Kigondoltam

száz foooriiintnaaaak ötvenafele

Segédanyag

Részeredmények

  • csillagkúll: @dzsessz.szesz.zen: nem lennék a helyükben, amikor megtudják. (2023.09.04. 19:50) Jogvédő szervezetek
  • Kardos doktor: @dzsessz.szesz.zen: nyilván a libsi maszlagra van ráállva az agyad, azért nem fogod fel. (2023.08.08. 01:11) Az UBI margójára
  • dzsessz.szesz.zen: @ripők: rendkívül érdekes feltevés, de ezen a blogon a válaszok a fontosabbak! Mosási hőfok a mosá... (2023.07.27. 15:09) Bajersó
  • Páska Süme: reciprok hűböllér igazodópötty. (2023.02.07. 01:37) Mőőőőő!
  • dzsessz.szesz.zen: @Páska Süme: youtu.be/IqzMUn90tMg (2022.12.20. 10:58) A rendes december 3-i éves poszt
  • dzsessz.szesz.zen: nna... idővel a történelem bebizonyította, hogy aki rosszul múúnvalkol, azt kibasszák a pártból ma... (2022.08.23. 15:41) Moonwalk

Bambák

Legényvállalatunk

BOIL.gif

Szökőnap

2012.02.24. 00:00 ripők

 2012-t írunk. Különös jelentőséggel bír ez az esztendő és itt most nem csupán a 2009-ben számítástechnikai berendezésekbe beruházó vállalkozások tárgyeszköz-könyvelőire gondolok, még csak nem is a maja naptárat bújó fatalistákra. A köznyelv szökőévként aposztrofálja ezt a négyévente bekövetkező eseményt, ti.: a naptári év egy nappal meghosszabbodik annak érdekében, hogy a - egy késő-középkori egyházfő nevével fémjelzett - kalendárium ne csússzon el jelentősen a csillagászati eseményektől. 2012-t írunk, ismétlem. Egy alapjaiban elbaltázott gyakorlatot követ az emberiség, immáron 430 éve.

(Na, erre a 430-ra sem mernék mérget venni, felismerve az eleddig alkalmazott időszámítás alkalmatlanságát.) A kályhától indulva idézzük fel az általános iskolai előkészítőben tanultakat:

A julián-naptár szerint egy év 365,25 napból állt, de ez Gergely pápa szerint ránézésre pontatlan volt, ezért egy ködös októberi napon gondolt egyet és kisatírozott néhány feleslegesnek ítélt napot. Tudvalévő, hogy a rómaiak naptára kábé ezerévente téved 8 napot, ezért az önkényesen meghatározott Idők kezdetéhez képest jó közelítésnek tűnt október 4. után október 15.-ét hirdetni. Innentől datálódik az un. Gergely-naptár, ami nagyságrendekkel pontosabb, mint a macskafalóké, de így is téved 3200 évente egy napot annak dacára, hogy négyévente beiktat egy szökőnapot úgy, hogy a százzal osztható évek csak akkor szökőévek, ha oszthatóak 400-al. (Érdekességként nyugodtan tegyünk próbát Excelben, de a keringési sebességet állandónak feltételezve az jön ki, hogy egy átlagos - tavaszponttól tavaszpontig tartó - csillagászati év 20.926,08 másodperccel hosszabb, mint a naptári év.)

  Pontos szemmértékünk és a Kis ezermester készletünk segítségével már kisded korunkban felismerhettük, hogy a Gergely-naptár éveinek 365,2425 napos átlagos hossza köszönő viszonyban sincs a tropikus év 365,2422 napjával. Éppezért egy újabb kikötést kell tennünk, 4782-ben törölnünk kell majd egy napot, ha pontosak akarunk lenni.

  Mire hát ez a folytonos stoppolgatás, hol búvik meg a probléma gyökere?!
 A sumer civilizáció időmérési rendszerében alkalmazott hatvanas váltószámon alapszik a ma ismert szisztéma és pironkodva be kell ismernünk, ómagyar őseinknek is benne lehet a keze abban, hogy a világ a mai napig egy meghaladott és pontatlan számítási módot használ, időről-időre toldozva-foltozva annak hiányosságait. Innen eredeztethető, hogy az óra a nap 1/24-ed része, annak 1/60-ada a perc és annak 1/60-ada a másodperc. 
  Ez a meghatározás így akár egy koherens, csiszolgatásra nem szoruló módszertant is alkothatna, de - szokás szerint - megint jött egy kondányi francia (Conférence Générale des Poids et Mesures) és fenekestül felforgatták ezt a rendszert, a másodpercet az alapállapotú cézium-133 atom két hiperfinom energiaszintje közötti átmenetnek megfelelő sugárzás 9 192 631 770 periódusának időtartamaként határozva meg. A világon elhatalmasodó káosz és felfordulás innentől kezdve csak idő kérdése volt.

