Kigondoltam

száz foooriiintnaaaak ötvenafele

Segédanyag

Részeredmények

  • csillagkúll: @dzsessz.szesz.zen: nem lennék a helyükben, amikor megtudják. (2023.09.04. 19:50) Jogvédő szervezetek
  • Kardos doktor: @dzsessz.szesz.zen: nyilván a libsi maszlagra van ráállva az agyad, azért nem fogod fel. (2023.08.08. 01:11) Az UBI margójára
  • dzsessz.szesz.zen: @ripők: rendkívül érdekes feltevés, de ezen a blogon a válaszok a fontosabbak! Mosási hőfok a mosá... (2023.07.27. 15:09) Bajersó
  • Páska Süme: reciprok hűböllér igazodópötty. (2023.02.07. 01:37) Mőőőőő!
  • dzsessz.szesz.zen: @Páska Süme: youtu.be/IqzMUn90tMg (2022.12.20. 10:58) A rendes december 3-i éves poszt
  • dzsessz.szesz.zen: nna... idővel a történelem bebizonyította, hogy aki rosszul múúnvalkol, azt kibasszák a pártból ma... (2022.08.23. 15:41) Moonwalk

Bambák

Legényvállalatunk

BOIL.gif

Beszámoló a Konferenciáról

2011.02.23. 07:07 Kadarka Jánoska

Tudósítónk jelenti

2011. február 21–22-én rendezték meg Budapesten a kisgyermekkori nevelés minőségéről szóló nemzetközi konferenciát, közismertebb nevén az óvodatanácskozást.

A konferenciáról most rövid beszámolóval jelentkezünk, elemzéseinket később tesszük közzé.

Hétfőn a konferenciát közös énekkel nyitották meg a résztvevő óvodapedagógusok, a szakma nem hivatalos himnuszát, a Süss fel napot harsogta a négyszáz lelkes, energiával teli szakember. Már az első előadás is pezsgő hangulatot varázsolt az ódon falak közé; Kiscsoportos foglalkozások esőben, avagy Ess, eső, ess, holnap délig ess! címmel tartotta meg vitaindítóját a finn Pelaajan Lapsi, aki meggyőző érveket hozott fel a kinti foglalkozások mellett, essen akármekkora eső is.

A hétfő délután a kiscsoportos foglalkozásokról szólt, no persze nem óvodai kiscsoportokat kell itt érteni, hanem kis létszámú munkacsoportokat; a szakemberek teamekbe szerveződtek, és egy-egy munkacsoport egy-egy témát vesézett ki alaposan.

A Bambi munkacsoport a magyar Uniós elnökség iránymutatása alapján a magyar gyermekdalok Európai Uniós standardjaiba való illesztéséhez keresett megfelelő énekeket. Hála a résztvevők konstruktív hozzáállásának, a lista véglegesítése is megtörtént, így a 2011-2012-es óvodai tanévtől az Európai Unió minden országában a kötelező óvodai tananyag része lesz a Cickom, cickom, a Hőc, hőc katona és a Csip-csip csóka. Az Antanténusz egyelőre lekerült a listáról, de nem elképzelhetetlen, hogy 2015-től énekelni fogják a kis lurkók.

A Katica munkacsoport az egységes óvodai jelek bevezetéséhez gyűjtötte össze az érveket pro és kontra. Az uniós szabad munkavállalás egyúttal a családok szabad letelepedését is jelentheti, azaz a gyermekek akár több országban is járhatnak óvodába. A kisgyermekek fájdalommentes beilleszkedése megkívánja az egységes jelhasználatot. Itt gyors döntés nem várható, mert bár vannak általánosan használt jelek – alma, szőlő, autó és ház –, de egyes nemzeti sajátosságok – a holland fapapucs, a német virsli, a francia camembert és a magyar pina – nem illeszthetők be minden ország óvodai gyakorlatába. Talán majd a 2012-es konferencia meghozza a várva várt eredményt.

Ha kedd, akkor plenáris ülés: nemzetközi hírű dadusok osztották meg felbecsülhetetlen értékű tapasztalataikat a nagyközönséggel a fektetés és felkeltés témakörökben.

Az előadások közti szünetben egy magyar innovációs bemutatót is megtekinthettek a résztvevők: a Hetényegyházi Óvoda Katica csoportjában kifejlesztett moduláris ovis ágyat tesztelhették a vállalkozó kedvű óvópedagógusok a közönség nagy derültsége közepette.

A konferencia – a magyar uniós elnökség tiszteletére – a Cirmos cica haj eléneklésével ért véget.

A tanácskozás minden résztvevője egy évre elegendő szakmai tudnivalót, kipróbálandó újdonságot gyűjthetett össze, és feltöltődve, optimistán térhetnek vissza a kegyetlen mindennapokba.
 

27 komment

Címkék: budapest zene család gyerek ünnep európa természet terroristák bennfentes zseniális poszt

A bejegyzés trackback címe:

https://kigondoltam.blog.hu/api/trackback/id/tr972681830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spájdernecc 2011.02.23. 08:19:44

a francúzok biztos örülnének a "Csigabiga gyere kií" kezdetű vadászdalnal is...

