Kigondoltam

száz foooriiintnaaaak ötvenafele

Segédanyag

Részeredmények

  • csillagkúll: @dzsessz.szesz.zen: nem lennék a helyükben, amikor megtudják. (2023.09.04. 19:50) Jogvédő szervezetek
  • Kardos doktor: @dzsessz.szesz.zen: nyilván a libsi maszlagra van ráállva az agyad, azért nem fogod fel. (2023.08.08. 01:11) Az UBI margójára
  • dzsessz.szesz.zen: @ripők: rendkívül érdekes feltevés, de ezen a blogon a válaszok a fontosabbak! Mosási hőfok a mosá... (2023.07.27. 15:09) Bajersó
  • Páska Süme: reciprok hűböllér igazodópötty. (2023.02.07. 01:37) Mőőőőő!
  • dzsessz.szesz.zen: @Páska Süme: youtu.be/IqzMUn90tMg (2022.12.20. 10:58) A rendes december 3-i éves poszt
  • dzsessz.szesz.zen: nna... idővel a történelem bebizonyította, hogy aki rosszul múúnvalkol, azt kibasszák a pártból ma... (2022.08.23. 15:41) Moonwalk

Bambák

Legényvállalatunk

BOIL.gif

Jövő-menő

2012.04.29. 04:04 Kadarka Jánoska

Mikor 1922-ben Howard Carter megtalálta a világ egyetlen érintetlen fáraósírját, Tutanhamon nyughelyét a Királyok völgyében, a hír pillanatok alatt végigsöpört az egész világon. A sírban fellelt sok száz korabeli használati tárgy és a jó állapotban megmaradt falfestmények lázba hoztak mindenkit, mert addig csak kifosztott sírokat és a hatalmas piramisokat tanulmányozhatták a kutatók, kevés eredménnyel. A tudósok számára végre felcsillant a remény, hogy a háromezer éves lelet segítségével megismerhető és megérthető lesz a rég letűnt egyiptomi kultúra sok rejtélye, a nép pedig remélte, hogy még több izgalmas rejtély kerül elő, a piramisokat ugyanis már néhány ezer évvel ezelőtt megunták.

Táros Ede számára a felfedezés egészen mást jelentett. Ha megőrizhető valami érintetlenül akár háromezer éven keresztül is, akkor üzenetet is lehet küldeni a messzi jövőbe. Teleportálhatja a jelent a jövő nemzedékei számára.

 

Töredékes tudásunk a bizonyíték arra, mi minden megy veszendőbe a kollektív tudásból az évszázadok alatt. Néhány tartós, időtálló kőépítmény, a pánamerikai civilizációk dzsungelben fennmaradt töredékei, pár görög monda, a kínaiak süteménybe sütött bölcsességei és a Csodaszarvas regéje összesen az, ami az elmúlt két-háromezer évből megmaradt. Még szerencse, hogy legalább annyit tudunk, hogy ennél sokkal több volt. Az alexandriai könyvtár teljes pusztulásáról csak azt tudjuk, hogy négyszázezer tekercs semmisült meg, de hogy ezekre mi volt írva, azt nem tudjuk. A Stonehenge kövei megmaradtak, de hogy mire használták őket, az rejtély. A piramisokról már tudjuk, hogy űrhajók számára szolgáltak landolási helyszínként, de hogy kié volt az űrhajó, és tudtak-e párosodni az emberekkel, az titok. Titkok mindenütt, mert a tudás elveszett.

Táros ezt a tudáskorrodálást ismerte fel, és talált rá megoldást a Tutanhamon-leletet mintául véve. Megalkotta az IdőKriptát; rakjuk el korunk jellemzőit úgy, hogy ezer évek múltán is megtalálhatók legyenek.

Két dolog kellett az IdőKripta sikerességéhez: olyan tudás kerüljön bele, ami tényleg jellemző a korra, a felesleges sallangok ne terheljék a jövő nemzedékeit, valamint hogy az IdőKripta létezésének a ténye megmaradjon a kollektív tudatban, hogy amikor eljön a nyitásának az ideje, tudjanak is arról, hogy nyitni kell, és egyáltalán mit kell kinyitni.

Táros mindkét kérdésre megtalálta a megfelelő megoldást. Az átörökítendő kollektív tudás létrehozására mozgalmat indított, újságokban kampányolt, hogy mindenki küldjön neki olyan tárgyat, amit Tutanhamon mintájára elküldhet a jövő számára. A jövőt egyszerűen definiálta; mivel Tutanhamon körülbelül 3000 éve halt meg, az IdőKripta 1922-höz képest 3000 év múlva fog megnyílni, 4922-ben. Minden kell a jelenből, ami érdekes lehet a 4922 év embereinek. Kapott rendesen tárgyakat, ezeket szelektálta, és azokat helyezte az IdőKriptában, amiket a korra jellemzőnek tartott.

Az IdőKripta létének fennmaradása már jóval fogósabb problémának bizonyult. Hogy lehet olyan építményt létrehozni, ami megmarad háromezer éven keresztül, és mellette még emlékszik is rá valaki, hogy ki kell nyitni azt az építményt 4922-ben. Maga az építmény létrehozása a vártál egyszerűbb volt, gyorsan elkészült és fel lett töltve minden olyan tárggyal, amit az 1922-es évek embere fontosnak tartott a 4922-esek számára. Meg is fog maradni 4922-ig, most a részletekbe nem megyek bele, de stabil a szerkezet. Légmentesen leforrasztott bronztartályokban van minden fontos tárgy, angol, francia, német és magyar feliratok a tartályokon, és piktogramok mindenütt, ha a betűtudás elveszne.