  Létezhetetlen, hogy ne lehessen egy tökéletes algoritmust kigondolni, egy olyan újítást közkeletűvé tenni, ami nem szorul "szökőmásodperc-korrekciókra" akár! Kockás papíron ki is fundáltuk a megoldást, megalkotva a hibátlan képletet, de ekkora ellenszélben kilátástalanná vált a ripők-naptár belátható időn belüli bevezetése. Tudós kollégáimmal alaposan meghányva-vetve a problémát, arra a következtetésre jutottunk, hogy jelen világpolitikai helyzetben a legcsekélyebb esélyét sem látjuk annak, hogy az ellenségeink által felpaprikázott nyugati véleményformálók barrikádjain áthajíthassuk ideánk megvilágosító molotov-koktélját, ezért az egyszerűbb utat választjuk. Egy kisebb, a megfelelő pillanatban és a megfelelő helyen detonáló atomtöltet egycsapásra megoldaná a csillagászati és a polgári naptárak közti diszkrepancia okozta anomáliát, a Föld keringési sebességét a kívánt mértékűvé gyorsítva.  Az előkészületeket megkezdtük.

 
  Gondolva a Velveten szocializálódott olvasóközönségünk igényeire: Szökőnap azé' van, hogy legyen idő kisilabizálni eztet a posztot bazeg.

 

124 komment

Címkék: trianon erkölcs bölcsesség józanság naptárreform húgy android katica szexuális zaklatás halogatás ripők pinanyalókutyák mózártkúgel horokkereszt 2011 et írunk bazdmeg

A bejegyzés trackback címe:

https://kigondoltam.blog.hu/api/trackback/id/tr514112182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.02.23. 21:10:51

@kiraaaaa:

Február 24-én van a szökőnap, de csak azért, hogy szívassák a jónépet. Minden normális ember a hónap végére rakta volna. Itt az ideje az újabb naptárreformnak, tűzzük a zászlajunkra, hogy legyen február 29. a szökőnap!

kiraaaaa 2012.02.23. 21:24:10

@Levéltáros: ugye! a fizetés épp elég 28 napra, most aggódhatok a +1nap miatt.botrány!

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2012.02.23. 22:49:09

@Levéltáros: @kiraaaaa:

Megkeresett a Nemzetközi Éves Naptárreform Intézet (NÉNI) és hosszasan egyeztettünk. Érveket ütköztettünk és abban sikerült megegyeznünk, hogy február 29. napja szőkenap lesz. Ezt az eredményt egyébként kirára hivatkozva sikerült kicsikarni.

A MEDVE NEM JÁTÉK! · http://kigondoltam.blog.hu 2012.02.24. 10:01:34

Vaaasztakurva.

Nagyon jó poszt!

Ellenben a végkövetkeztetés sajnos nem helyes, kutatónk nem lépett új rendszerre: nem az órát, percet kell érintetlenül hagyni!

Elmondom a megoldást:

1 másodperc - fogadjuk el sztenderdnek, bár levéltáros kollégánk pont a sokat vitatott planck-idővel jön, ami sajnos pontosan vitatott, hiszen a gravitációs állandó mint olyan elvezet minket a relativításelmélet mélységes bugyraiba.

innen pedig egyszerű a reform:

1 óra legyen 100 perc.

1 nap legyen az az idő, mikor a napóra mutatója a legrövidebb. ott, ahol ez megtörténik, lezárjuk a napot. Tehát a napok változása nem éjfélkor történik, hanem pontosan délben. Így egy nap 10 órából fog állni, egy óra pedig poontosan 144 percből.

Ezen a logikán továbbfutva, az év ne konstans napból álljon. Minden hónap álljon 100 napból. Az évforduló pedig essen arra az időpontra, mikor a föld körbeér a nap körül. Ez a mai technika világában egyszerűen kiszámítható. Tehát nagyjából a 4. hónap második harmadában lesz az évforduló. Az utolsó nap az évben tört nap kell, hogy legyen, ez így logikus.

Na, ezt is megoldottam. Kurva jó fej vagyok, basszameg!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 10:57:12

@A Magyar Pina Világmárka!: Rutinos kutatóként hozzászoktam már, hogy időnként nehéz különválogatni a tiszta búzát az ocsútól, és még ha el is fogadom a mélyen tisztelt kolléga érvelését (ti.: egy óra legyen 100 illetőleg 144 perc), az Únió páriájaként Nemzetünk képtelen lenne ezt az unorthodoksz metódust a begyöpösödött Nyugat kákán is csomót kereső tudóstársadalmán átverni.
Szerintem atomot nekik. Ha a hegy nem megy Mohamedhez...

