Kigondoltam

száz foooriiintnaaaak ötvenafele

Segédanyag

Részeredmények

  • csillagkúll: @dzsessz.szesz.zen: nem lennék a helyükben, amikor megtudják. (2023.09.04. 19:50) Jogvédő szervezetek
  • Kardos doktor: @dzsessz.szesz.zen: nyilván a libsi maszlagra van ráállva az agyad, azért nem fogod fel. (2023.08.08. 01:11) Az UBI margójára
  • dzsessz.szesz.zen: @ripők: rendkívül érdekes feltevés, de ezen a blogon a válaszok a fontosabbak! Mosási hőfok a mosá... (2023.07.27. 15:09) Bajersó
  • Páska Süme: reciprok hűböllér igazodópötty. (2023.02.07. 01:37) Mőőőőő!
  • dzsessz.szesz.zen: @Páska Süme: youtu.be/IqzMUn90tMg (2022.12.20. 10:58) A rendes december 3-i éves poszt
  • dzsessz.szesz.zen: nna... idővel a történelem bebizonyította, hogy aki rosszul múúnvalkol, azt kibasszák a pártból ma... (2022.08.23. 15:41) Moonwalk

Bambák

Legényvállalatunk

BOIL.gif

Vezetéselmélet a gyakorlatban

2010.09.05. 08:00 Kadarka Jánoska

Bele a közepébe, mert sietek. Ez itt most tömény tudomány lesz, szórakozásnak helye nincs.

Blake & Mouton vezetői rács modelljét mutatom be, és a Kigondoltam egyes tudósait helyezem el a rácson (nem mögé). Minden tudósunk vezető, hiszen szakterületének legkiválóbbika, és egy kiváló tudós csak akkor érhet el kimagasló eredményt, ha hatékonyan irányítja a keze alá dolgozó csapatot. Mert csoportmunka van, ma már nincsenek magányos farkasok a tudomány őserdejében, hanem szakszerűen, mondhatni tudományos alapossággal összeválogatott teamek küzdenek az elsőségért. A teameket pedig a legkiválóbbak vezetik, akik a tudományban is legelébb járnak és vezetőnek is nagyszerűek.

Vezető lehet ilyen is meg olyan is, de ha tudósok vagyunk, akkor az ilyen „ilyen” meg „olyan” kategóriákat nem használjuk, tehát hogy használni tudjunk valamit helyette, lássuk Robert Blake és Jane Mouton modelljét.

A képen Robert és Jane szerelemgyereke látható

Az Y tengely (a függőleges) mutatja az emberek iránti elkötelezettséget, mennyire tartja fontosnak a vezető a kollégáit (1: leszarja, 9: nagyon fontosnak tartja az embereket, vagy annyira jó színész, hogy ezt mindig elhisszük róla).

Az X tengely (a vízszintes) mutatja a termékre/termelésre fordított figyelmet (1: leszarja, 9: nagyon fontos neki a hatékony termelés).

A vezetőt pedig ezen szempontok mentén kategorizáljuk, azaz elhelyezzük a rácson.
A modell szerint a következő vezetői típusok lehetségesek (az elsőnél elmagyarázom, mi mit jelent, aki utána nem érti, az beosztottnak se jó. A „/” után az angol elnevezés, ami az ábrán szerepel*):

1,9 – laza, könnyed vezetés/Country club style (az első szám a termelés: 1 – nem fontos, a második az emberi kapcsolatok: 9 – nagyon fontos). A „jó” főnök, aki mindig törődik az emberekkel, de nem hajszolja túl őket. Hacsak nem elkötelezett rabszolgák dolgoznak neki, garantált a bukása, hiszen a produktivitás csökken és csökken, mert minek feszülnének meg az emberek, ha a főnök nem hajtja őket. A Kigondoltamon belül ez jellemző vezetési stílus, a ritkán publikáló, de a kommentelésben jeleskedők tartoznak ide. Fontos nekik a kutatótársakkal való jó kapcsolattartás és a népnek is szívesen adnak tanácsot az okulására. 21méter és szánalmas társaimat emelem ki, nagyszerű kommentelők, de évi egy-két dolgozattal megelégednek. Szerencsénkre.

