Kigondoltam

száz foooriiintnaaaak ötvenafele

Segédanyag

Részeredmények

  • csillagkúll: @dzsessz.szesz.zen: nem lennék a helyükben, amikor megtudják. (2023.09.04. 19:50) Jogvédő szervezetek
  • Kardos doktor: @dzsessz.szesz.zen: nyilván a libsi maszlagra van ráállva az agyad, azért nem fogod fel. (2023.08.08. 01:11) Az UBI margójára
  • dzsessz.szesz.zen: @ripők: rendkívül érdekes feltevés, de ezen a blogon a válaszok a fontosabbak! Mosási hőfok a mosá... (2023.07.27. 15:09) Bajersó
  • Páska Süme: reciprok hűböllér igazodópötty. (2023.02.07. 01:37) Mőőőőő!
  • dzsessz.szesz.zen: @Páska Süme: youtu.be/IqzMUn90tMg (2022.12.20. 10:58) A rendes december 3-i éves poszt
  • dzsessz.szesz.zen: nna... idővel a történelem bebizonyította, hogy aki rosszul múúnvalkol, azt kibasszák a pártból ma... (2022.08.23. 15:41) Moonwalk

Bambák

Legényvállalatunk

BOIL.gif

Zsarnok

2013.04.10. 09:30 **büdösmackó**

zsarnok.jpgA zsarnok régi, rövid és szép szavunk; az olyan, általában domináns és vezető személyre mondjuk, aki hatalmát helytelenül használja fel. A zsarnok ara kényszeríti környezetét, hogy akarata előtt feltétel nélkül meghajoljon. Kívánsága parancsként értékelendő. Az, aki nem hajol meg akarata előtt, a zsarnok hatalmánál fogva likvidálja. Félelemre alapozott hatalma előbb-utóbb meggyengül, ezt kétségbeesetten és még erőszakosabb tettekkel reméli helyreállítani.

A történelem sok-sok zsarnok életét mutatja be nekünk: általában anyjuk vagy szüleik által elnyomorított vagy elhagyott, belül lelkileg üres, narcisztikus személyiségek, akik -belső egyensúlyuk 'magjuk' nem lévén- a külső világból szeretnének pozitív visszajelzést kicsikarni.

Hatalmi törekvésük összekapcsolódik gátlástalanságukkal. A zsarnokok eleinte jó vezetők, műveltek és intelligensek. Sajnos karakterük önmagukba hordozza általános tragédiájuk kulcsát: taktikai érzékük, erőszakossággal és gátlástalansággal párosulva előbb fényes politikai karriert eredményez, majd kiteljesedve diktátorként szerepelnek. Ezt követően érzelmeik ellepik őket, és a téboly felé veszik irányukat, azt hiszik mindent megtehetnek. Egy ideig a maga köré gyűjtött, szervilis csoportok készséggel szolgálják, de ez neki nem elég: fekete lyukként többet és többet követelnek, egyre inkább elnyomják közvetlen szolgálóikat, amelynek menthetetlenül cselszövés lesz az eredménye: a zsarnokok általában egy idő után egyedül maradnak, pártolóik legfőbb ellenségeikké válnak, és letaszítják pozíciójából. Ekkorra a feszültség óriási körülötte, népharag (akiket általában bőségesen megjutalmaz uralkodása fénypontján) veszi körül - minden igyekezete ellenére- valamint közvetlen pártosai életének ezen pontján akár közvetlen ellenségeivé válnak.

Legjobb példa talán Néró, római császár a zsarnokságra: Néró anyja, az ifjabb Agrippina -a szó szoros értelmében- nagy férfifaló volt. Gyerekkorában anyját száműzték, árva maradt, tanításáról olyan kaliberek gondoskodtak, mint pl. Seneca aki -érdekes módon- Narcissustól vette át a stafétát.

