Kigondoltam

száz foooriiintnaaaak ötvenafele

Segédanyag

Részeredmények

  • csillagkúll: @dzsessz.szesz.zen: nem lennék a helyükben, amikor megtudják. (2023.09.04. 19:50) Jogvédő szervezetek
  • Kardos doktor: @dzsessz.szesz.zen: nyilván a libsi maszlagra van ráállva az agyad, azért nem fogod fel. (2023.08.08. 01:11) Az UBI margójára
  • dzsessz.szesz.zen: @ripők: rendkívül érdekes feltevés, de ezen a blogon a válaszok a fontosabbak! Mosási hőfok a mosá... (2023.07.27. 15:09) Bajersó
  • Páska Süme: reciprok hűböllér igazodópötty. (2023.02.07. 01:37) Mőőőőő!
  • dzsessz.szesz.zen: @Páska Süme: youtu.be/IqzMUn90tMg (2022.12.20. 10:58) A rendes december 3-i éves poszt
  • dzsessz.szesz.zen: nna... idővel a történelem bebizonyította, hogy aki rosszul múúnvalkol, azt kibasszák a pártból ma... (2022.08.23. 15:41) Moonwalk

Bambák

Legényvállalatunk

BOIL.gif

Takony - A gasztrokultúra és a tudomány összefonódása

2012.03.06. 18:30 ripők

 Fika, takony, cicakaka és még sorolhatnánk a megnevezéseket, amivel ezt az igen alulértékelt, de mégis nemes anyagot azonosítjuk. Ezek mind-mind csúnya szavak, átvitt értelemben is dehonesztáló jelentéstartalommal. Mai hyperhygienicus és képmutató társadalmunkban egyelőre nem elfogadott a testváladékok nyilvános elfogyasztása, ezt a kísérletező kedvűek zárt ajtók mögött és akkor is többnyire magukról megfeledkezve művelik. 

Rántsuk hát le a leplet, tegyük félre ódzkodásunkat és közelítsünk a témához hideg fejjel, vizsgáljuk meg tudományos illetve gasztrokulturális szempontból a felvetést.

1. Tudományos áttekintés
Taknya mindenkinek van, átlagosan napi egy liter termelődik és ennek legnagyobb része még a legkifinomultabb úrinők esetében is az emésztőrendszerbe kerül, lefolyik a garatba. Összetételét tekintve alapvetően glükoproteinekben gazdag savós nyálkából, szagkötő fehérjékből, vérsavóból, könnyből és kondenzvízből áll. Ásványi anyag tartalma jelentős, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, klórt tartalmaz. Fontos fehérjék és egyéb összetevők is kimutathatóak - a teljesség igénye nélkül - albuminok, enzimek, foszfatázok, amilázok, interferonok, immunoglobulinok, metil-észter-benzoilecgonin, elhalt sejtek, genny, virágpor és egyéb szennyeződések.
Küllemét tekintve igen változatos lehet, találkozhatunk a színtelenül folyóstól a sárgászöldes képlékenyen át a vörösbarnás beszáradt verzióig szinte mindenfélével. Fokozott termelődése összefüggésben van a náthával, ezért például az afrikai négerek orrváladékának vizsgálata továbbra is gyerekcipőben jár, egyedül az orosz bajnokságban futballozó idegenlégiósok vizsgálatával fejlődik, igaz, tyúklépésben. 
 
2. Reformkulinária
Amennyiben figyelemmel kísérjük a gasztronómiában zajló folyamatokat, trendeket, felismerhetjük a bioösszetevők markáns előretörését valamint a molekuláris konyha egyre fokozódó térhódítását.
Az igényes és környezettudatos fogyasztói szegmens számára elfogadhatatlan, hogy mesterséges színező- és állagjavító adalékokkal teletömött élelmiszereket vegyenek magukhoz, az ilyen polcok mellett lebiggyesztett ajakkal tolják el bevásárlókocsijukat a Lidliben. A baráti összejövetelek manapság már nem az antibiotikumokkal és hormonokkal telepumpált négylábúakból készített különféle perkeltekről szólnak, hanem kifinomult módon megkomponált, ízlésesen tálalt falatkákról, amiket hatalmas, négyszögletes tányérok közepére pottyantva szervíroz a mai háziasszony. A molekuláris jelző is előrevetíti, hogy itt bizony nem fogunk kétpofára zabálni, ez a műfaj az ízek, színek, érzetek, a tálalás és a merész egyediség harmóniáján alapszik.
Az orrváladék érdekes textúrája, állaga és változatos színe ellenére még nem tartozik a legfelkapottabb alapanyagok közé, azonban hatalmas lehetőségeket rejt magában. Homogén, jó minőségben és mennyiségben beszerezni egyelőre szinte lehetetlen, de az első Mislen csillag után várhatóan felpörögnek majd az események.
 
