Kigondoltam

száz foooriiintnaaaak ötvenafele

Segédanyag

Részeredmények

  • csillagkúll: @dzsessz.szesz.zen: nem lennék a helyükben, amikor megtudják. (2023.09.04. 19:50) Jogvédő szervezetek
  • Kardos doktor: @dzsessz.szesz.zen: nyilván a libsi maszlagra van ráállva az agyad, azért nem fogod fel. (2023.08.08. 01:11) Az UBI margójára
  • dzsessz.szesz.zen: @ripők: rendkívül érdekes feltevés, de ezen a blogon a válaszok a fontosabbak! Mosási hőfok a mosá... (2023.07.27. 15:09) Bajersó
  • Páska Süme: reciprok hűböllér igazodópötty. (2023.02.07. 01:37) Mőőőőő!
  • dzsessz.szesz.zen: @Páska Süme: youtu.be/IqzMUn90tMg (2022.12.20. 10:58) A rendes december 3-i éves poszt
  • dzsessz.szesz.zen: nna... idővel a történelem bebizonyította, hogy aki rosszul múúnvalkol, azt kibasszák a pártból ma... (2022.08.23. 15:41) Moonwalk

Bambák

Legényvállalatunk

BOIL.gif

Csapatépítés

2010.06.13. 07:29 Kadarka Jánoska

Jellemzően a munkahelyi kollektíva produktivitásának fokozására találta ki a tréning szakma sok-sok évvel ezelőtt a csapatépítést. Ha az együtt dolgozó emberek megismerik egymás erősségeit és fejlesztendő területeiket; megtapasztalják a csoportmunka hatékonyságát; megérzik az erőt a közös munkában; kialakul a bizalom a másik irányába – akkor a termelékenység tényleg növekedhet, a csoport akár 10 – 15%-át is visszakeresheti annak a pénznek, amit a csapatépítésre költött a cég. Nem kis eredmény ez, különösen úgy, hogy a régebbi – állami tulajdonú vállalatoknál megszokott – „csapatépítések” nem mások voltak, mint nagy ivászatok – csak költség, haszon nélkül.

Tisztázok néhány alapvető fontosságú tényt itt a dolgozatom elején, nehogy utólagos reklamációk kezelésével kelljen intellektusomat megalázni:

  • Csapatépítéshez csapat kell, tehát az olyan emberek, akik együtt dolgoznak más emberekkel. Nem ajánlott öntörvényű képzőművészeknek, világítótorony őröknek és egyéb, magányos foglalkozást űzőknek. [A juhász kommentezők azonnal moderálásra kerülnek – a szerk.]
  • Ha egy csapat együtt szórakozik, akkor az nem csapatépítés, hanem szórakozás. A csapatépítés az a munka része.
  • A BME csapatépítő-mérnöki karára nem itt kell jelentkezni, ez csak egy tudományos alapmű a csapatépítésről.

Juhász kommentező moderálás után.

 

 

 

 

Az ideális csapatépítés nem egy alkalom, hanem folyamatos tevékenység, néhány intenzív tréning, köztük pedig a tréningeken elsajátítottak folyamatos alkalmazása a munkavégzés során. Így hosszú távon beérik a csapat, javul a team munka, fejlődnek az egyének. A nem-ideális csapatépítés sem egy alkalom, csak az intenzív tréningek az ivászatok miatt intenzívek, a napi munkavégzésbe nem épül be semmi, sőt a tréningek fáradalmait a munka közben pihenik ki a dolgozók, emiatt a produktivitás visszaesésével érdemes kalkulálni a csapatépítések utáni napokra.

Látszik, hogy a nem-ideális csapatépítéssel nem érdemes foglalkozni, mert csak költség, haszon nélkül (ez a visszatérő motívum a dolgozatomban, és képviseli az irodalmi értéket a tudományosság mellett). Mégis, ha szétnézünk a nagyvilágban, azt látjuk, hogy Ausztriától Romániáig mindenhol erőteljesen érvényesül a nem-ideális csapatépítés, ideálisat meg szinte nem is találni.

Mi lehet ennek az oka? Kutatásaim alapján kijelenthetem, hogy az emberi gyarlóság és a vasszigor hiánya az a két ok, ami miatt a csapatépítések nem fejlesztik a dolgozó csapatok képességeit.

Ha valaki nem tökéletes, mint egy tudós, akkor bizony könnyen elcsábítja az ingyen alkohol, és a csapatépítő tréningeken nem a feladatra, hanem a szórakozásra fókuszál. Az emberek alapvetően gyarlók: én például ezt a dolgozatot a kutatólaboromban, munkaidőben írom és teszem közzé, mindenki más a saját munkahelyén, munkaidőben olvassa. Csakhogy nekem ez a munkám, másnak meg nem, ezért én jót teszek, mások meg rosszat. Na ők a gyarlók.

A vasszigor tudna még irányt mutatni a lusta néptömegeknek, de erre csak Távol-Keleten találunk példákat, ahol a normákat nem teljesítő dolgozó saját deaktiválásával korrigálja a csapat teljesítményét. Európából kiveszett ez a szellemiség.

A Kigondoltam! kutatói a központban gyakorolják a tréningen tanultakat.

A mai világban ideális csapatépítést csak a Kigondoltam! alkotóközössége végez, a nem ideális csapatépítéssel pedig a világ többi része foglalkozik. Most készítjük elő a cserét, hogy a világ is fejlődhessen, mi pedig lazulhatunk végre egy kicsit.
 

18 komment

Címkék: bölcsesség csapetépítés

A bejegyzés trackback címe:

https://kigondoltam.blog.hu/api/trackback/id/tr902059432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.06.07. 17:07:26

Egy igen jól sikerült kép a legutolsó tréningünkről. Meg kell hagyni, Szörcsi rendkívül elegáns volt a brókeröltönyében, és nem mellesleg mindenki láthatja végre Dragon kis felhőfrizkóját!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.06.08. 22:10:39

@Flat Eric / sta press: @LadyCarambole: az igazság az, hogy találtam egy ideális képet, amin szívem szerint bejelöltem volna, hogy ki kicsoda, de 21méter jött volna azzal, hogy belső információkat kiadok. Ezért az a kép kimaradt, és inkognító is van.

A lényeg az összhatás, mindenki boldog, kiegyensúlyozott és trendi. Más nem is várható.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.06.08. 22:44:01

@Levéltáros:

Ügyes! Látom, hogy tanulsz. Így már senki sem tudhatja biztosra, hogy vajon igazi-e a kép vagy csak illusztráció.

Frick László Emlékzenekar 2010.06.10. 05:28:04

Nem mertek a gerincről bontott disznó képére nézni, pedig ari barikák is vannak rajta! Ez a kép quintessentiá-ja a moderálásnak.

Csönd-Nesz-Rizs.® 2010.06.13. 10:39:57

zseniális poszt, áttörő összefoglalás!

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.06.13. 12:14:50

Ne kamuzzatok. Levéltáros kivételével mindannyian én vagyunk.

Yvettebabacool 2010.06.13. 12:18:12

@szanalmas: de most kusolj bejbi, mert nem lesz ma popsi simogatas, amit annyira szeretsz!

Yvettebabacool 2010.06.13. 12:22:46

@szanalmas: jol van kicsim.most massz fel az etetoszekbe, megy a bojsojeveeees
süti beállítások módosítása