Frick László Emlékzenekar 2011.02.23. 08:21:33

@spájdernecc: A Tiki-Taka tó partján éneklik is a Csiga-Biga told ki szarvadat c. dalt, persze helyi tájszólásban.

Frick László Emlékzenekar 2011.02.23. 08:24:10

@Levéltáros:
Cserébe, amiért olyan szépen véded a mundér becsületét, fölhívnám a figyelmed a Konferencia azon részére, amikor te már lent söröztél az oviapu szekcióval a Halloa-Loka-A-Vída bárban.
Akkor volt ugyanis szó arról, hogy az angoltagozatos bölcsödéből feljövő évfolyamoknak NEM JELET KELL ADNI BAZDMEG
hanem:
pikcsögremm-ot.

Frick László Emlékzenekar 2011.02.23. 08:26:39

Persze biztos vagyok abban, hogy azt hiszed, most találtam ki az angoltannyelvű bölcsikécskét.
www.amiovink.hu/angol_nyelvi_neveles.htm

Sőt, vidéki tanyaközpontcsikában:
Gyermekeknek, babáknak Mocorgók Angol Bölcsi
Mocorgók Angol BölcsiA bölcsibe 18-36 hónapos gyermekeket várunk, egy csoportba maximum 8 főt, mivel a gyermekek így kapnak megfelelő mennyiségű egyénre szabott figyelmet.

Az angol bölcsi az igényeknek megfelelően a hét 5 napján délelőttönként üzemel, szülői felügyelet nélkül. Lehetőség van 3 napos, illetve 5 napos csomag közül választani.

Természetesen alkalmanként nyílt napok, -foglalkozások keretében lehetőséget nyújtunk a szülőknek, hogy bepillanthassanak munkánkba, figyelemmel kísérhessék gyermekük fejlődését.
Nagyon fontosnak tartjuk felhívni a szülők figyelmét, hogy a bölcsiben a gyermekével csak angolul kommunikálnak pedagógusaink. A menetrendben egy magyar anyanyelvű több évig Londonban élt kolléga foglalkozik a gyermekekkel! Angol anyanyelvű kollégával foglalkozásokat alkalmanként beiktatunk, illetve lehetőség van külön térítési díj ellenében ezeket csoportszinten megrendelni. Az angol nyelvi foglalkozások külön készség-, illetve képességfejlesztésre irányulnak!

spájdernecc 2011.02.23. 09:03:50

@Frick László Emlékzenekar:
spanyol, vagy kecsua?
/ gondolom az előző posztban említett megismételhetetlen nevű királynő is arról a környékről származhatott, már ha a papiruszhajókat vesszük alapul /

Frick László Emlékzenekar 2011.02.23. 09:25:40

@spájdernecc: perszehogy kecsua, a mongoloid ötfokú feje (aminek a farka [kiindulása]Tibetben van)
Kodályig eljutott ennek a csigabigának a híre (felvétele??)

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.02.23. 10:11:48

@Frick László Emlékzenekar:

Szerinted én szórakozni járok bárokba a kongresszus előadásai helyett? Ott dőlnek el a lényeges kérdések, miközben iszunk egy drága italt, szippantunk egy csíkot a fődadussal. A pórnép meg jegyzetel.

Gyakorló apuka lévén tisztában vagyok az angol nyelvű bölcsi, óvoda és iskola minden csínjával-bínjával, tudom, hogy nem te találtad ki. Helen Doron early english tanfolyamait látva el is tudom dönteni, mennyire hasznosak.

spájdernecc 2011.02.23. 10:16:09

@Levéltáros:
jó , hogy direktben fordulhatok az autentikához :
ezeket a jeleket kiadják-e 100 pld-ban rávasalható matricán a beiratkozáskor, vagy kénytelenek leszünk hímzőgépet venni?

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.02.23. 10:30:52

@spájdernecc:

Viccelsz? Még egy méregdrága oviban se kapsz semmit, ami segítene. Az első szülői értekezleten (még a csoport indulása előtt) először is meg kell küzdeni a rendelkezésre álló jelekért az agresszív szülőkkel. Öt anyuka elmondja, hogy az ő kisfia annyira szeret autókkal játszani, hogy ilyen még a világon nem volt, evidens, hogy az övé legyen az autó. Ha megvan a jel (mondjuk szőlő marad nektek, mert kevésbé vagy agresszív, és marha nehéz lerajzolni, senkinek nem kell), akkor kapod a praktikus tanácsot: apuka/anyuka, nem kell hímezni, vegyenek alkoholos filcet, és rajzoljanak varrás helyett, sokkal gyorsabb. A gyereked ugyan csak nagycsoportos korára tudja majd lerajzolni, de őt nem fogja frusztrálni, ezért te se idegesítsd magad.

spájdernecc 2011.02.23. 10:39:52

@Levéltáros:
akkor semmi sem változott
a nagyobbik lányom választotta(!) a vonatot
a kisebbet megúsztuk napocskával
szemünk fénye a gyermek / hogy a 64-es Fiúk Évkönyvét is felidézzük /

büdösmackó 2011.02.23. 11:13:32

Érdekes kongresszusi beszámoló, bár megjegyzem, a gyermekjátékok EU szintű standardizálása igen nagy és égető téma, erről bezzeg szó sem esett!