Anyja folyamatosan fonta terveit a háttérben, és végül Claudius (egy kedves, esetlen császárként induló, majd egyre zsarnokabb és gyilkosabb római császár) feleségeként tudott visszajutni a császári trón közelébe. Hogy-hogynem Claudius gombamérgezésben elhunyt -szegény- amiben nagyon valószínű Agrippina ármánykodása. Ekkor -más, igazán vezetni képes jelölt hiányában, és anyja manővereinek köszönhetően- Néró lett Róma császára.

Eleinte jól mentek a dolgok, a belügyekkel megbízta a Senatust, sok híve lett, A népet tenyeréből etette, éltették, ünnepelték. Rómát fellendítette, birodalma fellendült. Ekkor (kb az első öt évben) zsarnokságának pár szükségszerű gyilkosságot kivéve igazán nem volt nyoma.

A probléma akkor kezdődött, mikor egyik legerősebb riválisát (Brittannicus) szépen legyilkoltatta. Ez kicsapta a biztosítékot édesanyjánál, ugyanis éppen a hatalomvágyó anya fenyegetését követően (anyja azzal fenyegette, hogy letaszítja a trónról és Britannicust teszi császárrá- ölte meg Britannicust.

Ezt követően rá akarta tenni a kezét a kincstárra, melyet pár senator erősen nehezményezett. Ezt nem kellett volna: azok a szenátorok, akik mertek szólni a témában, teljes vagyonelkobzással és számüzetéssel fizettek meggondolatlanságukért.

Amint már említettem, anyja hatalmaskodó természete ellen fordult, itt kezdődött valahol őrülete: anyja ellen többször is gyilkosságot kísérelt meg, végül pedig nyíltan megölette őt. Ez törte át a még megmaradt erkölcsi gátjait: elkezdődött a gyilkosságok sorozata: aki nem tetszett neki, vagy nem megfelelően nyilatkozott róla, egyszerűen legyilkolta. Felesége például nem tetszett neki, hát megölette.Ezután tovább folytatta fiatalkori önmagának megtagadását: Senecát száműzte.

Művészi hajlamai előtörtek, színészként és énekesként kellett őt ünnepelni. Aki nem ünnepelte kellőképp, az meghalt vagy száműzetett. Korlátlan hatalmát a senatus ereje zavarta: addigi szövetségeseit -akik bőségesen merítettek a rájuk ruházott hatalmuk által gyakorolható funkcióknak és rájuk ruházott üzleti monopóliumoknak köszönhetően- megvádolta, vagyonukat elvette, végül öngyilkosságra kényszerítette.

Hatalma és zsarnoksága lévén lassanként egyedül maradt, mindenkiben ellenséget látott és gyanakvó lett. Egykori szövetségesei ellenségei lettek, végül nyíltan Róma és a senatus ellen fordult. Róma 64-ben hatalmas tűzvész áldozatául esett. A senatus Néróban látta a tűzvész okozóját, aki viszont az akkor kis vallási közösséget, a keresztényeket állította ki bűnbaknak. Ez volt az első keresztényüldözés (bár kevesen tudják, de a zsidókat is példátlan támadások érték ebben az időszakban, bár ők leginkább saját belső harcaiknak és egymás elleni ármánykodásaiknak estek áldozatul).

A római tűzvészt követően és annak ujjáépítése közben egyre inkább fokozódott a kezdeti eufóriát követő Néró elleni ellenségeskedés. A becsületében megtiport és magfélemlített senatus végül felbátorodott és anyagyilkossággal vádolta meg Nérót, akinek akkorra már vezetői pozíciója jelentősen meggyöngült. Végül Nérót öngyilkosságra kényszerítették: önmaga nyakát vágta el. Így, anyagyilkosként, feleséggyilkosként, véreskezű és gátlástalan zsarnokként, a nép által bohócnak titulálva, szövetségeseit ellenségként tudva, magára hagyatva ért véget 14 évig tartó uralkodása.

Meg kell jegyeznünk, hogy elsőként Néró találta fel a pénzgyengítést, mint uralkodói eszközt.

