Kigondoltam

száz foooriiintnaaaak ötvenafele

Segédanyag

Részeredmények

  • csillagkúll: @dzsessz.szesz.zen: nem lennék a helyükben, amikor megtudják. (2023.09.04. 19:50) Jogvédő szervezetek
  • Kardos doktor: @dzsessz.szesz.zen: nyilván a libsi maszlagra van ráállva az agyad, azért nem fogod fel. (2023.08.08. 01:11) Az UBI margójára
  • dzsessz.szesz.zen: @ripők: rendkívül érdekes feltevés, de ezen a blogon a válaszok a fontosabbak! Mosási hőfok a mosá... (2023.07.27. 15:09) Bajersó
  • Páska Süme: reciprok hűböllér igazodópötty. (2023.02.07. 01:37) Mőőőőő!
  • dzsessz.szesz.zen: @Páska Süme: youtu.be/IqzMUn90tMg (2022.12.20. 10:58) A rendes december 3-i éves poszt
  • dzsessz.szesz.zen: nna... idővel a történelem bebizonyította, hogy aki rosszul múúnvalkol, azt kibasszák a pártból ma... (2022.08.23. 15:41) Moonwalk

Bambák

Legényvállalatunk

BOIL.gif

Kihaló szakmák - A kéményseprő tündöklése és bukása

2010.01.14. 18:09 Flat Eric / sta press (törölt)

A XIX. század végén, soha nem látott, rohamos fejlődésnek indult fővárosunk. Gomba módra nőttek ki a földből a korabeli építőmunkások szorgalmas munkájáról tanúskodó bérházak, paloták, amelyek a mai napig meghatározzák Budapest arculatát. Az épületek az akkori igényeknek megfelelően, hatalmas belső terekkel, nagyméretű lakóhelyiségekkel épültek, melyeket a meglehetősen zord, hideg teleken bizony erősen kellett fűteni. A megfelelően otthonos, temperált hőmérséklet eléréséhez erősen szennyező fát, kokszot és szenet használtak, aminek az lett a következménye, hogy a képződő korom eltömítette a kéményjáratokat. A korabeli krónikák több olyan tűzvészről emlékeznek meg, aminek ez az igen veszélyes jelenség volt az okozója. Ebben az időben alakult ki a kéményseprő mesterség, mondhatjuk azt is, hogy beköszöntött a kéményseprők reneszánsza. Az utcákat párban rovó kéményseprők végezték a kéménylyukak és a kéménnyílások tisztításának roppant felelősségteljes munkáját, a korabeli háziasszonyok örömére, és legteljesebb megelégedettségére. Ruházatuk fekete volt a reátapadt koromtól, de elegáns cilindert viseltek, ezzel is jelezvén a szakma arisztokratizmusát, és művelői előkelő helyét az iparostársadalomban. Felszerelésükhöz tartozott a kefében végződő hosszú tisztitósodrony, a láncosgolyó, és természetesen a létra melynek fokain megközelíthették a legeldugottabb kéménylyukat is.
Népszerűségükre jellemző volt, hogy még a közismert -"Kéményseprőt látok, szerencsét találok...!"- kezdetű mondókát is a kéményseprők ihlették. A rövid rigmus komoly mögöttes tartalommal bírt, miszerint ha valaki kéményseprővel találkozott az utcán, gyorsan elmondta a mondókát és eközben ha háromszor megcsavarta a kabátgombját, teljesülhetett az a kívánsága, melyre eme cselekvéssor közben gondolt. A feladat összetettségét, és bonyolultságát jellemzi, hogy a kor eseményeit megörökítő annalaesek nem emlékeznek meg egy olyan esetről sem, hogy a kéményseprők megpillantásakor végrehajtott rituális szertartás végrehajtói közül ért-e valakit különös szerencse, kívánsága teljesült-e  valaha, de ismervén a kéményseprőpopuláció meglehetősen nagy számát, feltételezhető, hogy a gombkötök és rőfösbolt tulajdonosok jól jártak, a leszakadt és elgurult gombok pótlása nyomán elkönyvelt profit bezsebelésével. A kéményseprők népszerűségére jellemző, hogy az egyik legismertebb, patinás hazai édesipari terméket, a szigorúan őrzött, titkos receptúra alapján készült, vonzóan fekete színű, ínycsiklandozóan szalmiák ízű "NEGRÓ" cukorka bon-bont évtizedeken át a blickfangos, -"NEGRÓ, a torok kéményseprője...!"- szlogennel reklámozták, sőt hovatovább a terméket népszerűsítő plakátról is egy szorgalmasan kéményt tisztító szakember mosolyog ránk, mintegy a cukorka szopogatására csábítva.