A MEDVE NEM JÁTÉK! · http://kigondoltam.blog.hu 2012.02.24. 11:01:46

@ripők: köszönöm a méltatást, kutatótársam. javítok: 144 perc per óra.

a többi szerintem fidesz-kompatibilis és mint a világ zászlóhajója, igaván bevezethenénk a Viktor-időszámítást hazánkban!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 11:11:04

@A Magyar Pina Világmárka!: Időnként nem árt az ellenség fejével gondolkodni; lelki szemeim előtt látom a Népszabadság vezércikkét: "Hazánkban mintha megállt volna az idő". Okosan kellene kommunikálni ezt valahogy, a 140%-al lassabban haladó órák átállítása és a méretesebb szemcsék beszerzése és homokórákba töltése újabb tehertételt jelent majd a magyar embereknek.
Mondhatnánk például, hogy "Több percet a zembereknek!"

A MEDVE NEM JÁTÉK! · http://kigondoltam.blog.hu 2012.02.24. 12:30:08

@ripők: baszki, zsenik vagyunk: az idő pénz, csináljunk több időt, tegyük hosszabbá az órákat! ez azt hiszem ősi dakota mondás.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.02.24. 12:59:43

@A Magyar Pina Világmárka!:

Komoly érdekeltséged lehet az órabizniszben, ha ennyire kardoskodsz egy új szisztéma mellett. 5 milliárd eladott új óra, nem is lenne rossz üzlet.

A MEDVE NEM JÁTÉK! · http://kigondoltam.blog.hu 2012.02.24. 13:05:01

@Levéltáros: mindent az országomért! Már el is képzeltem a szlogent: A Magyar Óra Világmárka! HWWB!

Baszki, ha Svájcot eltratják az órát, akkor a magyarokat is! A magyar forint kőkemény valuta lesz, 2 millió új állás!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 13:20:19

@A Magyar Pina Világmárka!: Az idővel azonban csínján kell bánni, Pina kolléga! A fancsali ábrázatú Hawking és a sleppje megállapította, hogy a nagyon nagy tömegű testek, mondjuk, hogy szingularitások belsejében nincs értelmezhető idő. Ezért még véletlenül se ragadjon el a változatosság utáni vágy és ne töszkölj fel zsebórát a valagadba, mert világméretű katasztrófát kockáztatsz, ha metszést ejtesz a téridő szövetén!

A MEDVE NEM JÁTÉK! · http://kigondoltam.blog.hu 2012.02.24. 13:40:54

@ripők: nézd, én megelőztelek: a gravitációt vettem górcső alá a Levéltáros-féle Planck megoldás esetén. Ugyanis az atomi részecskék közötti gravitáció elhanyagolható, míg a köztük levő töltésbeli erők ahhoz képest irdatlanul nagyok. Szóval csínján azzal a Planck idővel.

Elhiszm, hogy csak az ötlet is felizgat téged gyönyörű szép fenekem és jóillatú ánuszom gondolata, de az irány rendkívül rossz. Emlékeztetlek a szlogenre: A Magyar Pina Világmárka! HPWB!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 14:04:29

@A Magyar Pina Világmárka!: Mint ahogy arra helyesen rámutattál, a Planck időt Levéltáros kolléga keverte ide, nyilvánvalóan trollkodási szándékkal. Javaslom, hogy amíg publikálásra nem kerül a jövő ilyenkorra időzített, végső és egyesített elméletem, maradjunk a köznép által is könnyedén befogadható gondolatkísérletek szikes, de stabil talaján.
Felhozhatnám most Bergsont, de nem volna fair.
Visszakanyarodva az alapfelvetéshez, a jelenlegi időmérési módszerek alkalmatlansága abból is kitűnik, hogy az időzónákat a hosszúsági fokokra alapozták eleink. Józan paraszti ésszel belátható, hogy a szélességi fokok jelentőségét felháborítóan alábecsülték. Az Egyenlítőn álldogáló segédünk cca. 1670 km/h sebességgel forog a sarkkörön időző inasunkhoz képest. Remélem, a sebesség és az idő közti evidens kapcsolat mibenlétére nem kell rámutatnom. A szemünket szúrja ki a tény, hogy a sarkkörökön sokkal lassabban telik az idő. Ezt támasztja alá az is, hogy ott hónapokig is eltarthat egy-egy éjszaka valamint az is hogy sokkal hosszabb időnek tűnik a portánk előtt ellapátolni a havat.
Tekintettel a fentiekre, követelem az idő újraszámolását! A modern kompjúterekkel ez nem lehet olyan embertpróbáló feladat...