3. Tippek és trükkök
Óvatosan adagoljuk, mert sós lehet.
Csak minőségit vásároljunk, a tömbösítve behajózott kínai takony használata igénytelenségre vall.
A szűzlányok ujjbegyein formált granulátum ritka csemege, de többnyire megéri az árát.
Ne hőkezeljük sokáig, mert rágóssá válhat, elharapni sem lesz egyszerű.
A kevésbé konzisztens szeleteket inkább panírozzuk kétszer, nehogy kifolyjon. Az nem esztétikus, nehezen fényképezhető.
A vödrös kiszerelésű, tapétaragasztó-szerű taknyot porciózzuk inkább a család igényei szerint és amit nem használunk fel azonnal, azt fagyasszuk le. Romlandó és ételt kidobni bűn. Nem vagyunk állatok.
 
A nemzetgazdaságnak új lökést adhat, munkahelyeket és adóbevételt generálhat eme nem-hagyományos természeti kincs felfedezése és bölcs kiaknázása. Az első őstermelők tisztes megélhetést és szakmai büszkeséget remélhetnek, ha a szemforgató maradiak rosszallásának ellenére a kezdeményezés pionírjaiként kitapossák az utat, hogy a magyar gasztronómia végre újra a régi fényében tündökölhessen.
 
Önnek van-e fikáznivalója?! Ossza meg velünk!

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kigondoltam.blog.hu/api/trackback/id/tr914219081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Commandante Jayasuriya 2012.03.06. 19:09:58

Én a leghatározottabban elhatárolom magam minden ilyen, a tudományosság hamis álarcát magára öltő, de a mételyező fertő mocskában megmártózó, és abban kéjesen alámerülő szennyírománytól!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.03.06. 19:33:10

@Commandante Jayasuriya: Bizony mondom, a tudomány nem sétagalopp. Nem primadonnák és kényeskedő sztájlisztok terepe ez; ide konok elhatározás, kompromisszumot nem tűrő görcsös akarat és a megismerni vágyás gyermeki rácsodálkozása szükségeltetik. Vajon hol tartana most az emberiség a pesszárium és az angolvécé nélkül - kérdem én! A finnyáskodás itt nem megengedett, kivéve, ha valaki a színterápia rögös ösvényein kíván viharlámpásával harcba vonulni...

-Tom - 2012.03.06. 19:44:11

Végre! Undorítóan zseniális körbejárása egy hétköznapinak tűnő gusztustalan emberi váladéknak, hiánypótló. Csakhogy végre tájékozódhatok. Mostanában folyton slejmet köpök, igaz szinte színtelen, de akkor is...nem túl elegáns dolog. Kínában mondjuk nagy hagyománya van az utcán turházásnak, de nálunk...gyerekcipőben jár a meghonosítása ennek a szép és egészséges szokásnak.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.03.06. 20:08:19

@-Tom -: Méltatlanul alulértékelt szeletét voltam kénytelen kiemelni a fiziológiának fenti dolgozatomban. A köznép csak pironkodva elfordul, de számos műalkotás, irodalmi műremek köszönheti létét a dolgokat bátran nevén nevező úttörőknek, az értéktelennek tetszőért lehajoló, azt kifényesítő és ékké tevő leleményeseknek.
"Ej, buborék, buborék,
Színejátszós, csodaszép,
Imitt veres, amott kék
Orromból gyött ki elébb."