E szakma tündöklése átívelt az egész huszadik századon, nimbusza azonban mára erősen megkopott. Az első, kiheverhetetlenül megrendítő csapást a jól kormoló, bár megfelelő fűtőértéket produkáló NDK brikettet felváltó földgázfűtés mérte a kéményseprő társadalomra. A hagyományos kályhákat, sparheltokat szinte teljes mértékben kiszorították a modern fűtő és főzőalkalmatosságok, divatba jött a központi és távfűtés, melyek elterjedésével drámai módon lecsökkent a tisztítható kémények száma. A budapesti utca forgatagát színesítő, jellegzetes munkaeszközeivel tovasiető kéményseprő figurájával már csak nagyritkán találkozhatunk. A fém Schiedel-kémények, napkollektorok korában, melyekre már felmászni sem érdemes, sutba téve a drótoskefét és a láncosgolyót, irodákba szorultak vissza, leginkább megalázó hatósági feladatokat kényszerülnek ellátni, szakvéleményeket körmölnek, esetleg kéménypénzt és illetékeket kaszíroznak be, hogy szerény megélhetésüket biztosítsák. A környezetbarátnak kikiáltott szélkerekek végképp ellehetetlenítették ezt az évszázados hagyományokkal rendelkező foglalkozást, hiszen ezek tisztítását még a kotrószakmában semmiféle múlttal nem rendelkező cirkuszi légtornászok is el tudják végezni, nincs szükség a kéményseprők sok évtized alatt megszerzett tudására, kifinomult szakmai tapasztalatára.

Szomorú epilógusként, olykor szilveszterkor még fel-fel tűnik jellegzetes alakjuk, hónuk alatt visítozó újévi malacot és pezsgőspalackot szorongatva. Utódaink azonban már csak a farsangi maszkabálok színes forgatagában pillanthatják majd meg egy-egy rövid pillanatra, eme egykor legendás hírnévnek örvendő szakma utolsó képviselőit. Itt az ideje kimondanunk, hogy a ma még élő néhány, ritka fehér hollóként véletlenül felbukkanó, kormos fekete ruhába öltözött szakemberrel igazi unikális ritkaságszámba megy a találkozás.

Sajnos szomorúan fanyar aktualítássá vált a régi mondás: -"Kéményseprőt látok, szerencsét találok...!"

30 komment

Címkék: tudomány technika környezetvédelem várostörténet

A bejegyzés trackback címe:

https://kigondoltam.blog.hu/api/trackback/id/tr71672597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.14. 23:22:06

Nohát, rögtön 2 poszt? Remek, gyöngyöt a disznók elé! Más lett a világ.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.01.14. 23:25:41

Hé, ezt csak most vettem észre! Hát kurvajó lett, viszont a megjelenés várhatott volna holnapig, mert milyen bután néz ki, hogy egy nap két poszt is, utána meg jó ideig semmi...

Annyit persze hozzátennék, hogy nemrég járt nálam egy kémány, és nemhogy fekete lett volna a koromtól, de egy csőbuzinak tűnt. Hígul a szakma, na.

Mirlia 2010.01.14. 23:35:55

"Kéményseprőt látok, szerencsét találok...!" kezdetű mondókát is a kéményseprők ihlették. A rövid rigmus komoly mögöttes tartalommal bírt, miszerint ha valaki kéményseprővel találkozott az utcán, gyorsan elmondta a mondókát és eközben ha háromszor megcsavarta a kabátgombját, teljesülhetett az a kívánsága"

A régi szép idők, akkoriban legalább nem voltak körlevelek, amik fenyegetik az embert, hogy ha nem csavarja meg 3-szor a kabátja gombját, akkor balszerencse éri stb.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.01.14. 23:40:33

@"the dragon":

kémány? mi a fasz?! :DDD Sürgősen leállok az alkoholfogyasztással.

Mirlia 2010.01.14. 23:51:18

Nagyanyám falujában láttam kéményseprőket, mikor még kicsi voltam. Bányászváros volt és olyan furán köszöntek egymásnak az emberek, hogy: "Jó szerencsét!" A kéményseprőktől féltem, mert olyan feketék voltak. Most, hogy már nem félek tőlük bezzeg egy sincs.

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.01.15. 12:06:10

@"the dragon":

Földrajzilag a legendás Zobák-akna közelében felépült Komló, inkább otthona lehet egy szerb-cigó családjának.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2010.01.15. 12:13:59

a szerző kihagyta az olajkályhás időszakot

illetve reneszánszukat élik az elmúlt évtizedben és nem beszélve a kéményseprő vállalat monopóliumáról mely mintegy maffia tevékenykedik és aki nem sperteti a kéményét arra halál vár.