Parafon 2012.02.24. 14:20:39

Sajnos a Föld keringési időtartama a Nap, és a saját tengelye körül adott, ezért a 365 nap/év rendszert nehéz lenne megjavítani.
Viszont az óra/perc/másodperc viszonylatot tök egyszerű: egy nap lenne 10 óra, egy óra 100 per, egy perc 100 másodperc, és kész. Csak elhatározás kérdése lenne. Én hiszem, hogy a Nemzeti Egység Polgári Közösségében megvan erre a kellő akarat és szándék.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 14:28:56

@Parafon: Amennyiben olvasási nehézségeid vannak készíthetek neked képregényt a posztból.
Az első képkockán egy időzavarban szenvedő néptömeg látható, vakarják a fejüket, hogy most akkor hányazóra vekkerúr.
A másodikon egy jóképű blogszerkesztő látható, felderült ábrázata felett az isteni szikrára utaló Tungsram égővel.
A harmadikon morcos idegenszívűek csóválják a fejüket.
A negyediken az Ember diadalának, a felgyorsított keringési időnek örvendező világ szívszorongatóan festői ábrázolását tanulmányozhatjuk.
Gondolom, bőcsész vagy.

Parafon 2012.02.24. 14:53:16

@ripők: Csak két kép van.

Eddig értettem mindent, de most, hogy megmagyaráztad, teljesen elbizonytalanodtam. Akkor végülis kólával vagy szprályttal kérted a bigmekmenüt?

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.02.24. 14:59:15

@ripők: @A Magyar Pina Világmárka!:

Ti a múlt csökevényei vagytok az ódivatú módszereitekkel, úgy is mondhatom, a ti Planck-időtök lejárt!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 15:01:57

@Parafon: Mondom NYÓC sajtburger meg egy marhahúsos McWrap! És kuponom is van.

Kimondatlanul is itt lóg a levegőben a kérdés, hogy mennyiben segítene az általam naptár-paradokszonnak elkeresztelt probléma megoldásában a tízes számrendszerre való áttérés.
Inkább töröljük el a picsába az egészet.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 15:04:42

@Levéltáros: A tudomány fejlődése megállíthatatlan. A Planck-ráció lejárt lemez, még poszt is született a témában:
kigondoltam.blog.hu/2011/11/15/a_pankracio

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2012.02.24. 16:35:01

szökőnap nevűeknek gratula névnapjuk alkalmából

Jofiu 2012.02.24. 16:36:24

Na de mér ne lehetne mondjuk péntek munkaidő végétől számítva 9 192 624 219 rezgés egy másodperc, amúgy minden marad a régiben, csak nem kell aggódnunk tovább azon, vajon melyik névnapot töröljük ki 4782-ben, vagy hogy melyik hegy teteje bír ki egy bombát. Nagy problémát vennénk le a vállunkról.
Jó, jó, minden órát ki kell majd cserélni, de addig is az a napi 47 ezred másodperc amivel korábban kell kimenni a buszhoz még belefér. Legfeljebb korábban fekszem le, nem ügy, de jobban fogok aludni, mert a 4782-es év miatt már nem kell tovább aggódni. Kész haszon.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2012.02.24. 16:52:42

@Parafon:
A szalvettát se feledd, hátha szakállas a parasztja!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 16:52:56

@nexialista: Ilyen keresztnév a Ladó-féle utónévtárban nem is létezik. Jobban is utánanézhetnél a tényeknek, mielőtt meggondolatlanul hozzászólsz egy tudományos publikációhoz.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2012.02.24. 16:54:06

@Dr. Jofiu, PhD, FYI, ASAP, Etc.:
A javaslatod alapján azt kell hinnem, hogy svájci óralobbi ügynöke vagy!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 16:59:06

@Dr. Jofiu, PhD, FYI, ASAP, Etc.: Azért nem kell mindent szó szerint érteni. Gondolod, hogy valami fehérköpenyes jegyzetfüzetbe strigulázta a cézium rezgéseit?! Ez a 9192631770 csak egy nemzetidegen, körülbelüli érték lehet.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2012.02.24. 17:16:58

@ripők: rendben, akkor éljen minden Péntek nevű

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 17:33:42

@nexialista: Azok hetente ünnepelnek. A végletekig hülye vagy milliomos, aki így nevezi el a gyermekét.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.02.24. 17:44:50

A nők negyven felett szökőévekkel fiatalítják magukat, komolyabb sztárok akár szökőévtizeddel.

MS22 2012.02.24. 18:29:04

Apám de pihentek vagytok...

(de azért jól szórakoztam, míg végigolvastam minden hozzászólást)

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.02.24. 18:32:05

@MS22:

Ja, lopják itt a napot, ahelyett, hogy a nemzetgazdaságot termelnék.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2012.02.24. 18:48:15

Én nem olvastam a posztot, de sejtem mirôl szól. Szerintem a Maszat-24 már képes lesz arra, hogy indurpindurka hajtômûvecskéivel amik kibaszott nagy teljesítményûek kerek perec beállítsak a Föld pontos keringési idejét és a kibaszott ferdeségét is helyretegyék.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 18:51:37

@MS22: Amennyiben nem lennék úriember, most fogadást ajánlanék. Minden képzeletet felülmúló összeget mernék kockáztatni, hogy nem olvastál minden hozzászólást. Elképzelhető, hogy - megengedem - olvashattad a kommentedet megelőző véleményoszlopot, no de az azt követőket... sajnos nem.
Remélhetőleg nem veszed zokon, ha rávilágítok, hogy minden pongyola módon megfogalmazott vélekedésed egy-egy újabb tompán puffanó göröngy a mérvadó kommentelői nimbuszod koporsófedelén.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 19:01:26

