenfelé vásárol, az előbb meghal. A sok vegyszertől. Én lehet, hogy sok időt eltöltök a beszerzéssel, de tovább fogok élni, azt elhiheted. Kiszámoltam pontosan. Na akkor ki is a hülye?

Most vizsgáztatsz, vagy kóstolgatsz, vagy mi a fasz? Tejfölt se veszek, azt csinálom. Házi tejből, még szép. Egy kis utánajárás, pár órányi munka, meg türelem. De megéri, a saláta az meghálálja. A Pali bácsi uborkája az én tejfölömmel, ilyet még a csillagos éttermekben sem kapsz.

Várjál kicsit, bontok még egy bort, ez a borjú úgy szívja magába, mint a szivacs.

Erről van szó, Sauska, ez már minőség, erről beszélek. Csodás íze van.

Nem iszom, csak megkóstoltam, minek nézel, valami alkesznek, aki otthon iszik egymagában? Te megkened a penészes kenyeret kis avas vajjal, rá a kéthetes párizsi, és csak aztán harapsz rá? Én mindent megkóstolok, amit berakok a fazékba. Mondom, az alapanyag a minden.

Na most ráellenőriztem azért még egyszer, kicsit elbizonytalanodtam, hogy dugós, de nem. Csak összezavarsz itt. Két pohárka, ne háborogj, ha már ezt se lehet, akkor micsodát? Teli üvegből egyébként se töltünk fazékba, mert úgy bugyogva jön ki az üvegből. És összecsapja nekem a zománcot. Mert ezt jegyezd meg: az első és az utolsó pohár mindig a szakácsé, az utolsó azért, mert az meg szétcsepegne. Utálom azokat, akik disznóólban főznek, nálam mindig patyolat van. De ez az ára, követni kell a folyamatot.

Ja este mi lesz, ezért hívtál. Nem megyek sehová, sajnálom. Hát főzök, egész eddig ezt magyaráztam, te kivel beszélsz, mert nem velem, az biztos. Délelőtt a beszerzés, délután a főzés, és ha ennyit rászántam, csak nem hagyom itt?! Frissen jó ez, meg egyébként is, elfáradok, mire kész lesz. Nem megyek én sehová.

129 Borjúpörkölt_1.JPG

A pontos recept itt található.

48 komment

Címkék: nokedli

A bejegyzés trackback címe:

https://kigondoltam.blog.hu/api/trackback/id/tr75530446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.25. 06:33:15

A szerző jól láthatóan Modor Tíbor tőgyén nevelkedett. Ahhoz viszont pronyó, hogy a pörkölt mellé kortyolt idős, testes bort dekantálja! Hát hogy nyíljanak meg így a zamatok, kérdem én! Mindig mondom, hogy a suszter maradjon a kaptafánál, jó lesz neked vacsira a DonPepe is!

szanalmas 2013.09.25. 11:25:49

@ripők:

Kicsit vérszegénynek tűnik a pörkölt, bár nem lennék meglepve, hogy ha Kadarkának valami kóbormacska combot adott volna a hentes merő poénból. Nem baj na, hadd éljenek az amatőrök is, végül is nem nekünk kell szerencsére megenni a kísérleteiket! Neki meg olyan mindegy!

radairosseb · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.25. 14:35:30

Lementetek énbloggba? Kadárka két poschtje meg ez az olvasói levél... Tiszta tinimagazin lettünk!

radairosseb · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.25. 14:37:00

@szanalmas: Nem rossz az, pont olyan a színe, mint amilyennek lennie kell, ha pirospaprika helyett fűrészport szórsz bele, és borjú helyett szójával csinálod!

Kadarka Jánoska · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.25. 16:50:20

@ripők:

Főzéshez nem dekantálunk kérem szépen. Én a bort nem ittam, csak kóstoltam a pörkölt egyik összetevőjét. De a Modortibis szúrásod nagyon durva, kitörlöm a szarba az egészet mindjárt.

@radairosseb:

Művészblog, ha kérhetem, legalábbis az én minőségi remekeim.

@szanalmas:

Pontosan ez különbözteti meg a jó szakácsot a műkedvelőtől: a hozzád hasonló amatőrök sokat tesznek mindabból a kajába, amit szeretnek. A profik tudják, hogy a mértéken múlik minden. Kivéve a bort persze.

radairosseb · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.25. 17:12:39

@Kadarka Jánoska: Ha netán azt észlelnéd, hogy leborulok előtted, ne bízd el magad, csak a vércukrom miatt van!

