A kígyóuborka, mint a színe is mutatja, zöldség.
A kígyóuborka, a közönséges generatív típusú partenokarp, sötétzöld színű salátás uborka, és a zöld szőlőtőke kígyó (Oxybelis fulgidus) keresztezéséből jött létre. Magas C-vitamin tartalmú, igen kedvelt növény.
Mindenki tudja, hogy az oltással le tudjuk cserélni a kígyóuborka érzékeny gyökerét egy ellenálló erôs gyökérzetre.
Tartósabb tárolás során, sajnos a kígyóuborka apadási vesztesége igen nagy. A feszes friss turgortállapot helyett valamelyest szívóssá válik. Peroxidáz enzimaktivitása igen magas.
A kígyóuborka több célra felhasználható növény, de a fentiek értelmében ajánlatos üde, friss példányt beszerezni. Tapasztalatok alapján, étkezési és szépészeti célra alkalmasabb a vékony, kemény, sötétzöld termés, míg szexuális célokra a vastagabb, hosszú, kissé puhább, (de nem puha) egyedet használjunk.
Ne feledjük: a kígyóuborka, a nők legjobb barátja!