Úgy tűnik, eleinte jó dolog zsarnoknak lenni, de utána az emberek általános szabadságvágya és önbecslése felülkerekedik a zsarnok által adott pozíciókon és javakon!

14 komment

Címkék: anya bölcsesség róma néró taktaharkány kompenzáció seggjúk

A bejegyzés trackback címe:

https://kigondoltam.blog.hu/api/trackback/id/tr175214632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kadarka Jánoska · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.04.10. 19:18:18

Jól áttértél az önéletrajzi indításból a rómaiakra. Gyanítom azért csapongsz így, mert beléptél a téboly stádiumba.

kzoltana 2013.04.11. 09:09:25

Vajon kié a rendőrség?
Eközben lőttek a demokráciának, a jogbiztonságnak, a független rendőrségnek, ügyészségnek, bíróságnak és médiának. Vagyis nem csak beköszöntött a diktatúra hazánkba, hanem már fel is bátorodott.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/4263_kie_vajon_a_rendorseg

kvadrillio 2013.04.11. 09:17:47

Valóra válik-e a síparadicsom álma?
Vajon miből? Csupán erre az egyszerű, de nagyon fontos kérdésre nincs válasz továbbra sem, hiába vették elő a hegyvidékiek újra a Normafánál épülő sícentrum tervét, amely magában foglalja a fogaskerekű végállomásainak kitolását is mindkét irányba. Így könnyen elképzelhető, hogy csak ígérgetésről, a választási kampány startjáról van szó.

Ma, 05:23
[A+ A-] [Nyomtatás] [Küldés e-mailben] Ossza meg!

Régi álma válna valóra Pokorni Zoltán hegyvidéki fideszes polgármesternek, ha sikerülne megvalósítani a Normafánál megálmodott sí- és rekreációs központot, beleértve a Fogaskerekű Vasút meghosszabbítását a Széll Kálmán térig, illetve a Normafáig. A XII. kerületet vezető politikus elszántságát jelzi, hogy az Országgyűlés különféle plénumain maga is évek óta próbál pénzt szerezni a Normafa egykori síéletének feltámasztására, eleddig nem sok sikerrel. Dacára a kudarcnak, alpolgármestere, Váczi János ismét megszellőztette a tervet, amikoris arról tartott nemrég előadást, hogy megpróbálják feléleszteni a környéken a 70-es évekig működő intenzív, egyedülálló síéletet. Optimális esetben ez a fejlesztés összekapcsolható a fogaskerekű rehabilitációjával, ami vágány- és kocsicserét, illetve a nyomvonal meghosszabbítását és a megállók felújítását jelentené - mondta.

HIRDETÉS

Az ötlet nem rossz, főleg ha a kormány pénzt is ad a fogaskerekű fejlesztéséhez - szögezte le érdeklődésünkre Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójának vezetője. Hozzátette: a Normafa környéke természetvédelmi övezet, tehát az már érzékenyebb kérdés, hogy mit lehet ott csinálni, hiszen nem beépíthető területről van szó. Horváth megjegyezte, bízik benne, hogy nem állami pénzből akarják megvalósítani a szabadidőcentrumot, mert akkor az egyedülálló lenne.A Hegyvidéki Önkormányzatnak nincs ilyen jellegű fejlesztésre fedezete, a szabadtéri sportparkot pályázati forrásokból célszerű létrehozni - mondta el lapunk érdeklődésére Váczi János alpolgármester, kiemelve: jelenleg a koncepció kidolgozása, a tervezői-előkészítői munka folyik.