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.09.25. 19:28:13

A poszt tökéletesen rámutat, hogy miért is visszás, ha férfiak főznek, és miért is csodálatos, ha a nők! Nem az eredmény miatt, persze, attól jobb eltekinteni, és beülni helyette valami bisztróba!

Bár annyit hozzá kell tennem, hogy aki Sóska-levet iszik, azt aligha tekinthetjük heteroszexuálisnak.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.25. 19:29:11

@Kadarka Jánoska: Dekantálni nem csak a levegőztetés miatt kell ám, pajti! Egy világ dőlne össze bennem, ha most kamingautolnál, hogy mindenféle uvát-maradékokat is belelöttyentesz a kutyulmányaidba!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.25. 19:38:48

@"the dragon": Ne hadonássz azzal a polyetilén újhagymával, te macskajancsi! Nemaszondom, tejbegrízt meg az ilyen szarokat csinálják csak a nők, de ha az ember jót akar enni, akkor bizony magának kell nekigyürkőzni.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.09.25. 20:40:08

@ripők:

Nem érted, az a baj. A főzés egy meglehetős mód szabadidőgyilkos hobbi - ahogy arra Kadarka is rámutatott -, így ha egy nő űzi, akkor nincs ideje gondolkodni - a maga csökött módján -, nincs alkalma arra, hogy a barátnői hülyeségekkel tömjék a fejét, se shoppingolni, ésatöbbi. Ez olyan nyereség, amiért vállalni érdemes azt, hogy a kaja esetleg szarabb lesz, mintha mi magunk készítenénk!

Persze ha két konyhánk van...

Wakka 2013.09.25. 21:28:25

Elche-Real Madrid AH+1.5 2.20 Elche MarathonBet 200EUR

Zselé bácsi 2013.09.25. 23:21:45

No, hát az már csak úgy van, hogy a férfiembert a hasán keresztül kell mögfogni. No hát ezért mondják, hogy az asszonka megfőzi a férfiembert. De ezt átvitt értelembe köll venni! Értitek-e?

Zselé bácsi 2013.09.25. 23:21:45

No, hát az már csak úgy van, hogy a férfiembert a hasán keresztül kell mögfogni. No hát ezért mondják, hogy az asszonka megfőzi a férfiembert. De ezt átvitt értelembe köll venni! Értitek-e?

Kadarka Jánoska · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.26. 19:58:45

@Zselé bácsi:

Na végre egy értelmes gondolat, értem és egyetértek!

Kekszemu 2013.09.28. 21:01:10

Hát én nemtom...

Ha reggel kimegyek a piacra úgy hat-fél hét körül, mikor még minden ébredezik, bevásárlás végeztével legkésőbb nyolckor már főzhetek. Tízre legkésőbb mosogatással együtt mindennek kész kell lennie, na jó, ha süti sütés is van legyen tizenegy, mert azzal kell kezdeni.
Ja és négy vagy hat adag kajáról van szó, meg egy tepsi sütiről.
Mi a francot lehet ennyit tökölni a főzéssel?!

Kadarka Jánoska · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.28. 22:40:10

@Kekszemu:

Ja ha a középszer is elég, akkor persze gyorsan megy. De a minőséghez idő kell.

De ha hatkor a piacon vagy, akkor este nem jársz szórakozni. Persze a gyerekek miatt, meg általában a férjed megy, havonta egy estéje van a barátokra, minden második elmarad. Neked ez nem pálya, inkább a sorozatok, nincs ebben semmi, én is nézem. A hatfős ebédek többnyire jól sikerülnek, anyóssal jóban vagy, mert olyat sütsz, amit szeret, és egyébként is, minek veszekedni. Egy kis sport kéne még, hát az most nem nagyon fér bele, de majd ha meglesz, akkor végre minden tökéletes.

Kekszemu 2013.09.29. 07:29:41

@Kadarka Jánoska:

Szeretnék én egy olyan michelin csillagos szakácsot látni aki egy napot vacakol egy olyan kajával ami megvan egy óra alatt is.

