Kigondoltam

száz foooriiintnaaaak ötvenafele

Segédanyag

Részeredmények

  • csillagkúll: @dzsessz.szesz.zen: nem lennék a helyükben, amikor megtudják. (2023.09.04. 19:50) Jogvédő szervezetek
  • Kardos doktor: @dzsessz.szesz.zen: nyilván a libsi maszlagra van ráállva az agyad, azért nem fogod fel. (2023.08.08. 01:11) Az UBI margójára
  • dzsessz.szesz.zen: @ripők: rendkívül érdekes feltevés, de ezen a blogon a válaszok a fontosabbak! Mosási hőfok a mosá... (2023.07.27. 15:09) Bajersó
  • Páska Süme: reciprok hűböllér igazodópötty. (2023.02.07. 01:37) Mőőőőő!
  • dzsessz.szesz.zen: @Páska Süme: youtu.be/IqzMUn90tMg (2022.12.20. 10:58) A rendes december 3-i éves poszt
  • dzsessz.szesz.zen: nna... idővel a történelem bebizonyította, hogy aki rosszul múúnvalkol, azt kibasszák a pártból ma... (2022.08.23. 15:41) Moonwalk

Bambák

Legényvállalatunk

BOIL.gif

Kihaló szakmák - A restaurátor

2010.05.27. 07:58 Flat Eric / sta press (törölt)

" A restaurátor nem azért van, hogy vizesedjen a háta..."                                

                                                     Nemes Takách László                                                                            

                                                 

últunkban rejlik a jövőnk...!

Ki ne hallotta volna, ezt a kinyilatkoztatásnak tűnő mondatot, melyet főként nemzeti ünnepeink alkalmával, egy pulpitus tetejéről, magukat vátesznek képzelő szónokok zúdítanak a nyakunkba menetrendszerűen. De vajon milyen tanúságát adhatják a dicső, vagy a nem is mindig annyira büszke múltnak? Bizony napjainkban, az internet mindent behálózó világában, kézzel fogható bizonyítékokra van szükség az egyre növekvő számú kétkedők meggyőzésére.                                                                                

Ma még ennek érdekében, rohamosan fogyó számú, magasan kvalifikált szakember fáradozik szorgos hangyaként, hogy viharos történelmünk megmaradt tárgyi emlékeit konzerválja, rendbetegye és megőrizze az utókor számára. Áldozatos munkájukat olykor igen mostoha körülmények között végzik, teszik ezt csendesen, kitüntetésre nem várva, hivatásuk iránt érzett maximális alázattal. Amit a hétköznapi ember ócska kis cserépdarabnak, vagy rozsdás csapszegnek néz, az a restaurátornak a "TÁRGY". Sokan, sőt túl sokan gondolják azt, hogy egy földből kifordított fadarab értéktelen hulladék, egy régi foszladozó szőnyegdarab csak lábtörlőnek, vagy a fotelba telepedő kutya feneke alá bolhafogónak használható rogydarab. De állíthatom, ez súlyos tévedés.        

Mert miről is van szó valójában?

Vegyünk egy gyakran előforduló, hétköznapi példát. Amikor egy mezőgazdasági dolgozó ekéje kifordít a földből valamilyen leletet, azonnal a helyszínre sietnek a régészek, és elmaradhatatlan kísérőik, a restaurátorok. Mintha a méltán klasszikus XVII.századi spanyol író, Miguel de Cervantes Saavedra, Don Quijotéjának hőse kelne életre. Ők a régészek Sancho Panzái, ők azok, akik a leleteket "in situ" (a helyszínen) rögzítik, szállítható állapotba helyezik, hogy további sérülésektől megkímélve a tárgyat, a múzeum restaurátor műhelyébe beszállíthassák. A szabadban végzett felelősségteljes munka okozta feszültség oldása, valamint a feltalált lelet megünneplése, szinte minden esetben némi alkohol elfogyasztásával történik, az ásatáshoz földrajzilag legközelebb fekvő, irodának kinevezett vendéglátóipari egységben.