9,1 – hatalom-engedelmesség/Produce or perish: az igazi diktátor. Nem érdekli az emberek véleménye, egy a fontos, hogy a munka el legyen végezve. Nem zavarja, hogy nem ebédel vele senki. A beosztottjai gyakran kiégnek, de leszarja. A Kigondoltamon ezzel szinte minden tudós bepróbálkozik, de acélkemények vagyunk egymással szemben is, tehát nem hagyjuk magunkat elnyomni. A legkitartóbb talán radairosseb, egy-egy idetévedt külső kommentelőt néha azért el tud kapni, ha minket nem is. Leginkább tejből és Lev Alekszejevics Nyunyeszkij tudósaink is szeretnék a rács ezen sarkában megvetni a lábukat, de arany szívük hosszútávon alkalmatlanná teszi őket a diktátor szerepre.

1,1 – fél-vezetés/Impoverished (az informatikusok a félvezetős poénokkal ki lesznek moderálva). Leszarja a kollégákat, leszarja a termelést, minimumon üzemel, ellenben mindent megtesz azért, hogy pozícióját megőrizze. Az ilyeneket a Kigondoltam menedzsmentje eltávolítja, mert nálunk teljesítmény nélkül a pozíciót megőrizni nem lehet.

5,5 – kompromisszumos vezetés/Middle of the road: valójában ez a középszer mocska, semmi nem kiemelkedően jó, de azért elevickél valahogyan. Egyensúly van a dolgozók hangulata (átlagosan unalmas) és a hatékonyság (sztahanovisták kíméljenek) között. Az elpicsásodott tudósnők kerülnek ebbe a kategóriába, de itt aztán nem maradnak sokáig, mert a menedzsment korszerű leadership tréningekkel és folyamatos coachinggal fejleszti őket.

9,9 – csoportközpontú/Team: azért magas a teljesítmény, mert az emberek elkötelezettek, nem kényszerből, a hatalomnak engedelmeskedve, hanem önként és dalolva dolgoznak. Az ilyen vezető simogat, ha kell, de ütni is tud, ha megkívánja a helyzet. Testreszabott motivációt kap minden beosztott. Ha elvégeztetnék egy önismereti tesztet a kollégákkal, mindegyik ide sorolná be magát, de én jobban ismerem őket, senki nincs itt a Kigondoltamból. Egy példa a nagyvilágból, hogy értsétek, micsoda kiválóság is kell ahhoz, hogy valaki megkapja a 9,9-es besorolást: Uj Péter, egy ismert netes lap főszerkesztője ilyen vezető.

Opportunista: nincs fix helye a vezetői rácson, mindig azt a viselkedést követi, amiből a legnagyobb haszna származik. Mondanom sem kell, hogy a Kigondoltam minden kutatója ide tartozik, akit eddig fentebb említettem, azok is. LadyCarambole, Yvettebabacool, Friedmann Juci, Commandante Jayasuriya, Rosszindulatú Vászka, pixelpiréz plüssvitéz, Zsit (nyau és rémizé), és mindazok, akik mostanában elvonultan kutatnak távol a Műhelytől. Mi másért csatlakoztak volna a Kigondoltamhoz, ha nem azért, hogy ugródeszkának használják a Laborunkat a Nobel-díjhoz?!

Paternalista: olyasmi, mint a 9,9; ott is helyezkedik el a rácson, de nem tudja a kollégákkal meglévő jó kapcsolatot a produktivitásra felhasználni. Ha minden rendben megy, akkor jópofa, ha baj van, akkor stresszeli őket, átvált diktátor üzemmódba. Én ilyen vezető vagyok, egyedül és magányosan itt a rácson, jópofán elemezgetem a többieket, hogy emeljem a hangulatot. Viszont ha nem jön a magas olvasottság, vége a jó világnak, beindul a stressz-henger. Bár csak magamat idegesítem, mert még nem találtam meg azt a módszert, amivel a többieket stresszelhetném. De nem adom fel.

Frick László Emlékzenekar: Frikk külön stílust kapott, a legnagyobb nemzetközi elmék sem képesek besorolni.

Az olvasókat kérem, hogy ennek megfelelően kommenteljenek, egy-egy emelkedett hangon történő kiigazítás azt jelenti, hogy az adott tudós ideiglenesen a 9,1-ben van. Etetése ilyenkor szigorúan tilos.

 

* Ez egy olyan modell, ami folyamatosan fejlődik, az elnevezések is. Az ábra meg régi, nem érdemes belekötni a magyar elnevezésekbe, nem fordítás. Egyébként a modell legutóbbi frissítése 2008-ban volt.
 

57 komment

Címkék: munka amerika tudomány bölcsesség pszichológia multikulti leadership zseniális poszt

A bejegyzés trackback címe:

https://kigondoltam.blog.hu/api/trackback/id/tr972240662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leginkább tejből 2010.09.05. 08:13:10

Felhívom mindenki fogyelmét, hogy a skatulyázás és a besorolás női furmány, hiszen nem is értenék meg másképp a világot, mint horoszkópokkal meg tesztkitöltésekkel!

