Húúú, bocsánat, nem hívtalak vissza, pedig délelőtt kerestél, láttam a mobilon, amikor hazajöttem. A piacra sose viszem, ott nincs idő a telefonra. Na mindegy, most tudunk beszélni, most ráérek, mondhatod. Már föltettem a húst.
Délelőtt, miért, neked a nyolc óra az mi, hajnal? Hát lehet, hogy te akkor keltél, mert ráérsz hétvégén, de én nyolckor már a második piacon voltam. Főzök, ahhoz meg jó anyag kell, mert minden azon múlik, az alapanyagon. Minőséget nem kapsz bárhol, pláne nem bármikor. A legjobbakat már nyitáskor lerabolják, olyan hírük van. De én még elkaptam a Pali bácsit, az uborkája isteni. Meg paradicsom, paprika is lett jó, minimum világbajnok. És hagyma.
A menü? Borjúpörkölt galuskával, hozzá tejfölös uborkasaláta. Semmi extra, egy sima szombati vacsora lesz, csak összedobom gyorsan magamnak.
Hiperbe, te meghülyültél?! A lábam be nem teszem oda, nincs ott semmi, csak mocsok. Lehet, hogy vannak ott zöldségnek kinéző tárgyak, de megenni?! Ki az a hülye, aki szemetet eszik? Tartósított rohadalom, én kihagyom, az biztos. A húsról nem is beszélek, Pesten két hentes van, slussz. Hiper, na ne nevettess!
Igen, sok idő a vásárlás, de a minőségnek ára van. Nemcsak a pénz, de az idő is. Egyébként meg, aki gyorskaját eszik, meg mindenfelé vásárol, az előbb meghal. A sok vegyszertől. Én lehet, hogy sok időt eltöltök a beszerzéssel, de tovább fogok élni, azt elhiheted. Kiszámoltam pontosan. Na akkor ki is a hülye?
Most vizsgáztatsz, vagy kóstolgatsz, vagy mi a fasz? Tejfölt se veszek, azt csinálom. Házi tejből, még szép. Egy kis utánajárás, pár órányi munka, meg türelem. De megéri, a saláta az meghálálja. A Pali bácsi uborkája az én tejfölömmel, ilyet még a csillagos éttermekben sem kapsz.
Várjál kicsit, bontok még egy bort, ez a borjú úgy szívja magába, mint a szivacs.
Erről van szó, Sauska, ez már minőség, erről beszélek. Csodás íze van.
Nem iszom, csak megkóstoltam, minek nézel, valami alkesznek, aki otthon iszik egymagában? Te megkened a penészes kenyeret kis avas vajjal, rá a kéthetes párizsi, és csak aztán harapsz rá? Én mindent megkóstolok, amit berakok a fazékba. Mondom, az alapanyag a minden.
Na most ráellenőriztem azért még egyszer, kicsit elbizonytalanodtam, hogy dugós, de nem. Csak összezavarsz itt. Két pohárka, ne háborogj, ha már ezt se lehet, akkor micsodát? Teli üvegből egyébként se töltünk fazékba, mert úgy bugyogva jön ki az üvegből. És összecsapja nekem a zománcot. Mert ezt jegyezd meg: az első és az utolsó pohár mindig a szakácsé, az utolsó azért, mert az meg szétcsepegne. Utálom azokat, akik disznóólban főznek, nálam mindig patyolat van. De ez az ára, követni kell a folyamatot.
Ja este mi lesz, ezért hívtál. Nem megyek sehová, sajnálom. Hát főzök, egész eddig ezt magyaráztam, te kivel beszélsz, mert nem velem, az biztos. Délelőtt a beszerzés, délután a főzés, és ha ennyit rászántam, csak nem hagyom itt?! Frissen jó ez, meg egyébként is, elfáradok, mire kész lesz. Nem megyek én sehová.
A pontos recept itt található.