Ha igazán jóízű pörköltet akarsz enni,
főzz bográcsban !
Persze az egy személynek kicsit sok.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.29. 13:36:00

@Kekszemu: Azt azért megnézném, hogy egy óra alatt felhasgatsz 1/8 köbméter, combnyi akác kuglit, majd omlószra készíted a marhalábszárat! És akkor még nem is beszéltem az utómunkákról, hogy elmosva és szalonnabűrkével megkenegetve elteszed a rézbográcsot a következő alkalomig. Lássuk be: nagyot akartál mondani!

Kekszemu 2013.09.29. 14:43:57

@ripők:
Megvallom az egy órát a tűzhely melletti főzésre gondoltam, ha szabadban kell akkor az más, DE akkor is
1. Frissen hasogatott fával nem tüzelek, az megy a fatárolóba száradni!
2. Vagy ha lehetséges, eleve hasítottat veszek, mert az idő pénz és bár nagyon egészséges dolog kint a jó levegőn fát hasogatni, főleg télen és kora tavasszal, de inkább kirándulok egyet a kutyákkal. Nem beszélve arról, hogy olcsóbb a méterfa, de ha hozzászámolom a felvágást és a hasogatást, mind időben, mint energiában és pénzben már ugyanott tartok, mintha megvettem volna hasítva.
3. A fa hasogatás nem női munka, próbáltam(!) de nem szeretnék nyárra olyan karokat, mint Popeynek van.
4. Főzni csak zománcos bográcsban, nem mérgezem az éhes vendégeket.
Egyébként éppen tegnap volt nálunk csülök pörkölt, ja és lehet szentségtörés, de még fedőt is használok bográcsos főzésnél, hogy fele annyi idő alatt kész legyen az étel!
Bizonyám!
A megmaradt parázs pedig általában elég szokott lenni a kisebb kürtöskalácsok megsütéséhez.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.29. 14:59:15

@Kekszemu: Hát ezaz! Minek flancolni a bográcsozással, ha az ember nem adja meg a módját!
Kendermagos, csiricsáré bogrács meg nem bogrács, ennyi erővel bádogvödörben is főzhetnél!
Nameghogy feleannyi idő alatt, fedővel...! Nem is értem. Az bográcsos ételnek idő kell, ez a Dzsémi Oliveres, Stáljudittos kapkodás méltatlan, pont a hangulata vész el az egésznek. A komótos készülődés, a tájban való gyönyörködés, az az alaposság, amivel az öregektől ellesett mozdulatokat és rituálékat utánozva csinálunk valami olyat, ami megkülönbözteti az alkalmat a kelkáposztafőzelékes csütörtököktől... ejh.

Kekszemu 2013.09.29. 15:10:09

@ripők:
(ui: tudom, hogy az akáccal vágás után rögtön lehet fűteni, tüzelni, azért is lopják szívesen, de olyat még soha nem vetünk, mert annak a legkisebb a fűtőértéke)

Kekszemu 2013.09.29. 15:14:13

@ripők:

Tudod, ha vki majd mindennap főz, az baszik a hókuszpokságra, a rituálékra, meg a mozdulatokra, a kaja legyen kész és kész! Senki nem a rituálét akarja megenni, sőt oda sem figyelnek rá, csak azt kérdezik állandóan:
Mikor lesz már kész?

.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.29. 15:25:49

@Kekszemu: Nemaszondom, lehet így is. Ha nyűg az egész, akkor tényleg jobb mielőbb túlesni rajta. Végülis mindent lehet hatékonyabban, egyszerűbben, ripsz-ropsz letudni és végre lerogyhatsz a pamlagra egy öblös pohárnyi Sangriával vagy ginnel.
Egy mandalát sokkal gyorsabban és precízebben kiszór egy robotkar, printelni egyszerűbb, mint rajzolni, az űrhajósok tubusos mindennapi kenyere pedig tápértékben és és aromában biztosan felveszi a versenyt akármivel.

Kekszemu 2013.09.29. 15:33:05

@ripők:
Maradjunk egy pohár száraz vörösbornál.

Senki kedvét el nem venném a kedvenc mozdulatától, rituáléjatól ha neki az tetszik és egy egész napot képes elpiszmogni A főzéssel. Lelke rajta. De azt csak hintaszékből egy kis előétellel szemlélve várnám...

