Akinek hiányosak a technikai alapjai, aki bélszínfarokból csinálja a tatárt, aki zöldségnek tartja a paradicsomot, és aki nem tud alkoholt zselésíteni, az ne olvasson tovább, kár az időt pazarolni. Gasztronómiai rovatunk profiknak szól, vannak vagy kétszázan a világon, akik ezt érteni tudják, magyarul csak én beszélek közülük. De azért publikálom, hátha.
A világ globalizálódik, a gasztronómia egyre nagyobb jelentőséggel bír, ráadásul nagy pénzeket is lehet akasztani belőle, miért ne tanítsam meg a Michelin-csillagos szakácsok krémjének azt a pár fogást, amitől majd előre köszön nekik Ferran Adriá is?
Sült csirkemell magyarosan
Sült csirkemell csehül
A csirkemellet pácoljuk alsó erjesztésű sörben, Radegast éppen jó, és utána fűszerezzük és süssük a szokásos módon.
A szlovák
Csináljuk ugyanúgy, mint a cseh csirkemellet, de nagy pofával mondjuk a vendégeknek kínáláskor, hogy a cseh és a szlovák csirkemellet az különbözteti meg egymástól, hogy a szlovák több ezer éves szlovák nemzeti kincs, míg a cseh egy csúnya lopás.
Svájci csirkemell sütve
Vegyünk egy csirkemellet, fagyasszuk le, és ha felment a csirke árak, süssük meg, és fogyasszuk el azzal a tudattal, hogy megint kerestünk a vacsoránkon.
Albán sült csirkemell
Serrano sonkával ízesítjük, hogy a szarvasgomba aromájának adjunk egy kis pikáns csavart, érdemes friss spárgát is bedobni a Miele sütőbe mellé, összeérik szépen. Ébredés után rögtön toljunk egy kis bureket, hogy gyorsabban felejtsük az elérhetetlen álomcsirkét.
Német sült csirkemell
Pont mint az osztrák, csak a csirkemellet tendereztetjük, és az egész sütést egy részletes projektterv alapján végezzük, a végén mindent dokumentálunk. Sütés közben egy-egy jó német viccet is elsüthetünk, mellé csúszik a jó német bor is. Evés közben nem dicsérjük, csak esszük, ahogy akkor se szóltunk, amikor a dupláját fizettette velünk a török boltos.
Elnézést a kihagyott nemzetektől, természetesen van csirkerecept Bahrein, Bouvet-sziget és Lesotho módra is, talán majd máskor azokat is közöljük. Ép testben ép lélek, jó étvágyat kívánok, és erőt, egészséget!