@Panther_V: Igazából - és ez bizonyított tény - nem a Föld tengelye ferde, hanem a Világegyetem. Ennek korrekciójához viszont egy jóval későbbi generációs, nagyobb teljesítményű Maszatra lesz majd szükség. Dolgozunk rajta.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2012.02.24. 19:03:37

@ripők: Szerintem fôzni kéne egyösszemberiségi babgulyást.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 19:06:57

@Panther_V: Ahhoz valami nagy-nagy tüzet kéne rakni.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2012.02.24. 19:25:19

@ripők: A Vezúvba, Etnába stb. belerottyantunk egy-egy H-bombát, oszt rátesszük a megfelelô méretû üstöket.

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2012.02.24. 19:48:02

kibaszott jó poszt!

pedig a ripők egy geci!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 20:05:08

@tengermélyérzésű mimóza: Si fueris Romae, Romano vivite more! Ezt az útszéli stílust talán elnézik a globalicumon, de itt szellemóriások osztják meg egymással elméleteiket, kifinomult stílusban. Próbálj meg idomulni vagy távozz! Hallatlan ez a parlagiasság, egyetlen mentséged, hogy nyilvánvalóan öntudatodat veszítetted minekután az eleddig gondos aprólékossággal felépített kis világodat porrá zúztam a cikkemben szereplő alapigazságok feltárásával.

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2012.02.24. 20:12:42

@ripők:
laza vagyok leszarlak

az alapigazságok nem érdekelnek, kialakult világképpel rendelkezem, amelyet áltudományos mesterkedésed sem tud kikezdeni

de attól még a poszt működik, mert nem mindenki lát át úgy a szitán ahogy én
erre értettem hogy jó a poszt

hogy geci vagy, azt meg a válaszodra, amit prekogniciós képességemmel előre radaroztam

de nem vitatkozom veled mert aquila non captat muscas.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 20:21:21

@tengermélyérzésű mimóza: Mit, Kádár, mit?! Tán beszívtál buzigyerek.

Eme jó hangulatú kitérő után vissza is térhetünk akár a tudomány világába. Ugyan ingoványos talaj ez számodra, de megtiszteltetésnek venném, ha idegenvezetőd lehetnék a realitások és axiómák labirintusában.

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2012.02.24. 20:27:02

@ripők:
ne nyalizz, nem áll jól

és hagyjuk a posztkádári reflexeidet is, a III/III-as múltad nem menlevél a tudomány útvesztőiben

msnick 2012.02.24. 20:49:51

Jééé, egy szökőposzt! Már születése előtt kommentelődött?

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2012.02.24. 20:58:54

@tengermélyérzésű mimóza:
Ha igazi prekog lennél, simán látnád, hogy ennek a vitának sírás lesz a vége, de te opportunista módon még házhoz is jössz a pofonért, amire lássuk be, túl sok magyarázat nem adódik!

ubu1 2012.02.24. 21:07:39

Szerintem lehetetlen érdemben javítani a helyzeten. Ugyanis azt szeretjük, ha a nagyobb egység egész számú többszöröse a kisebbnek. E mellett két fizikai szempontból adott periodicitáshoz (a tengely körüli forgás és a nap körül keringés) egyszerre akarunk alkalmazkodni, amikre viszont az előbbi kritérium nem áll fenn. A három követelményből csak kettő elégíthető ki egyszerre, hacsak be nem avatkozunk a természet működésébe. De ebbe belegondolni is durva, úgyhogy marad a szökőnapokkal való gányolás, ahogy azt tulajdonképpen Gergely pápa egész jól kitalálta.

ubu1 2012.02.24. 21:10:57

Hogy miért pont 24-e a szökőnap, az tényleg furcsa, de igazából ez is csak nekünk gond. Nem sok más hely van, ahol ismerős a névnap fogalma, így igazából ez is csak azokat a magyarokat zavarja, akiknek normálisan február 24-28 között van névnapjuk.