A beruházás nagyságát firtató kérdésre közölte, az összköltséget számos tényező befolyásolja, például hogy pontosan mekkora területet érint a fejlesztés, hány síliftet akarnak létrehozni, fejlesztik-e a síugró sáncot, vagy hogy sikerül-e privát partnert szerezniük a munkához. Miután ezekről még semmi konkrétum nem tudható, így körülbelüli összeget sem lehet meghatározni. És még az sem dőlt el, pontosan kinek az irányítása alatt valósulhat meg a fejlesztés, vagyis nem erősítette meg azt a sajtóhírt, miszerint Orbán Viktor kormányfő a projekt megvalósítása érdekében már kijelölte miniszterelnöki megbízottnak Vincze P. Márton egykori síoktatót, aki lassan egy éve a rendőrök, a terrorelhárítók és a katasztrófavédők kiképzését irányító Rendészeti Szervek Kiképző Központjának vezetője.

Akkor ez egyelőre a mese kategóriája, ha uniós pénzre pályáznak, vagyis olyan pénzre, ami még nincs is - hívta fel a figyelmet Horváth Csaba. Merthogy a jelenlegi ciklusba nem férhet bele a fejlesztés, hiszen 2015-ig kell elszámolni az uniós forrásokkal. Így e terv propagálása most már csak a választási kampány része, vagyis tudomásul kell venni, hogy elindult a kampány és az ígérgetés. Nyilván hitelesebb lett volna - jegyezte meg a szocialista politikus -, ha legalább egy szánkópályát kijelölnek ebben a pár évben, akkor talán hihetőbb lett volna az, hogy komolyan gondolnak bármilyen fejlesztést. Egy kis talajegyengetést talán még brüsszeli források nélkül is meg lehetett volna valósítani. Az a baj, hogy Budapest hihetetlenül beszorult az európai uniós pénzeket illetően, már nem célváros a 2014-20-as időszakra. Hiába jó tehát a sícentrum gondolata - ami újnak persze nem tekinthető -, vannak a fővárosnak sürgősebb ügyei is, mint például a 3-as metró felújítása, amely nagyságrendekkel fontosabb.

A szabadtéri sportpark építése és a fogaskerekű fejlesztése szorosan összefügg, mivel a következő uniós ciklusban már nem lehet pusztán közlekedésfejlesztésre pályázni, komplex tervekre van szükség - tájékoztatta lapunkat a két projekt kapcsán a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke. Dorner Lajos kiemelte: nagy kérdés, hogy mikor hosszabbodhat meg a fogaskerekű pályája, ugyanis a döntéshozók, elsősorban a Budapesti Közlekedési Központ vezetője nem tesz határozott lépéseket a megvalósításért. Lassan 10 éve készítettük az első tanulmányt a tervekről, amelyeket az egyik munkacsoport vezetőjeként még Vitézy Dávid is aláírt - mutatott rá az ellentmondásra a közlekedési szakértő, aki szerint a BKK vezérigazgatója úgy viselkedik, mintha ellenérdekelt lenne.

Néhány éven belül kezdődhetne meg az átalakítás - ismerte el Váczi János alpolgármester is érdeklődésünkre, mintegy alátámasztva a többi szakember aggodalmát. Megjegyezte: bár a fogaskerekű nyomvonalának meghosszabbítása szorosan kapcsolódik a fejlesztésekhez, a Normafa sportpark célú fejlesztése előbb kész lehet, mint hogy a fogaskerekű a sípályákig vinné az utasokat. Kíváncsiak voltunk arra is, miután a Normafa és vidéke természetvédelmi terület, hogyan tudnák megoldani a kivágott fák pótlását, hiszen az agglomerációs törvény szerint ahány fát kivágnak, annyit telepíteni is kell a kerületben. Ám Váczi szerint - miután korábban is sípályaként használták a területet - olyan csekély mennyiségű fa tűnne el az építkezések miatt, hogy pótlásuk nem okozna gondot. Az alpolgármester végül elmondta: a sí- és rekreációs centrum létrehozását már régóta tervezik, és a főváros legnagyobb közparkját szeretnék létrehozni, ahol a sí- és szánkópályák mellett játszóterek, túra és sétautak, valamint futó- és mountain bike-pályák is lennének.