De maga a tudás, hogy létezik az IdőKripta, és ez fennmaradjon háromezer éven keresztül, az már komoly kihívás elé állította Táros Edét. És állít azóta is minden IdőŐrzőt, többek között engem is.

Táros Ede rendkívül szigorú szabályokat állított az IdőŐrzők elé. Intelligens, empatikus, káros szenvedélyektől mentes, élsportolókat felülmúló fizikai adottságokkal rendelkező, szép, reproduktív, a nagy többség által kedvelt ember lehetett csak tagja a csoportnak.

Ha valaki párhuzamot vél felfedezni a Kigondoltam közössége és az IdőŐrzők csapata között, az küldje a jelentkezési emailjét a címünkre. Válaszolunk háromezer éven belül.

14 komment

Címkék: egyiptom filozófia idő csoda szovjetunió teológia garantált minőségű legkiválóbb poszt a címke kizárólagos használója levéltáros az illegális címkehasználat büntetendő

A bejegyzés trackback címe:

https://kigondoltam.blog.hu/api/trackback/id/tr984477380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Commandante Jayasuriya 2012.04.29. 07:32:18

Nagy valószínűség szerint az egész egy nagy kamu!
Nem volt ott semmi, csak forróság, homok, meg egymásra dobált kődarabok. A helyi önkormányzatok és a beduinok már régen szerettek volna dobni valami nagyot, hogy fellendüljön az akkoriban kissé sekélyes keresztmetszetű sivatagi idegenforgalom. Nehéz helyzetben voltak, mert évszázadok óta nem volt menő a keresztes háború, és özönvíz sem volt várható az előrejelzések szerint. Már egy ideje irigykedve figyelték a franciákat, hogy nekik mennyire bejött az Eiffel - toronynak nevezett építmény, hiszen dögivel tódultak Párizsba a vastag pénztárcájú turisták a világ minden tájáról. Rájöttek, hogy mekkora bizniszt lehet csinálni abból, ha eljátsszák a nagy felfedezést, persze a hozzá kapcsolódó merchandisinggel együtt!

Ezért aztán kapóra jött nekik ez a Carter nevű szélhámos, aki különben szeretett egzotikus helyeken utazgatni, egyébként nem volt egy szegény ember már akkor sem. Ő volt az, aki az önkormányzatok strómanja ként a legnagyobb titokban legyártatott a helyi szuvenírkészítőkkel egy csomó korabeli népművészeti cuccot, és behordta a szajrét a sírkamrákba mind egytől, egyig. Majd betemették azokat, hogy később, persze természetesen a bulvársajtó jelenlétében, kiáshassák a homok alól a bóvlikat mintegy világszenzációnak szétkürtölve a világban.
Nem ragozom tovább, a terv megvalósulását mindenki ismeri. Elmondhatjuk, hogy fényes siker koronázta az önkormányzatok és egy magánvállalkozó PPP konstrukcióban lezajlott együttműködését, hiszen azóta is turisták milliói zarándokolnak el Egyiptomba és a világ nagy múzeumaiba azért, hogy láthassák a piramisokból felhozott tárgyakat.

Spadla z oblakov 2012.04.29. 19:41:13

Én nem vagyok tag. Ez van...

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.04.29. 21:05:23

@Spadla z oblakov:

Igen. Szerencsére ha lassan is, de veszed az adást, hogy problémák vannak a fizikális és mentális képességeiddel.

szanalmas 2012.04.29. 22:11:16

@Spadla z oblakov:

Kurva nénikédet, meghívtalak már rég, de a kamu imélfiókjaidat nem is nézed meg soha! Tetetű!

A posztot meg majd elolvasom ha ráérek, de biztos jó, ez a köcsög mindig jó posztokat ír, csak ne lennének ilyen hosszúak!

szanalmas 2012.05.01. 22:36:44

Na, elolvastam ezt a szart, bazdmeg a Táros Edédet, te buzzancs!

regenytar.hu/tortenetpalyazat.php?id=1976#cikk

szanalmas 2012.05.02. 11:09:47

Hahaha, ezen beszartam, tudom, hogy úgyis feketelistás vagyok indexéknél, de mi a faszér' ír valaki olyanról, amihez hótthülye! Kb. olyan dilettantizmus árad belőle mint mikor Joó Gabi F1-ről ír, vagy bárki a SportGézán a fociról...

"Elég egy áramszünet a kernel telepítése közben, és kezdhetünk mindent elölről. Szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy az új verzió nem indul el, és mindent törölhetünk a gépről"

index.hu/tech/2012/05/02/az_ubuntu_visszatert_a_gyokerekhez/

Spadla z oblakov 2012.05.02. 11:10:15

@szanalmas: heheeeee... ezt még én is értem!

radairosseb · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.05.02. 13:05:31

@szanalmas: @Spadla z oblakov: Arra azért vigyázzatok, nehogy a kockás ingetekbe töröljétek a szemüvegeteket, mert meglátszik a nyoma!

Spadla z oblakov 2012.05.02. 15:10:12

@radairosseb: a cikk címe téves: a sok gyökér visszatért az ubuntuhoz. ez lenne a pontos megfogalmazás!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.05.02. 19:51:08

@szanalmas:

Méltatlanul elfelejtett alakja történelmünknekmTáros.
süti beállítások módosítása