A múzeumba szállítás után, a műhelyben az első munkafázis, a tárgy megtísztítása az évszázadok alatt rárakódott szennyeződéstől, -fémtárgyak esetében a rozsdától, -fából készült tárgyak esetében a gombáktól, farontó bogaraktól. A tisztítószerek használata, némely tisztítási eljárás tartós egészségkárosítást eredményezhet, ezért a restaurátor némi alkohol elfogyasztásával közömbösíti a negatív hatásokat. A tisztítás után fotók, rajzok készülnek a leletről. Megtörténik az anyag, és a kor meghatározása, kialakul a restaurálás menete, melyet írásban rögzítenek. A megfeszített szellemi munka, a részfeladat elvégzése, minden esetben némi alkohol elfogyasztását teszi indokolttá.

És az igazi munka, az alkotóművészi varázslat még csak ezután kezdődik, a járatlanoknak ezernyi titkot rejtő restaurátorműhelyek mélyén. Ennek aprólékos részleteivel nem untatom a tisztelt olvasót, de az már az fentebb leírtakból is kiderült, mennyire nehéz hivatást választ az, aki restaurátornak szegődik. A főleg a májat, de más létfontosságú szerveket is megtámadó, igen veszélyes alkohol mindennapos használata teszi próbára a mesterek állóképességét. A régi szakemberek kihalásával sajnos egyre kevesebben vannak azok, akik átadhatnák ifjú követőiknek a szakma csínját-bínját, mesterfogásait. Így a restaurálás is lassan a régi, feledésbe merülő művészi kézműves szakmák számát fogja gyarapítani.

De gondoljuk végig a következményeket. Mi történik, ha kihal ez a régi tárgyakkal foglalkozó mesterség?

Hol fognak külön esküt tenni az új pártok képviselői a parlamentben, ha nem lesz szakember, aki rendbe tegye a koronát, a palástot, és a jogart? Mibe fogják fektetni kedvelt politikusaink kőkemény munkával megszerzett, jól megérdemelt milliárdocskáikat, ha nem lesznek műtárgyak? Mibe fogják az adózás elől offsór cégekbe kimenekített profitot fektetni, adópréstől megnyomorított nagyvállalkozóink?

Végül csődbe mennek a múzeumok is, hiszen nem lesz mit kiállítani, bár lehet hogy jól konzervált, kitömött restaurátorokat fognak a központi múzeumok tárlóiban mutogatni.

22 komment

Címkék: restaurátor

A bejegyzés trackback címe:

https://kigondoltam.blog.hu/api/trackback/id/tr292019829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frick László Emlékzenekar 2010.05.27. 08:07:14

Felülírott, tudathasadásos biszekszuális transzvesztita barom ezúton jelentem be, hogy önkéjessen nyitottam ki a kommentelési lehetőséget annak ellenére, hogy a vallásom tilétja a más szaharájában való gyalogolást, de mivel csakis és kizárólag liberális politikai blogokban vagy nőcis csajblogokban vagy regényíró nő bloger blogjában szokás bezárni a kommentelést, ezért kinyitotam akkor is, ha kinyírtok
aláírás:
Hűűllye Piccsaaa (a zenekar basszgitárossa)
s.k.

Frick László Emlékzenekar 2010.05.27. 08:08:33

második kommentemben arra fogadok, hogy a főszöveg nem tér ki azokra, akik szöveget restaurálnak pl belenyúltak Kosztolányi Dezső A fürdés c. novellájába (Lengyel Balázs volt az egyébként...)