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.01.15. 12:33:53

@zsanett- a tótok bosszúja és szoci fan:

Ha nem mindig a férjed farkán járna az eszed, látnád hogy utalok a jelenleg betöltött hatósági, és pénzbehajtói szerepkörre, melyet természetesen maffia módszerekkel folytatnak.
Egyébként aki nem seperteti a kéményét, arra valóban a halál vár, egy jó kis szénmonoxid mérgezés formájában...

szanalmas 2010.01.15. 14:12:28

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

Ezt hogy érted, te aljas blogromboló, hát neked már semmi se szent?!

szanalmas 2010.01.15. 17:22:22

@szanalmas:

Tényleg, te motellakó, te miért nem posztolsz ide? Nem vagy tag? Ha akarsz írni ne tétovázz, majd én berakom ám!
Szerintem benned szunnyad a képesség a végtelensok tudományosság megírására!
Ne habozz, nem vagy te sampon!

Archenemy 2010.01.15. 19:02:25

Mi a fasz van má egyedül zoézok a testmódosításban?

Archenemy 2010.01.15. 19:03:46

Vörőőőős Csepeeeel Vezeeeesd Haaaarcunk

váltakozó feszültség 2010.01.15. 21:12:21

@Flat Eric / sta press:

biztos vagyok benne. elveszem feleségül, és levágjuk a kutyáját, kitömjük petrezselymes zsemlével, az lesz a lagzi főfogása.

pixelpiréz plüssvitéz · http://kigondoltam.blog.hu 2010.01.15. 21:17:30

@"the dragon":

Najó, ezen én is röhögtem.
Bár szerintem ekkora typo-t alkohollal nem lehet elérni, volt benned egy vastag hernyó is, valld csak be!

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.01.15. 22:52:02

Ez egyszerûen fantasztikus. A blog harmadik legjobb posztja az eddigi pontszámok alapján.

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.01.15. 23:53:06

@Panther_V:

Na ja, mert ebben a posztban is dugnak.
Konkrétan a kéménylyukban, te perverz állat.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.01.16. 00:17:59

Ne kamuzzál. A lakóházak kéményébe nem fér be két ember. Még egy is csak részletekben. Gyárkéményben meg nem jó dugni. Ha leállt a gyár, mi benne a poén, ha meg nem esetleg légúti meghalást is lehet kapni.

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.01.16. 00:25:42

@Panther_V:

Csak a buzik szerint nem poénos gyárkéményben dugni...
Vásáry André vagy te, vagy ki...?

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.01.16. 01:44:31

@Flat Eric / sta press:

Szerintem, te a hûtôtoronnyal kevered. Az vicces.

Kérdésedre:

www.youtube.com/watch?v=9Xa79n1CdKY

Majdnem.

Frick László Emlékzenekar 2010.01.16. 06:25:23

A kecskeméti Schiedel -kémény nagykerhez öröm volt járni a homokban cikkcakkoló betonúton.

A kőolaj a jövő energiaforrása
Magyar nyelven valami hasonló címen jelent meg egy könyv!!! kb 280 oldal kemény papír táblakötésben: 2000-re mindenhez gázolajat, gázolajjal (HTO) fűtünk, a kőolaj kiszoírítja a veszélyes atomot és a környezetszennyező szenet. Futottak még rovat a földgáz. A vízióban természetesen a 2000-ben jellemző légiforgalom főhajtóanyaga a kerozin (magas párolgási eggyütthatójú gázolaj)

Ebből pl majdnem beütött 1990-91-ben a kerozin az IFÁ-jkal fuvarozó maszekoknl, amíg a felszámolandó ruszkilaktanyák készleteiből tellet. Ment a paraszt, égő csikk a szájában s bedugta a pálcát az IFA tankjába, mennyi benne a kerozin, aztán BAÁÁÁÁÁÁMMMMMMM

szanalmas 2010.01.16. 12:04:44

Én azt nem tudom, hogy létezik-e egyáltalán nem részeg kéményseprő?
Vagy például ahol távfűtés van, oda hogyan jut be a köcsög télapó?
Vagy például a tyúk volt előbb vagy a tojás?

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.01.18. 09:37:12

@Frick László Emlékzenekar:

A Tagscherer Anti, rendes nevén Dagadt is öngyújtóval nézte meg Balatonkenesén a kultúr előtt, hogy hazáig elég lesz-e a rallycsíkos A-Kadettban a ZILből leszívott benzin.
Jó móka volt az éjszakai tűzoltás...

Frick László Emlékzenekar 2010.01.20. 07:41:27

@Flat Eric / sta press: Ach, benzines ZIL, a lefúvószelepnek az az összetéveszthetetlen (ámerikai!!!) hangja! A Kenguru c. film...

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.01.21. 13:44:07

Az első, de legigazibb magyarisztáni ródmúviban, a gálffylaci is inkább elmenne ZILről a nagykaminyonra, ami ott pont VOLVÓ...
süti beállítások módosítása