Commandante Jayasuriya 2011.02.23. 12:56:10

Majd én megmondom neked te piszkos pedofil csibész, milyen az, amikor a kiskorú leánygyermekek öt éves korukban, reggel fél nyolckor buddhista dalokat, majd a nemzeti himnuszt énekelve kezdik a napot.

Frick László Emlékzenekar 2011.02.23. 13:16:50

@Levéltáros: De fogadjuk hogy Dr Erika Lamb: Korai anglicizmusok a magzati korban című kéziratát még nem olvastad? Az Okos kismama a pozitív békateszt estjén már sótlan főtkrumplit eszik generálszószban úszó vértócsa közepén pompázó aligsült marhával és az angol konyha gyönyerőségei ezután végig. Nagyon fontos, hogy a kismamát ne érje a nap és
-vagy A Nagy Esküvő relikviáit gyűjtse
-vagy vicces boltokban POnt Az Esküvőt sajátos angolhumorral fikázó OFF-MARRIED! tárgyakat pl "Kössz a szabit Vili és Margó*!"

*hogy hívják a menyaszonyt? HELP!!

Frick László Emlékzenekar 2011.02.23. 13:20:00

@spájdernecc: Az 1962-es lányok évkönyve headline-ja a menstruáció. De persze a cikk pont azzal nem foöglalkozik, ami akkoriban az anya-bakfis konflioktusok fő forrása volt, ti nem muszáj két sing vattát begyömöszölni a korai lánydicsőség ünneplésére.
1962-ben olyan vattát árultak, hogy akkora szúrós göbicsek voltak benne, mint egy korabeli kifejlett hónajjkuttya. 0.80 f-ért.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2011.02.23. 13:21:33

Hóc hóc lesz az a katona. Valamint nagyon előremutató egy korai G-Play klasszikus gyermekdalként!
www.youtube.com/watch?v=vGOyw5P-nu8

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2011.02.23. 15:24:49

Most jövök rá, hogy a Kerékpárosnak boríték volt a jele az oviban!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.02.23. 20:51:55

@21méter:

Van a hóc hóc iskola, és van a hőc hőc. Ne legyél kirekesztő.

www.gyerekdal.hu/dal/hoc-hoc-katona-2

@LadyCarambole:

Ez de jó :)

@Commandante Jayasuriya:

Visszatértél Commander? Itt volt az ideje, feltöltődve termelj!

2011.02.24. 10:15:43

Cirmos cica haj :D

megnéznék egy ilyen onferencát:)

de tök jó!

Commandante Jayasuriya 2011.02.24. 13:18:28

Szív küldi, szívnek szívesen, aki hallja, adja át.
Minenkinek...

Sajnos még legkevesebb, mint két hétig itt kell senyvednem az Egyenlítőtől 300 mérföldnyire, szörnyű trópusi viszonyok közt. Alig tudom visszaverni a vérszomjas fekete benszülöttek támadásait.
De egyszer hazaértek, és akkor majd kaptok a sápadt arcotokrs...!

Frick László Emlékzenekar 2011.02.24. 13:24:41

@Commandante Jayasuriya: Úgy tudtam, az Egyenlítő ezermérföldes sávjában gazdag svejci nőstény bwanákra hajtanak a feketék, hogy benne lehessenek az egyre elharapózóbb >>Asszony voltam Afrikában<< c muschi-ingerlős kiadványokban...

_nyuszi_ 2011.02.24. 20:56:23

a kepfeliratok alapjan pedig ne csodalkozzunk, hogy ha a jovo nemzedeke nem tanul meg rendesen magyarul. felhaborito és felrevezeto. azt peldaul hogy fogjak megertetni valakivel, hogy mi az a szolo szolo?

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.02.24. 21:25:28

@Csanádka:

A legjobbról nem is írtam: az ovis konferenciákon a laktató és egészséges ebéd után van egy kis szundi, ahol mi, tudós óvodapedagógusok kicsinyt megpihenünk. Persze néhányan ilyenkor is dolgoznak közülünk: valaki mesét olvas.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.02.24. 21:28:08

@márnyuszi.:

Ez a jövő pedagógiája, te erről már lemaradtál: terjed az ékezet nélküli írás, az sms kultúra meg a rövidítések tömkelege. Már az oviban el kell kezdeni a gyerekek felkészítését, első lépés az ékezetek elhagyása. Mondjuk a kommentedben jól használod, csak nem ovis vagy?

magyar-magyar szótár 2011.02.25. 09:07:41

@Levéltáros: Az ékazëtrű beszíllësz, të Geci??

magyar-magyar szótár 2011.02.25. 09:08:12

Bassz, elfelejtettem a Gëcit megékelni..
süti beállítások módosítása