Lenne itt más, amihez sokkal inkább hozzá kellene nyúlni az időszámítás világában. Ilyen például a téli-nyári időszámítás, ami sokkal nagyobb hülyeség, mint a szökőnap. Ezt eddig az oroszok ismerték fel legjobban, követni kellene a példájukat.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 21:21:04

@ubu1: Egészen elképesztő ez a nemtörődöm hozzáállás a részedről! Ez a sóhajtozó belenyugvás nem vezet sehová. Pontról pontra cáfoltuk minden kijelentésedet a korábbiakban és te - sutba dobva az udvariasság legalapvetőbb normáit - még arra sem méltatod ezt a kiemelkedő fontossággal bíró témakört, hogy visszaolvass?!
Egy nagyobb egység tetszőleges számú kisebb egységnek lehet az egész számú többszöröse, te fajankó! A második mondatodban kiállítottad magadról a bizonyítványt.
Dohos és begyöpösödött szólamokat hangoztatsz, de hiába fekszel keresztbe a tudomány ekszpresszvonata előtt, félresöpörjük és érveinkkel nevetségessé tesszük tamáskodásodat.

aha, persze 2012.02.24. 21:25:17

3200 év múlva térjünk vissza erre a témára, már ha addigra nem sikerülne leolvasni, hogy "hány az óra" :D

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 21:32:34

@aha, persze: Nemaddiga' barátocskám! A cirka 15 milliárd éves univerzum történetében 3200 évente tévedni egy napot, na az nem piskóta - pestiesen szólva.
Ez több, mint 4,6 millió nap, majdnem 13.000 év. Ennek fényében kissé másként fest a dolog, hogy úgy mondjam, alapvetően megváltozik a leányzó fekvése.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2012.02.24. 21:35:48

@ubu1: Meg a volt barátnômet zavarja, akinek idén lesz a 11. születésnapja.

jocóka 2012.02.24. 21:35:57

egyáltalán ki találta ki, hogy a februárhoz tegyünk még egy napot?! még egy hideg téli nap, mi? hát lófaszt! követelem, hogy február 29. helyett március 0-a legyen! tavaszunk legyen egy nappal hosszabb, ne a tél!

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2012.02.24. 21:37:40

Szerintem meg kezdôdjön március 1-el az év és december legyen 4 évente 32 napos. 3 nap buli.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2012.02.24. 21:38:38

@aha, persze:
A magadfajta gázóraleolvasók miatt tart itt az ország!

aha, persze 2012.02.24. 21:40:35

@ripők: Ez bizony 0,0000008% tévedés. Ez kicsit túl van a "ki nem szarja le" hatértéken, ráadásul a leányzó fekvését sem befolyásolja :)

aha, persze 2012.02.24. 21:42:49

@LadyCarambole: Maximálisan 0,0000008%-os tévedést engedélyezzünk a gázóraleolvasóknak! Hogy ne tartson az ország itt a miatt!
:D

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 21:49:11

@aha, persze: Sújtson bár le rám a kukacoskodás vádja, de szerintem nagyságrendekkel nagyobb a tévedés, mint ahogy azt mismásoló hozzászólásodban sejtetni engeded.
Mi, tudósok nem kitartott hüvelykujjal méricskélünk, pontos és hibátlan megoldásokat tartunk helyénvalónak. Hová züllene ez az ország, ha mindenki saccolgatna, csirkebelek és kávézacc fölé görnyedve alkotná meg teszemazt a költségvetést?!

aha, persze 2012.02.24. 22:09:28

@ripők: Utolsó mondatod aktuálpolitikai mellékízét észre sem véve reflektálok :)
Vajon a 0,0000008%-os hibahatár valóban oly sok lenne? Hiszen például a csillagászat jelenleg is a saccolás pontosságával becsüli meg még a saját bolygónk adatait is.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 22:20:06

@aha, persze: Válaszul nem adhatok mást, csak mi lényegem. A tökéletestől való - akár nüansznyinak tűnő - eltérés is több, mint ami megengedhető.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.02.24. 22:31:38

@ripők:

apákám, pont a globálosok osztották neked az észt múltkor, hogy ők barátkozós fajták, ellentétben a kigondoltamos kultúrával, erre idejön ez a mimóza, és durván beszólogat. nem irigyellek, mire ezt rendbe teszed, vér fog folyni!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.02.24. 22:36:03

@aha, persze:

Hát ha ismernéd az index nagyszerű blogrendszerét, tudhatnád, hogy nem lehet 2037 december 31. utánra posztot időzíteni, azaz nem tudunk erre a témára visszatérni 3200 év múlva. Az Index ezt is tönkretette!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.02.24. 22:41:00

@jocóka:

Hej, ez jó ötlet, persze még jobb lenne, ha júliushoz csapnánk a szökőnapot. Engedelmeddel elkezdjük intézni az ENSZ-nél, a Vatikánnál és a Goldman Sachsnál.

aha, persze 2012.02.24. 22:48:30

@Levéltáros: Nem hagyhatjuk, hogy a blogmotor korlátozza a válaszok meglelését!

aha, persze 2012.02.24. 22:59:14

@ripők: Tehát a természettudomány an block a kerekítéseknek és saccolásoknak köszönhetően távol áll a tökéletestől. Felmerül a kérdés: vajon helyes-e a tudvalevőleges hibával küszködő rendszer tökéletlenségét magával a hibás rendszerrel leírni?