Az emberek kategorizálása amúgy ősi szabadkőműves összeesküvés, amit a szcientológusok folytattak!

Tuskó Hopkins-gambling az élet-aki iszik, vezessen 2010.09.05. 09:26:04

Levéltáros, respektálom a munkásságod, mert megvan benned a fantázia nevű szörnyszülött, ami kiemel a nép közül(tovább nem folytatom, mivel önellentmondásba keveredek)
Ez a zseniális lélekfeltáró poszt erősen mélytorkos szagúra érződik egy idült alkoholista és hobbi-lélekboncoló számára, név szerint is megvezetett címlapgeci irányba. Mindent a célért. Meghajlok előtted.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.05. 11:00:31

@Tuskó Hopkins-gambling az élet-aki iszik, vezessen:

hűha

@leginkább tejből:

tudjuk, hogy te nem férsz be egy skatulyába se, az okokat most nem mondom

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2010.09.05. 11:09:46

a paternalista helyett jobb lenne "szülői munkaközösség elnöke" titulus, amivel a posztíróról-irritálóan okvetetlenkedő, szervezéskóros hajlamaival együtt-mindent el is mondunk.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.05. 11:15:50

@Lev Alekszejevics Nyunyeszkij:

Majd ha a kis világodból kilépsz, akkor fogsz csodálkozni, mennyi minden van odakinn a tanárok/diákok/szülői munkaközösség szentháromságon kívül. Addig te használd nyugodtan úgy, ahogy akarod a modellt.

leginkább tejből 2010.09.05. 11:27:25

@Lev Alekszejevics Nyunyeszkij:

nem említetted a rózsaszín ingjét, amelynek viselése emberiség elleni bűntett!

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2010.09.05. 12:34:01

@Levéltáros: baszki, nem mondod, hogy odahaza tényleg a szülői munkaközösség elnöke vagy!? ez majdnem rosszabb, mintha rózsaszín inges informatikus lennél, ember!

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2010.09.05. 12:36:22

@leginkább tejből: meg az ocsmány benyalását a hetedik bekezdés végén.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.05. 13:35:37

@Lev Alekszejevics Nyunyeszkij:

Valójában Magyarország három férfi óvodapedagógusa közül vagyok az egyik. A magadfajta ezt óvó bácsinak mondané, én jobb szeretem az óvópedagógust. De nem akarok több részletet elárulni magamról, csak visszaélsz vele.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.09.05. 14:46:47

Azért vagy 5,5, mert még mindig nem vetted észre, hogy leszarom leszarom.

kiraaaaa 2010.09.05. 19:34:25

Tulajdonképpen Én egészen jól vezetek a gyakorlatban.

PesszimPista 2010.09.05. 20:35:48

Végre egy valódi empírikus mű!
Már amennyiben a gazd.-i BC képzés valahanyadik (szigorúan első harmad) félévének képzési anyagából történő (tán menedzsment alapjai vagymijafaszom) kimásolását empírikus megfigyelésnek bírja bárki is tekinteni.
Egy szó jutott eszembe, így hirtelen: BRUNYA!

leginkább tejből 2010.09.05. 20:41:44

@PesszimPista:

A FASZT VAKERÁLSZ ITT A KIBASZOTT BUZERÁNS HÁROMSOROS MONDATOKKAL!
LEGYÉL MÁR FÉRFI BAZDMEG!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.05. 20:57:58

@PesszimPista:

Károgj csak, tipikus beosztotti hozzáállás.

PesszimPista 2010.09.05. 21:11:25

@leginkább tejből: Arról, nem tehetek, hogy nehezedre esik olvasni. Légy MEGÉRTŐ!
Különbenis bekaphatod! (ez talán még neked is elég rövid volt)

PesszimPista 2010.09.05. 21:13:55

@Levéltáros: Már vagy egy éve törekedek a beosztotti létre, oszt lófasz. He ez így kitűnne, már rég nem kéne törekednem. Hiba. Már megint.
Ebből is látszik, hogy amit nem tankönyvekből másolsz ki azzal rögvest mellélövellsz.

Luca Babette 2010.09.05. 21:30:43

Sajat irodat kovetelek nagy ablakkal, és felmeztelen titkart aki ugy nez ki mint a ferjem! ( o nem er ra)

radairosseb · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.09.05. 22:16:43

Diktátor a kurva nénikéd! Még egy ilyen beszólás, Kerékpáros, és kimoderéllek a picsába a bloggomról az összes kurva haveroddal együtt, aki kommentálni merészeli ezt a gyalázatot!