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.03.06. 21:25:59

@dr. Natúrblondi: Ezt most muszáj volt bejelenteni?! Gusztustalan vagy.

_nyuszi_ 2012.03.06. 21:42:52

a kulináris rész nagyon tetszett.

télvíz idején, mikor száraz a szobai levegő, magam is tömör és sárga Szent Jakab kagyló állagú taknyot termelek reggelente.
t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcShuDJc5-1t2t-DEBzKfRayazhLwASqefYfM15FnuCZDl87CMGy9UYzdm9dlg

gondoljunk bele, a mai válságos időkben, a drága, 6-7000 Ft/kg kagylóhús helyett összegyűjthetjük orvváladékunkat, és különleges vacsorát szolgálhatunk fel vendégeinknek.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.03.06. 21:58:47

@-nyuszi-: A legmesszebbmenőkig egyet kell hogy értsek. Financiális szempontok mellett sem mehetünk el szó nélkül, de számos, terjedelmi okokból mellőzött pozitívumot is felhánytorgathatnók.
Valahol meg kell húznunk a határt, anyabolygónk nyakló nélküli kizsigerelése nem folytatódhat az idők végezetéig. A túlnépesedés, a civilizációs ártalmak mind-mind egy-egy jancsiszöget jelentenek az emberiség képzeletbeli koporsóján. Meg kell ragadnunk minden alternatív lehetőséget; új és új horizontokat kell nyitnunk, legyen akár szó a világélelmezés vagy az ekszkluzív táplálkozástudomány témaköréről.

www.youtube.com/watch?v=R8cTcfSooc0

_nyuszi_ 2012.03.06. 22:16:14

@ripők:
minden erőmmel támogatom!
méghogy ne lehetne kijönni havi 47000-ből...és még földanyácskánkat is védenénk!
meg is fogalmazok egy beadványt. természetesen receptötletekkel kiegészítve.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.03.06. 22:29:34

@-nyuszi-: Óva kell intsek minden hübelebalázs módjára nekilelkesülő olvasót, hogy a takonyipar szépen felfelé ívelő karrierjében lássa a gyógyírt fajunk minden problémájára. Az egyoldalú táplálkozás propagálásának nem engedhetünk teret, hisz a kalória nem minden, a zselatinos tömbökre rikoltva rávetődő embertömegeket továbbra is fenyegetik a hiánybetegségek. Javasoljuk, hogy köbdeciméterenként legalább egy fejessalátányi szünetet iktasson be étrendjébe mindenki, hisz a jóból is megárt a sok.

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2012.03.07. 19:06:50

logarléccel hátbabaszni az ilyet!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.03.07. 22:54:29

Ripők ki vagy tiltva innen, amit a fényképen művelsz, az mindent alulmúlt.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.07. 23:22:26

1 liter?

Szerintem ebben már a nyálnak is benne kell lennie.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2012.03.08. 22:25:57

Nyilván nem egy Horn Gábori takonyevő magasságokba emelkedő interpretáció, de azért megér ez is egy misét.
erotika.indavideo.hu/video/Jynx_Maze_brutalis_szopasa

Parafon 2012.03.11. 11:57:46

Amikor már tudtam kattintani okádás nélkül (mivel kiürült a gyomrom teljesen), (nyilván a bevezető gif hatásáról van szó), elolvastam ezt.

És igen! A baj az, drága uraim, hogy a spanyolviasz langyosvízzel már egy évtizede fel van fedezve.

Általam, és egy haverom által.

Mi már a 2000-es évek hajnalán megterveztük a jövő eldobható poharait, tányérjait, esetleg elfogyasztható fagylalttölcséreit takonyból. Olcsó, nagy mennyiségben fellelhető, könnyen formázható, kiégetve tartós és szilárd, ráadásul Zsolnay-majolika szerű kinézetének köszönhetően kiemelkedően esztétikus is.
Akkoriban még akadtak morális problémáink, melyet pl a tányér alját enyhén feloldó forró húsleves okozott, de látom, manapság már ezen a részletkérdésen is sikerült túllendülni. Ha felolvad, hát felolvad, annál jobb.
süti beállítások módosítása