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 23:12:03

@aha, persze: Progresszív műhelyünk éppenséggel a tökéletes természet minél tökéletesebb megértését és leírását tűzte lobogójára.
A "tökéletes leírás" természetesen nem egy bújtatott fricska, töprengéseinkről és azok széles nyilvánosság elé tárt eredményéről en bloc nem jelenthetem ki, hogy minden tekintetben közelebb visznek a vágyott célhoz, de folyvást keressük a járatlan ösvényeket a közjó és az Emberiség érdekében.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.02.24. 23:22:14

@ripők:

Csak nem bírtad kihagyni az "an block" fricskát, mi? De elárulom neked, hogy egy igazi tudóst két dolog jellemez: 1.) nagyvonalú, és nem aláz az ilyen piszlicsáré dolgokkal; 2.) elfogadja, hogy a nyelv változik, ráadásul nem a tudósok változtatnak, hanem a közbeszéd változik, ergo nem basztatja a köznépet.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 23:35:25

@Levéltáros: Nézd, szerintem elvárható, hogy a tökéletlenséget tömjénezők, a "Citius, Altius, Fortius"-t hirdetők fölött pálcát törők, a poshatag, sötét középkor dágványában kéjesen hempergőzők egyszer és mindenkorra belássák: érdemi kritika megfogalmazásához nem elegendő a keresztrejtvény-műveltség, a ponyvaregényekből felcsipkedett fellengzős, de hiányos ismeretanyag. Aki egy akadémikust kíván sarokba szorítani, fel kell vérteződjön mindennemű visszavágás ellen.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.02.24. 23:50:11

@ripők:

Ezt a szép riposztot a függőleges vagy a vízszintes sorból olvasod a Fülesedből?

-Tom - 2012.02.24. 23:56:16

Miről fossátok a szót? Az "ámblokk" és kész. Inkább a Fürge Ujjakra hajaz a dolog, falun a védőnő, aki makramézik (innen jutott eszembe a Fürge Ujjak), és negyvenöt évesen szűz, az szokott ezen rugózni.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.24. 23:57:49

@Levéltáros: Álljon meg a menet! Semmi kifogásom a Füles magazinnal szemben, jómagam is kedvtelve lapozgattam annakidején ezt a színvonalas kiadványt. Azonban tekintve, hogy a rejtvényeket mind megoldotta a nagymamám, nekem csak a borító szemlélése jutott osztályrészemül.
www.szexualisforradalom.hu/uploadFiles/33736/r_fules_003.jpg

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.25. 00:05:25

@-Tom -: Nahát...! Még az orrszarvú madár fiókái sem piszkítanak a saját fészkükbe; kloakájukat a külvilág felé csücsörítve pöknek ki az alant haladókra.
A felmerült probléma bágátellizálásával - úgy érzem - dikicset forgatsz a csigolyáim mellett...

Jofiu 2012.02.25. 00:59:40

@LadyCarambole: Svájci órát csak impotens öltönyösök vsznek és azok akik nem tudják megszámolni a pénzüket, és itt rá is térhetünk a számolás problámájára, @ripők:, erre már nagyon jó gépek vannak, különben is, el tudod képzelni hány tonna papír kellene egyébként, másodpercenként csak arra, hogy követni tudd a buszmenetrendet?! Egy öntudatos tudós zsigerből visszautasít egy ilyen környezetkárosító munkát.

Commandante Jayasuriya 2012.02.25. 06:58:40

A posztíró fejében is meghibásodott egy kábel.
Megtörtént ez már más nagy kutatókkal is.

index.hu/tudomany/2012/02/23/hibas_kabel_miatt_mertek_fenynel_gyorsabb_reszecskeket/

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.25. 07:37:38

@Commandante Jayasuriya: Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy néhány szinapszis valóban áldozatul esett Dionüszosz oltárán.

Frick László Emlékzenekar 2012.02.25. 07:50:10

Különösen az tetszik, hogy végre & legendás (de minden valóságalapot nélkülöző) szerénysége ellenére Levéltáros Gedeonra is fény derült a kémfelvételen
@ripők: és gratula többtermelésért

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.25. 08:16:30

Nem olvastam végig a posztot, de mintha ripők barát kifelejtette volna a Föld saját tengelye körüli forgásának lassulását.

Következtetés: Ripők egy faszkalap, aki hülyeségeket írkál.

A MEDVE NEM JÁTÉK! · http://kigondoltam.blog.hu 2012.02.25. 08:24:17

@bogancs: nem kell ennyire haragudni a világra azért, mert anyád pénzért árulta a testét (addig, míg ronda és ráncos nem lett) és ennek közvetlen következményeképpen te egy kilyukadt óvszer szerencsétlen eredménye vagy.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.25. 08:43:08

@Frick László Emlékzenekar: Nos, igen. A fotográfus egy olyan, tipikus pillanatot kapott lencsevégre, ahol az érdemi munkát végző, szívét-lelkét beleadó professzor mellett feltűnnek a nyálcsorgós szájtátiak is, hogy érdemtelenül sütkérezhessenek a fényben és csillogásban.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.25. 08:47:36

@bogancs: A feedback - mondja a művelt spanyol, ha tud oroszul - fontos. Sajnos azonban a tudomány egzakt dolgokat vizsgál, ezeket nem lehet "megvitatni", mint egyes, bulvár-szennyblogokon. A tények sajnos makacs dolgok és ezen a partvonalról hőzöngve bekiabálók sem tudnak változtatni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.25. 08:55:54

@ripők:

Ha már bulvár: Én azt is bizonyítottalan bulvárkacsának vélem, hogy a Föld egyáltalán gömbölyű és láthatatlan tengelye körül forog. (Nemhiába nem foglalkozunk mi a Nívó blogon a szökőnappal.)

