Veszélyes, alattomos és támadó jellegű étel. Amint azt már a tejről készített tanulmányomban említettem, a szarvasmarha nevezetű emlősállat speciálisan módosult zsírmirigyének fehéres váladéka a tej. Ezt a váladékot baktériumokkal etetik fel, melynek köszönhetően az megerjed, majd tömörödik. Ez a tömörödött, erjesztett mirigyváladék a sajt. Ezután ezt a förmedvényt szorgos asszonykezek bepanírozzák és olajban kisütik. Az eredmény egy undorító, bűzös, nyúlós rettenet, amely lenyeléskor támad. Ugyanis a rántott sajt apríthatatlan, gumiszerű álagot vesz fel, amely megtapad a szájpadláson és részben enged a nyelőcső erejének, de nem válik szét, ezzel félig kinn-félig benn állapotot vesz fel az emésztőrendszerben, és alattomosan elzárja a gégefedőt, melynek következtében az ártatlan fogyasztó előbb utóbb oxigénhiánnyal küzd.
Természetesen a megoldás ennek a förmedvénynek a széles ívben történő kerülése, illetve ha már megtörtént a baj, erős krágogás keretében visszaöklendezése a tányérra.
Nagy vendégkörben -főleg külföldieket meghívva- hatalmas muri a fuldokló asztaltársainkat szemlélni, és komoly arccal megjegyzéseket tenni, hogy lám-lám a rántottsajt is egy szörnyűséges francia találmány mely megfertőzte szent koronánk országát!