Kigondoltam

száz foooriiintnaaaak ötvenafele

Segédanyag

Részeredmények

Bambák

Legényvállalatunk

BOIL.gif

Boldogságindex

2010.11.23. 07:07 Kadarka Jánoska

Az amerikai Albertus Magnus College szociológiai karának kutatói nemrég publikáltak egy tanulmányt a boldogság alapvető feltételeiről és a boldogságindex alakulásáról, most ennek a publicisztikának elemzem egy speciális nézetét, és teszem közzé rövidített változatban.

A tanulmány alapjául egy 1975 és 2009 (!) között végzett felmérés szolgált, ahol 4500 diák életét követték végig a kutatók 14 éves koruktól 34 éven át évi egyszeri adatfelvétellel arról, hogy mik a legfontosabb alapfeltételei a boldogságnak. A rendkívül hosszú vizsgálati idő lehetővé tette, hogy komplexen és átfogóan vizsgáljanak nagyon lassan változó preferencia-módosulásokat, például az erkölcsi érték, a család, a vallás, a szexualitás, a személyes sikerek és az anyagi helyzet fontosságának változását.

A Kigondoltam! amerikai ösztöndíjat nyert kutatói is részt vettek a felmérésben. Képünkön a 70-es évek végén Panti, Száncsi és Radai kutató palánták láthatók, amint találmányuk felett érzett örömüket próbálják palástolni. Sajnos az itt meg nem nevezhető erők a találmányt (hordozható számítógép) csak 20 év késéssel engedték a piacra.

A felmérésről 1990-ben és 2000-ben is megjelent néhány átfogó tanulmány, ezek ismerete elengedhetetlen a mostani elemzésem megértéséhez.


A család szerepének visszaszorulása

A boldogságindex és a családmodell között semmilyen korreláció nem állapítható meg. Míg 1975-ben a 14 éves kamaszok boldogságindexe szignifikánsan alacsonyabb volt a sérült családokban élőknél, és 1985-ben, 24 évesen is 6 százalékponttal magasabbra értékelték a teljes családban élő fiatalkorúak a boldogságukat, addig 2009-re minden különbség eltűnt. Egyértelműen megállapítható – a 2000-es átfogó tanulmány részletes bizonyítékait most nem kívánom megismételni –, hogy az internet szüntette meg a család szerepét a boldogságban. Korunkban a szülők státusza (elvált, elhidegült, különélő, új kapcsolatban élő) nincs hatással a csoport tagjainak boldogságára.

Erkölcsi értékvesztés

A boldogságindex és az erkölcsi értékek között semmilyen korreláció nem állapítható meg. Hasonlóan a család szerepéhez, 1975-ben és 1985-ben még fontosnak tartotta a vizsgálati csoport szinte minden tagja az erkölcsi értékeket boldogsága szempontjából, de 2009-re ez a különbség eltűnt, sőt – ugyan a statisztikai hibahatáron belül –, de az erkölcsösek boldogtalanabbak. 34 év alatt ennyit változott a világ, az erkölcsi értékek hátráltatják a boldogság kialakulását.

Szexualitás és boldogság – semlegesből pozitív

A boldogságindex és a szexualitás között egyértelmű korreláció állapítható meg. 1975-ben a világ prűd volt, ennek megfelelően a 14 évesek boldogságának nem volt köze a szexuális kapcsolataik alakulásához. Később, ahogy a szexus nem szégyellnivaló, hanem természetes társadalmi témává vált, a vizsgálati csoport is egyre erősebben kötötte a boldogságindexhez. 2009-ben, az utolsó vizsgálati évben a kiegyensúlyozott szexuális életet élők indexe kétszerese volt a szexuális problémákkal küzdőkének, míg 1975-ben semmilyen különbséget nem lehetett tenni szexualitás alapján. Egyértelmű, hogy az internet elterjedése okozta a változást, a neten könnyen elérhető szexuális tartalom megváltoztatta a társadalmi beidegződéseket és az emberek boldogsághoz való viszonyát is.

Pénz, személyes sikerek

A boldogsághoz sem 1975-ben, sem 2009-ben nincsen közük. Talán ez a legfontosabb megállapítása a 34 éven át tartó vizsgálatnak: amíg a 14 éves kamaszok 48 éves felnőtté váltak, boldogságindexük hullámzott ugyan, de sem a sikereik, sem az anyagi helyzetük nem befolyásolta azt.