De ide azért leírom, hogy szerintem sokkal valószínűbb, hogy a kakaskukorékolásra kel fel a nap. És mint tudjuk a természet csodálatos, a madarak belső órája hihetetlenül pontos.

Fogadjátok ezt el, ahelyett hogy atommal kísérleteztek. A végén még a nagy igyekezetben felrobbantjátok itt nekem a világot.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.25. 09:01:00

@bogancs:

És akkor aztán baszhatjátok az másodperceket.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.02.25. 09:02:20

@Frick László Emlékzenekar:

Nem derült itt ki semmi új, ha valaki figyelmesen követi a nemzetközi tudományos akadémiai életet, az előtt a munkásságom nyitott könyv.

@bogancs:

Ha a világot nem is, de a Nívót azért fel fogjuk robbantani, te spammer!

Rosszindulatú Vászka 2012.02.25. 15:25:17

Érdekes adat, hogy vannak napok, amikor a többinél 469,5 %-kal jobbak a címlapos posztok, mint máskor.

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2012.02.25. 17:21:19

@ripők:
www.youtube.com/watch?v=CacpDor_7vQ&feature=related

@bogancs:
valami ilyesmit mondtam én is...

@LadyCarambole:
a kommentedet előbb olvastam, minthogy eszedbe jutott volna egyáltalán te liba
ne válaszolj, hanem a tiedbe!

-Tom - 2012.02.25. 18:58:32

@ripők: Másfél hete nem alszom, mit vársz tőlem? Már tegnap nem tudtam, mit jelent az a szó, hogy groupie.
Aztán rájöttem, azért nem tudom, mert gruppie-nak írtam.
Itt tartok.

A szökőnapot feleslegesnek tartom, egyfajta középkori csökevény.

Commandante Jayasuriya 2012.02.25. 19:01:57

@ripők:

Földgolyónk hosszú történelemből megismerhettünk sok olyan művészt, kutatót, akik hallucinogén anyagok használatával élve, azok által befolyásolva értek el világraszóló tudományos eredményt, hoztak létre nagyszerű alkotásokat.

Fentebb közreadott megnyilvánulásod olvastával megállapíthatjuk, hogy te nem tartozol ezek csoportjába.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2012.02.25. 20:56:02

@Commandante Jayasuriya:
Fenti állításod mégis melyik részét próbálod most Ripőkre projektálni?!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2012.02.26. 00:41:04

Nos, ez a nap is végetért, kicsit hosszú volt, de megérte, szépen szökött.

MS22 2012.02.26. 10:43:00

@ripők: Én kérek elnézést a figyelmetlenségemért... :)

kiraaaaa 2012.02.26. 10:57:36

Akinek február 29-re esik a születésnapja, az csak 4 évente ünnepli?Akkor 40 évesen is fiatal:) megvan az örök fiatalság titka.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.26. 10:59:18

@kiraaaaa: Február 24. a négyévente betoldott nap, nem pedig 29. Amennyiben erre bazíroztál eddig, elkalkuláltad magad...

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.26. 11:00:49

@MS22: Szokatlanul engedékeny hangulatban vagyok ma, ezért elfogadom.

kiraaaaa 2012.02.26. 11:01:22

@ripők: márpedig nem
Mert febr.29-én is van szülcsinap.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.26. 11:08:00

@kiraaaaa: Utolsó eszközként megpróbálom szemléltetni.
Szökőévben:
feb.29.=feb.28.
feb.28.=feb27.
feb.27.=feb.26.
feb.26=feb.25.
feb.25.=feb.24.
feb.24.=szökőnap
A szökőév február 24. napja a nem szökőévekben egyszerűen nem szerepel. Reggelizz valamit.

kiraaaaa 2012.02.26. 11:13:17

@ripők: ezt csak kevesen tudják. A mai napból kiindulva szinte senki. Az egész csak úri huncuttság.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.03.06. 23:08:08

@Commandante Jayasuriya: A Nyakas-féle Irsai Olivér bizonyítottan nem hallucinogén.

Commandante Jayasuriya 2012.03.07. 18:51:00

@ripők:

Az talán nem, de amit az Irsai fogyasztása közben pippantottál...
süti beállítások módosítása