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.29. 15:46:28

@Kekszemu: Ha van az embernek van ideje hintaszékben üldögélni , akkor meg pláne nem értem, mire a sietség. Hamar munka sosem jó, és ha valamit jól is meg lehet csinálni, mert minden körülmény adott...
Természetesen egy egzaltált háziasszony sirámai és a Szulejmán kezdőidőpontjának fenyegető közeledése elegendő indok, hogy alkalmazkodjunk felgyorsult mindennapjaink ökölszabályaihoz; talán egy szép napon pirulában szedhetjük be a tudományosan kiporciózott tápanyagokat és mindenkinek lesz ideje sokkal fontosabb dolgokra, mint szerető aprólékossággal, gondoskodóan ételt rakni szerettei asztalára. Fingers crossed.

Kekszemu 2013.09.29. 16:20:09

@ripők:

Legalább hétéve nem nézek tv.t ez persze nem jelenti azt hogy az interneten nem figyelem mi folyik a világban. Viszont egyedüli pihentető időtöltés számomra a zenehallgatás csukott szemmel.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.29. 16:44:08

@Kekszemu: Tökmindegy, hogy Szulejmán vagy Julio Iglesias!

Kekszemu 2013.09.29. 17:45:38

@ripők:

Ahogy látom téged viszont nagyon érdekel ez a szülejman dolog :-D

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.29. 18:18:43

@Kekszemu: Rettentően! Áptudét vagyok belőle, mert nőkkel vagyok egy irodában. Állítólag tök szenyó az a Hörrem.

Kekszemu 2013.09.29. 20:17:38

@ripők:

Sajnos ehhez nem tudok mit hozzászólni...

Allah legyen veled :D

szanalmas 2013.09.30. 21:14:10

@Dinamuki:

Mindig tudtam, hogy ezt a szörnyű nyelvet nem szabad megtanulni, ezért meg is rekedtem a korai videókazettás pornók "spritzen ab bitte" szintjén, meg a korai sat1-es scifik "alarmstufe rot" hangbombáján. Amelyik német alkotás első perceiben ezek közül valamelyik nem hangzik el, az értéktelen! Már akkoriban is jó döntéseket hoztam, ez most megint világosan látszik, így nem kellett végigszenvednem a linked! Persze akkoriban a teljes szinkront is egy magyar hanggal oldották meg a forró rágógumi és a péntek 13 sorozatokban is, ma meg megy a flanc a 7.1-es hanggal, meg a 4D-vel! Az embereknek ma már semmi sem elég jó, ezért tart itt ez az ország...

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2013.10.01. 13:29:42

@szanalmas: azért a refrént még németül nem tudók is érthetik... keine Nikotin stb.

kiraaaaa 2013.10.03. 19:41:15

@Kekszemu: A minap én is próbáltam ezt a favágósdit. Nem sok eredménnyel.

szanalmas 2013.10.04. 09:45:06

Erdélyben esik a hó, pár kilométerre tőlem dőlnek a 100 éves hidegrekordok, márciusban hófúvás, faszom már ebbe a mediterrán, globálisan felmelegedő Kárpátiába! János úr, egy marhapörkölt rendel! Természetesen Kadarkával!

Kadarka Jánoska · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.04. 17:05:04

@szanalmas:

Parancsolj kérlek, csak csináld, ahogy írtam és tökéletes lesz!

2013.10.05. 00:48:08

@Kekszemu: Közelítsük meg empátiával a kigondoltamos fiúkat! Nekik a főzés azért egész napos program, mert előbb ki kell gondolniuk. Meg közben is. Tudomány és művészet. Kell hozzá egy csipet ontológia/metafizika, de ez nem elég, végül az egészet egy performanszként adják elő. Nálunk - lányoknál - ez más. Én is szeretek főzni, bár nincs rá túl sok időm, azért naponta eltöltök 15 percet az ételek előkészítésével. A hétvége az persze más, akkor képes vagyok elszöszmötölni a konyhában akár fél órát is!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.10.17. 19:45:28

@"the dragon":

Szerintem meg az a buzis, ha a férfiember akarja megfordítani a palacsintát a tepsiben.

Levágni egy disznót! Az már valami!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.10.17. 19:52:51

@ccactus:

Hozzávalók pálinka, kés és húsdaráló.
süti beállítások módosítása