Különben nem tudom, hallottátok-e már a viccet Kerékpárosról és a félvezetőkről!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.05. 22:17:06

@PesszimPista:

Pistapista, ha valaki tanul (én), és a tudását megosztja (én) másokkal, ráadásul ezt a tudást alkalmazni is tudja (én) bizonyos élethelyzetekben, akkor az nem hiba, hanem az intelligencia biztos jelenléte (nálam!)!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.05. 22:19:25

@radairosseb:

Ez a jó humorod, ez fog téged megmenteni mindentől, mint ahogy most is tőlem.

PesszimPista 2010.09.05. 22:35:24

@Levéltáros: Na ja! De rögtön fölmerül a szigorúan kérdőjel nélküli kérdés, hogy vélt, vagy csak valós tudásmentességnek miaszöszös köze van a nemlétező intelligenciához (Végtére is, nincs is szükség itt semmiféle kérdőjelre ugyebár, oly mértékű itt ugyanis a költőiség.)

radairosseb · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.09.05. 22:36:30

@Levéltáros: Na azért! Adjuk meg egymásnak a kellő tiszteletet, te biciklista infromatlikus!

leginkább tejből 2010.09.05. 22:46:30

@radairosseb:

őj rada bazdmeg, majdnem csaptunk egyet egy kommentelőnkkel! geci hétkeres kis buzgárok baszki, itt pattognak meg nyávognak, hogy őket leanyázták!

mesélj buzi, hogy élted meg a heterónapot?

Frick László Emlékzenekar 2010.09.06. 01:38:13

Az eddigi legtudományosabb cikk. Számomra a legszívfájdítóbb az angol néni, akinek babább a nyakincca, minmt Kováts Adélnak (-> Életképek,. ren. Horv.Ád. ; rend. assz. Galán Géza Junior első idők rendezőasszisztense Faix Csab.) Azok a tudóstársak, akik szültek már és a nyakbőrük ezért olyan, mint egy nagy sóskifli boldogabbik fele, tudják miről beszélek.

radairosseb · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.09.06. 02:16:23

@Levéltáros: Elvirágzott a kurva anyjába, hogy rohadnál meg!

@leginkább tejből: Heterónapot! Már szóvá se teszem, hogy megint kérdezősködsz, mint egy orrtúró galacsinevő! Hogy éltem volna meg! El voltam diszrimilánva, mint általában, úgyhogy ittam négy sör-hubit, aztán megkúrtam az első szőrös segget, ami elém került a slozin!

radairosseb · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.09.06. 02:21:29

@leginkább tejből: Legalább a nickjét pofázd már el a rohadéknak, mielőtt begorombulok, aztán gyűjtheted a saját szarodból kiszedegetett fogaid a párnád alá, hátha jön éjjel a fogtündér!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.06. 09:11:27

@Frick László Emlékzenekar:

Valami turpisság van a nyak dologban, ha szép lenne a nyaka, akkor picit mélyebb dekoltázst vállalna be garbó helyett. Ez kérem kozmetika+informatika.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.09.06. 10:46:37

@radairosseb:
Tonnaszámra veszik a bodzát a geci olaszok, a szomszédaid már tuti eladták, csak biztos neked nem szóltak! Még jó, hogy itt egy szerető közösségre találtál, mi akkor is gondodat viseljük, amikor nehéz idők járnak. Aprópó, hogy van a lábgombád?

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.09.06. 10:48:11

@A Hannibal Lektűr-attitűd:
Gedeon csak 2D, ne kérj tőle lehetetlent!
Zseni az új posztod, ne hidd, hogy ne tudjuk!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.06. 11:05:51

@A Hannibal Lektűr-attitűd:

Nem tudok mit csinálni, a mai menedzserek között nincs kiemelkedő tehetség, laposak, a 3D-t nem lehet rájuk alkalmazni.

szanalmas 2010.09.06. 11:58:58

Ez a vezetéselmélet valami liberális köcsögség lehet, régen nem volt ilyenre szükség. Be is baszott volna, ha megmagyarázzák egy hadvezérnek vagy egy királynak, hogy milyen vezető, kurvára kivégeztették volna az ilyen faszokat.
Levéltárosnak máglyán a helye!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.06. 12:41:11

@szanalmas:

Régen volt csak így igazán! Csak akkor még nem tudták, hogy azért irtja ki egy uralkodó a riválisait, mert 9,1-es, hanem azt hitték, hogy simán fél, hogy őt ölik meg. Mindenesetre a blog Napóleonja címet viselheted egy hétig, ha ez megnyugtat.

szanalmas 2010.09.06. 12:53:30

@Levéltáros:

Te most VELEM akarsz vitatkozni bazmeg, mert akkor kurvára rábasztál ám, mert álljon már meg a menet! A majáknál nem is volt tizes számrendszer, hát legyen már eszed!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.06. 13:05:56

@szanalmas:

Elnézést, beismerem, hogy félreérthető voltam. Nem vitatkozok veled, hanem kinyilatkoztam, te meg KUSSOLSZ!

szanalmas 2010.09.06. 13:14:21

@Levéltáros:

Jellemző, hogy ha semmilyen érved nincs akkor személyeskedsz, te buzi.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.06. 13:25:54

@szanalmas:

Valójában akkor moderálok. Mostantól nincs enter billentyűd egy óráig!

szanalmas 2010.09.06. 13:50:33

@Levéltáros:

Höhö, egérkével kattingathatok attól, lúzer!
Sajnos rosszul vizsgáztál, te -9/-9 vagy, az a geek, magyarul gyík.

Luca Babette 2010.09.06. 14:10:48

nnna, megmerem az ikutokat

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.06. 14:51:23

@szanalmas:

Nem gondoltam volna, hogy olyan Windows-like Ubuntus vagy, aki egeret használ.

@Luca Babette:

Szerintem ha megméred, nem tudod értelmezni az eredményt, mert nem ismered a 150 feletti számokat.

leginkább tejből 2010.09.06. 15:08:44

@Levéltáros:

bináris lények két idegsejttel max 3-ig tudnak számolni.

szanalmas 2010.09.06. 16:11:12

@leginkább tejből:

De ha binárisok, akkor mi a 3. szám, te nagyonhülye?!

leginkább tejből 2010.09.06. 16:17:06

@szanalmas:

nem hiába tévesztenek téged össze a liftesfiúval!

00 = 0
01 = 1
10 = 2
11 = 3

szanalmas 2010.09.06. 17:20:28

@leginkább tejből:

Ne kamuzzál, a nők nem tudják, hogy egymás mellé is lehet tenni két számot, ami abból is látszik, hogy ide nem is tudtak ontopikok lenni!

killercsiga 2010.09.06. 19:30:22

"vezetéselmélet"
ilyen szó nem is létezik
áltudományos mozigépészet, gratula

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.09.06. 19:31:29

@szanalmas:
Már ne is haragudj, de mit írjak olyan hülyeségre, hogy 3=11 ?!
A magatokfajta informatikusok baszták el ezt a világot, ahelyett, hogy maradtak volna a jó kis rotációs kapánál!

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2010.09.06. 20:16:03

@killercsiga: én momentán killercsigáról sem hallottam még, pajtás! ha csak az észt bírod osztani, legalább tegyed következetesen, az istenfáját!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.06. 20:25:39

@killercsiga:

Elgépelted a wikin, te csiga.

@Lev Alekszejevics Nyunyeszkij:

Valójában meztelencsiga, csak a killer művésznevet felvette.

killercsiga 2010.09.07. 18:18:13

@Lev Alekszejevics Nyunyeszkij: @Levéltáros:
A művésznévnek semmi köze a tudományos esszékhez.
A Viki meg a meztelenség pedig jelen esetben offtopic téma.
Písz! Láv! Frídom! Hepinesz!

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.09.07. 18:23:22

@killercsiga:

Lófaszt. Most derült ki, hogy Viktor meztelen.

killercsiga 2010.09.07. 20:24:54

@Panther_V: Egy focirajongónál ez végképp kínos lenne.

killercsiga 2010.09.07. 20:41:29

Ja, és elkanyarodtunk a témától:
ez a poszt színvonaltalan.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.07. 20:57:36

@killercsiga:

Forgatod a szívemben azt a helyes kis szarvacskádat rendesen, most már értem, miért killer. Melyik poszt a színvonalas innen, ha szabad tudnom, csak hogy tanulhassak.

szanalmas 2010.09.07. 21:34:39

@killercsiga:

Anyád is, de legalább olcsó!

killercsiga 2010.09.08. 01:04:23

@Levéltáros:
kigondoltam.blog.hu/2010/07/22/az_ingazo
Ez például komoly kutatómunkára épül, és tele van értékes meglátásokkal.
@szanalmas:
Lófaszt.
süti beállítások módosítása