Kigondoltam

száz foooriiintnaaaak ötvenafele

Segédanyag

Részeredmények

Bambák

Legényvállalatunk

BOIL.gif

Tárgyalási technikák nehéz helyzetekben

2011.12.19. 07:07 Kadarka Jánoska

Politikusaink, kormánytagjaink mostanában sajnos egyre gyakrabban kerülnek olyan helyzetekbe, amikor agresszív külföldiekkel, felkészült ellenfelekkel kell tárgyalniuk a megszokott hazai nímandok helyett. Hiába, a válság emeli a lécet és a tétet. És mivel kormányunk döntései mindannyiunk életére hatással vannak, ezért mindenkinek kötelessége segíteni a kormányunkat, ki-ki lehetősége és tehetsége szerint. Én most a tehetségem feneketlen zsákjából a tárgyalástechnikai dossziémat húztam elő, hiszen mindenki tudja, hogy minden üzlet legfontosabb része az alku, ott lehet a legrövidebb idő alatt a legnagyobb hasznot elérni. Sikeres alku pedig csak akkor lehetséges, ha van tárgyalástechnikai alapozásunk.

Tárgyalást legjobb azoktól tanulni, akik sikeresen tárgyalnak: az oroszoktól.

Egy orosz, ha elkezd tárgyalni, akkor először is mobiljából kiveszi az akkumulátort, és a mobilt is és az akksit a székére teszi, majd ráül. Ezzel teremti meg a bizalom légkörét, ami minden tárgyalás alapja. Nincs mobil, nincs lehallgatás, beszéljünk őszintén, egyenesen.

Egy orosz soha nem mondja meg egyenesen, hogy miért nem fogadja el az ajánlatunkat, ahhoz túl udvariasak. Viszont a kimondott szó helyett adnak rengeteg utalást, jelzést arra, hogy mi a problémájuk a partnerrel, ezért mindig érdemes szemügyre venni a megbeszélés helyszínét. Apró tárgyak, amik utalhatnak függő problémákra, asztalon felejtett nyitott dossziék aktuális peres ügyeinkről, újságok, amikben oroszokat befeketítő cikkek olvashatók, mind mind rossz jelek, nem lesz megállapodás, csak tárgyalunk a tárgyalás kedvéért.

1990 után ez a kép fogadta az összes magyar delegációt az orosz tárgyalótermekben, diszkrét célzásként arra, hogy mire számíthatunk.

Orosz medve helyett helyesebb orosz elefántként gondolni az oroszokra: soha nem felejtenek. Ha egyszer átvertünk egy oroszt, akkor – ha éppen nem volt még ideje bosszút állni – ugyan lehet, hogy leül velünk még egyszer tárgyalni, de fair partnerségre ne számítsunk. Lehet, hogy lesz megállapodás és üzlet, de csak azért, mert annyit kaszál rajtunk, hogy ezt akár bosszúnak is elszámolhatja magában. És soha, de soha többé nem fogjuk visszakapni a megbízható státuszunkat, mindig a lehúzandók kategóriában leszünk.

Adni, adni, adni. Egy orosz nem azért üzletel, mert meg akar gazdagodni; ő már gazdag. Élvezni akarja az üzleteléssel járó egyéb előnyöket, a kellemes társalgást, a figyelmet, amit a partnertől kap, a nem kötelező, de élvezetes köröket. 

Egy orosz lehet kellemetlen, agresszív, akár bunkó tárgyalópartner is, és még a mobiljára se ül rá, ha érdekei úgy kívánják. Nem fogja érdekelni a kellemes légkör, az esetleges jövőbeli előnyök, és megsért minket örökre, ha az a jó neki. Ugyanis van atombombájuk, megtehetik.

A fentiek alapján bármilyen tárgyalásra felkészülhet kormányunk: bele kell nézni a titkos kormányszekrényekbe, ha van ott atom, akkor keményen, ha nincs, akkor udvariasan.

15 komment

Címkék: kormány tárgyalás szovjetunió garantált minőségű legkiválóbb poszt a címke kizárólagos használója levéltáros az illegális címkehasználat büntetendő

A bejegyzés trackback címe:

https://kigondoltam.blog.hu/api/trackback/id/tr863471962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-=büdösmackó=- · http://kigondoltam.blog.hu 2011.12.19. 11:37:47

csodás poszt, minden szava gyöngyszem!

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2011.12.19. 11:53:32

Вы не будете Рождеством!Партнеров по бизнесу.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.12.19. 12:05:26

Már nem az atom az adu, hanem a gáz. Az meg itt is van.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.12.19. 12:58:08

@21méter:

Tovaris, csakis magyarul, nehogy lelepleződjünk!

@ripők:

Hiszed te. Ha fegyver van, minden van. A hülyék termelnek, az erősek elveszik. Na add csak ide az uzsonnádat!

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.12.19. 14:10:59

És mi van a dél-afrikai négerekkel, akik az ottani rendszerváltás után bizonyíthatóan lemondtak atomarzenáljukról, cserébe 2010-ben VB-t rendezhettek?!

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2011.12.19. 14:12:35

@"the dragon":
Én azért ezt a vuvuzela lobbi világhódítása után erős fenntartásokkal kezelném csak!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.12.19. 14:18:36

@Levéltáros: Nesze, itt egy szendó! Tettem bele némi fanszőrzetet is. Így már lesz erőd termelni, de aztán jattolj szépen, kispajtás!

méhészborz · http://debi.blog.hu/ 2011.12.20. 15:06:51

Ma beszéltem egy régi ismerősömmel, aki Moszkvába ment tárgyalni.Üzletileg.
A partner odahívta az iroda ablakához,és megmutatta az ott parkoló német, francia, angol, spanyol, stb. autókat,és megkérdezte, hogy mi is az értelme a "tovariscsi konyec" szövegnek.Azt is elmondta, hogy a ruszkik sem felejtenek.
Nem kéne behódolni senkinek, se a ruszkiknak ,se az EU-nak , se senkinek.Nehéz...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.12.21. 23:06:11

@ripők:

Eljön még a mi időnk! Amikor is a szántóföld és a parasztudományok lesznek a legfőbb fegyvertények.

Merthogy majd az olajat és a gázt nem lesz szabad elégetni, csakis a bijómasszát. Fűteni meg majd csak föld alatti melegvízzel lesz szabad.

Bandibacsi34 2012.01.08. 02:01:32

A ruszkik a sok és felesleges pofázás nagymesterei. Olyan (keleti)népek, akiknek van ideje, soha nem sietnek és sokat filozofálgatnak. Erre fel kell készülni, ha velük tárgyal az ember. Egyszer voltam egy ilyenen. magyarul is beszélt az ipse. És a kedélyes tárgyalás közben előjött a miért zöld a fű, miért kék az Ég kérdéssel. Majd 2o percig kellett ezt hallgatni.

Na és persze ők csak az amerikaiakkal és max. kínaiakkal egyenlőek. Minden más nép csak kis mitugrász. (az amerikaiak legalább nem éreztetik ezt, csak ha elfogyott a türelmük).

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.01.14. 00:14:57

@ripők:

Gyilkosom, ezt sose bocsátom meg neked!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.01.14. 00:45:31

@Levéltáros: Oké, feladom. Legyen tiéd az utolsó szó.