Megállapítható tehát, hogy a világ 1975-ben és 2009-ben is ugyanolyan, ha az anyagiak vagy a sikeresség szűrőjén tekintünk rá: gazdag vagy szegény, sikeres vagy bukott is lehet boldog és boldogtalan.


Az Albertus Magnus College tanulmányról szóló elemzésem teljes terjedelmében csak előfizetőink részére érhető el.
 

14 komment

Címkék: statisztika szex tudomány vallás szexualitás társadalom pénz boldogság erkölcs tinédzser zseniális poszt

A bejegyzés trackback címe:

https://kigondoltam.blog.hu/api/trackback/id/tr302453488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Friedmann Juci 2010.11.18. 10:17:55

zseniális cikk! a legjobbikak legjobbika valaha! teljesen elérzékenyültem olvasás közben!

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.11.23. 10:08:31

@Levéltáros:

A reakciód egyáltalán nem felel meg a dolgozatodban összefoglaltaknak.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.11.23. 11:26:40

@21méter:

Mert én megfigyelő vagyok, nem megfigyelt. És téged is látlak!

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2010.11.23. 11:59:44

Komoly, alapos, tudományos írás.

Sajnos.

Csak a tudomány segítségével juthatunk ugyanis ennyire hamis végkövetkeztetésekre.

Sőt, ha levonjuk a konzekvenciákat, semmi sem marad.
Semmi. Nulla.

(a globálista amerikai tudósok is a brit tudósok nyelvét, a angolt beszélik, az angol nyelv pedig köztudottan nem alkalmas komolyabb dolgokra: angolul lehet reppelni és részegen rokkhimnuszokat karaokézni, valamint korlátozott mértékben demagóg politikai kinyilatkozatokat tenni és 140 karakterben hülyeségekez fecsegni, vagyis twittelni - slusszpassz)

Hazaffyas mélyMagyar SírvaVigad felmérések is rendelkezésre állnak a v a l ó d i tudósok számára, pl:
www.harmonet.hu/psziche/56843-a-magyar-ritkan-boldog,-gyakran-faradt-sokkolo-adatok.html

Éljenek a Magyar Tudósok!
www.youtube.com/watch?v=fKTCLnJ4IBM

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.11.23. 14:46:57

@A Hannibal Lektűr-attitűd:

Sokkoló adatok valóban, elképesztő, hogy egyesek milyen kamu dolgokra szakítanak hatalmas pénzeket. Az angol nyelvre írt szösszenetedre nem is reagálok, hiszen a világ legnagyobb szókincsével rendelkező nyelvét fikáztad le, ami szép teljesítmény, de hülyeség.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2010.11.23. 15:22:05

@Levéltáros:
A Világ Legnagyobb! Nyelve! a Magyar!!!, te judeoglobalenglicista métely!

killercsiga 2010.11.23. 21:08:42

oké-oké a végeredmény helyes, de a nyilvánvalóan hibás alapok és a hiteltelen következtetések miatt ez csak egy fércműfasz

kiraaaaa 2010.11.23. 21:22:38

Aa turbó-magyarok egyesülete lehet tiltakozni fog, nem kaptak index lehetőséget.
A többi civil szerveződés azt üzeni egyetértenek az a kutatással.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.11.23. 23:02:45

Kurva jó írás. Felvételt nyertél óvodánkba.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.11.24. 08:27:36

@Levéltáros:
Ezt az egyik bantunéger szákpáppeted mondta, nemdebár?!
Mert másra nem tudok gondolni, mint hogy egy szép nagy csokifarok elvette az eszedet!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.11.24. 12:46:33

@LadyCarambole:

Ismerve a sógorok férfiúi teljesítményét, el is hiszem, hogy nem tudsz másra gondolni, mint a csokifarkakra. De ezen nem segíthetek.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.11.25. 09:57:26

@Levéltáros:
A kiváló minőségű, legalább 70%-os étcsokoládé iránti mániám most nem képezi vita tárgyát, mint ahogy a te homoszekszualitásod sem, mindkettőt tekinthetjük tényként.
Ámde kijelenti az angolról, amit még a négerek is meg bírnak tanulni, hogy a világ leggazdagabb nyelve, hát fel vagyok háborodva!
Nem kéne mindent elhinni, amit az imperialista britt tudósok hírként lehoznak, így a jövőben nem keverednél ilyen kényes szituációkba, mint ez a mostani is!