Farkas-Cseke János, Füsi Piroska / Népszava

..ÜHÜMMM.....ÉS AZTÁN MAJD CSAK JÓ KIS PÉNZEKÉRT LEHET OTT SIELGETNI, SZÁNKÓZGATNI..., A PRIVATIZŐR PEDIG MILLIÓCSKÁKAT VÁG ZSEBRE !!!!%!

Kámasuka 2013.04.11. 09:27:34

poszt

Inkább maradj az általánosítások szintjén, mert az egyetlen konkrétum

'Meg kell jegyeznünk, hogy elsőként Néró találta fel a pénzgyengítést, mint uralkodói eszközt.'

szép kerek butaság.

Fejesrob 2013.04.11. 09:36:53

@kzoltana: Ez csákó vajon hol a faszba volt 2006.október 232-án és utána, amikor a bírók 2 rendőr kamuvallomásai alapján hoztak ítéleteket úgy, hogy a két rendőr még egymásnak is ellentmondott.

Most pedig egy Pávánál előjön. Nem azt tagadom, hogy nincs Orbánék kezében a rendőrség, hanem azt, hogy addig jó, amíg az ő kezében van és nem egy kommunista idegbeteg kezében.

Persze legjobb lenne, ha független lenne, de hogy ez nem liberálison múlik, az totál ziher, azokat a diktatúra se, zavarja, ha saját.

**büdösmackó** 2013.04.11. 09:54:11

@BenFranklin: inkább te maradsz az ovisok szintjén ezzel a kommenteddel. olvass utána. ha nem megy, kérj segítséget, majd adok linket!

Bicepsz Elek77 2013.04.11. 10:21:33

Olvass tortenelmet mielott ossze-vissza irsz mindenfele hulyesegeket!!!!
Claudius egy balfek volt, akit csalt az elozo felesege(a hivei nagy nehezen kinyirtak) a not, a hulyeje meg talalt egy ugyanolyat
Britannicust (Claudius fiat)csellel
kenyszeritettek ongyilkossagra
A feleseget nem megolette, hanem mergeben hasba rugta es az meghalt.
Nero bukasat nem a "NEP" okozta, hanem katonai lazadas. A "NEP" akkor "kelt fel", amikor latszott, hogy Nero vesztesre all (a hozza hu csapatok Vespasianus vezetesevel Sziriaban voltak meg ekkor)-mellesleg harom hadvezer vette at egymastol a hatalmat es nyirta ki egymast, mielott a Nero-parti Vespasianus gyozott volna es magat kialtotta volna ki csaszarra(mellesleg a zsarnoksag ugyanugy megmaradt csak mersekeltebb arcot oltott).
Nero azert lett ongyilkos, hogy ne alazzak meg, mint a haza ellenseget(a vesztes diktatort a gyoztes diktator, a volt hadvezere alazta volna meg).

Brokátor Emőke 2013.04.11. 10:38:06

@Fejesrob:
"Nem azt tagadom, hogy nincs Orbánék kezében a rendőrség, hanem azt, hogy addig jó, amíg az ő kezében van és nem egy kommunista idegbeteg kezében."
Szedd össze a gondolataidat.
Azt tagadod, hogy addig jó, amíg [...] nem egy kommunista idegbeteg kezében van a rendőrség. Tehát szerinted egy kommunista idegbeteg kezében lenne jó helyen. Oh wait.

Brokátor Emőke 2013.04.11. 10:42:30

@**büdösmackó**: Olybá tűnik, hogy az első bekezdés vége lemaradt, de lehetséges, hogy csupán én nem értem.

**büdösmackó** 2013.04.11. 10:54:54

@Brokátor Emőke: köszönjük Emőke! eredetileg be volt fejezve, de a kibaszott titokzatos blogmanó megette.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.04.11. 13:17:26

@Kadarka Jánoska:

Valóban, talán hitelesebb lett volna, ha Jabbával példálózik, vagy ilyesmi... A tóga, lássuk be, nem mutatna jól rajta! (Mondjuk egy tehervagonon kívül más se.)
süti beállítások módosítása