Frick László Emlékzenekar 2010.05.27. 08:09:20

@Frick László Emlékzenekar: Most pedig megyek és megeszem a briósom forró kakajóval , mert abban fogadtam és nyertem

Frick László Emlékzenekar 2010.05.27. 08:11:16

Ja, és a Don Quijotét megy "ifjúság számára átdolgozás" címén meg szokták húzni annyitra, hogy kimarad belőle ez az orbitális, mindenteláruló mondat:
Oh, ecettel kendőzött hagymabűz!
(Ebből megtudhatjuk, hogy a régi spanyol nénik a gombás puncijuk hagymaszagát mivel vették el bio módon..)

Frick László Emlékzenekar 2010.05.27. 08:47:09

@LadyCarambole: Ne idegesíts, máma még nem volt időm bugyit húzni (vagyis nincs bent a t-betétem)

periplaneta plumbum · http://atomgomba.blog.hu 2010.05.27. 09:09:41

ötödikes vagy hatodikos koromban nagyon bántam mikor kirándulni voltunk akvinkumban és néhány osztálytársam húsz forintért vett régi római háromfillérest én meg fagyira költöttem az összes pénzem, de azóta már minden rendben, mert van bohócos pénzérmém no cash value.

Csönd-Nesz-Rizs.® 2010.05.27. 09:21:56

@Frick László Emlékzenekar:

azért kaptál jogot rá, hogy élj vele, és néha megtedd ezt is!

ne várd, hogy megköszönjük, hiszen ez a kötelesség!

TERMELÉS, SZORGOS MUNKA, CSÖND, NESZ, RIZS!

Csönd-Nesz-Rizs.® 2010.05.27. 09:52:15

ja, a poszt csodás, mélyen elemez, részletes, csak rajongással tudok nyilatkozni róla!

még a végén el is fogom olvasni!

szanalmas 2010.05.27. 10:54:02

@Csönd-Nesz-Rizs.®:

Mi van Szörcsögő, mi ez a neokommunista jelszóáradat!?! Meg ez a rejtett kínaizás! Maoista lettél bazmeg?!

A restaurátor az összetett szó, a rest és az aurátor alkotja, azaz egy kurva lusta aurafigyelő természetgyógyászt jelent.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.05.27. 11:11:42

Kedvet kaptam a restaurátor szakmához. Felvételi elbeszélgetésre melyik kocsmába mehetek?

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2010.05.27. 13:32:48

az uram szerint a retusáló szakma éppen most éli fénykorát és itt nem a női melleket megemelő az ajkakat megdusszató a fenekeket megkerekítőkre gondol

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.05.27. 14:27:49

Azt senki sem veszi észre, hogy a szerző a horthysta fasizmus restaulását tűzte nem is burkoltan a zászlajára?

periplaneta plumbum · http://atomgomba.blog.hu 2010.05.27. 15:15:56

@21méter: a szerzőnek a divat mondja meg, hogy ki.
szóval most a hortista fasizmus olyan, mint a kilencvenes évek elején az a mák mintás vagy miageci póló. majd mikor kinövik a tinik, jön valami más, valami új.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.05.27. 15:22:39

@periplaneta plumbum:

Hát ez elégé Neurotic-os dolog, remélem a kőmosott farmerdzsekijét lerakta már!

periplaneta plumbum · http://atomgomba.blog.hu 2010.05.27. 15:28:47

@21méter: naja. gondolom lerakta már, ugyanis nehezen lenne összeegyeztethető a fenti cikkel.

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.05.27. 16:02:11

@Levéltáros:

Nem te vagy az első, aki kedvet kapott. Most, hogy a szakmai titkokat a nyilvánosság elé tártam, határozottan nagy az érdeklődők száma.
Viszont a továbbiakban kizárólag nőnemű érdeklődők jelentkezését fogadhatom.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.05.27. 16:04:04

A restaurátorokat - itt megnevezni nem kívánt okokból kifolyólag - hülye buziknak gondolom.

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.05.27. 16:08:53

@"the dragon":

Én meg a hülye buzikat gondolom hülye buziknak.
(Ja, és a restaurátorokat.)
süti beállítások módosítása