Kigondoltam

száz foooriiintnaaaak ötvenafele

Segédanyag

Részeredmények

  • csillagkúll: @dzsessz.szesz.zen: nem lennék a helyükben, amikor megtudják. (2023.09.04. 19:50) Jogvédő szervezetek
  • Kardos doktor: @dzsessz.szesz.zen: nyilván a libsi maszlagra van ráállva az agyad, azért nem fogod fel. (2023.08.08. 01:11) Az UBI margójára
  • dzsessz.szesz.zen: @ripők: rendkívül érdekes feltevés, de ezen a blogon a válaszok a fontosabbak! Mosási hőfok a mosá... (2023.07.27. 15:09) Bajersó
  • Páska Süme: reciprok hűböllér igazodópötty. (2023.02.07. 01:37) Mőőőőő!
  • dzsessz.szesz.zen: @Páska Süme: youtu.be/IqzMUn90tMg (2022.12.20. 10:58) A rendes december 3-i éves poszt
  • dzsessz.szesz.zen: nna... idővel a történelem bebizonyította, hogy aki rosszul múúnvalkol, azt kibasszák a pártból ma... (2022.08.23. 15:41) Moonwalk

Bambák

Legényvállalatunk

BOIL.gif

A kokárda – avagy a nők szerepe a történelemben

2011.03.15. 03:15 Kadarka Jánoska

A nagytömegek kedvéért iderakok egy idézetet a Wikipédiából*, illusztrálva, hogy mitől tudományos műhely egy tudományos műhely, és mitől szarlerakat a Wikipédia.

A kokárda (szalagcsillag) kör alakú, fodros szélű, nemzetiszínű jelvény, melyet eredetileg kalapra vagy sapkára, a nők esetleg a hajukba tűztek. Franciaországból terjedt el a 18.-19. századi forradalmak idején egész Európában és Amerikában.

A magyar kokárdát március 15-én, 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdetét jelentő pesti forradalom évfordulóján szokás viselni. A magyar hagyomány szerint a pesti radikális ifjúság vezérei Petőfi Sándor és Jókai Mór szerelmeiktől, Szendrey Júliától illetve Laborfalvi Rózától kaptak kokárdát a forradalom estéjén. A francia kokárdától eltérően nem kalapra tűzték, hanem a kabát hajtókájára vagy mellrészére a szív felőli oldalon.

A színeket rendszerint a nemzeti zászlóról veszik, tulajdonképpen egy nemzeti színű szalagot meghajlítanak. Szabály szerint a színek mindig belülről kifelé olvasandók: a zászló fölső (függőleges csíkozásnál a bal oldali) része kerül a kokárda belsejébe, az alsó része pedig a külső szélére.

A magyar kokárda piros-fehér-zöld színű, tehát helyesen kívülre kerül a zöld. Az 1848-as pesti forradalom idején a márciusi ifjak még valóban így is használták, de Than Mór festményein is megfigyelhető, hogy a huszárok csákórózsáján is helyesen szerepel a színsorrend. Téves viszont Szendrey Júlia kokárdája, amit Petőfinek készített, hiszen ezen az olasz színek sorrendje figyelhető meg. Valószínűleg már a forradalom idején is használtak téves kokárdákat, nem mindenki tudhatta hogyan kell helyesen hajtani.

Manapság téves történelmi berögződések, és a hagyomány miatt legtöbbször a piros van kívül és a zöld belül.

A Wikipédia itt meg is áll, pedig a kérdés adja magát: miért adott Szendrey Júlia Sándornak rossz kokárdát? Tudományos Műhelyünk, ahol Petőfi haláláról az igazat is el lehet olvasni, természetesen kiderítette az igazságot, és most publikáljuk.

A kokárda – avagy a nők szerepe a történelemben

Petőfi Sándor érzelgős alkat, a külvilág minden változására érzékenyen reagáló lélek volt. Ma úgy mondanánk, emó**.

Március 15-én a Pilvax-kör tagjai – a forradalom magja – felfokozott lelkiállapotba kerültek. Mivel a komoly dolgok (szórakozás, művelődés és forradalom) a férfiak kiváltsága volt, az emók az érzelmek levezetését csak egymás közt tudták megoldani: óriási orgiát rendeztek a Nemzeti Múzeum mögött. Szendrey Júlia ezt megtudta, és kicsinyes bosszút állt: mikor Petőfi kérte, hogy tűzze hajtókájára a kokárdát, egy ördögi mozdulattal átforgatta azt, és olasz módra tekerintette.

A céda bosszúja pont az ellentétes hatást érte el: divatot csinált, nem megszégyenített. Ma már mindenki így hordja a kokárdát, és senki nem gondolja, hogy Petőfi egy tudatlan hülye volt, aki még egy kokárdát sem tudott készíteni magának.

Hát ilyen a történelem, ha benézünk a fontos helyszínek mögé.

 

* Ön szerint mit érdemes mértékadó forrásnak tekinteni:

  • Internetes lexikont, amit bárki írhat, szerkeszthet;
  • Tudományos Műhelyt, ahol csak első vonalbeli tudósok publikálnak.

** Az emók érzelmeiket gyakran saját nemükön vezetik le, elsődleges nemi jegyek nem korlátozzák viselkedéseiket.

46 komment · 1 trackback

Címkék: budapest férfiak összeesküvés rendszerváltás forradalom múzeum anarchia ostobaság butaság 1848 baszás hagyomány népbutítás asszonyállatok zseniális poszt

A bejegyzés trackback címe:

https://kigondoltam.blog.hu/api/trackback/id/tr872737074

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Petőfi Sándor - FÖLTÁMADOTT A TENGER… 2011.03.15. 09:58:56

VIGYÉL ÁT, RÉVÉSZEMFöltámadott a tenger,A népek tengere;Ijesztve eget-földet,Szilaj hullámokat vetRémítő ereje.Látjátok ezt a táncot?Halljátok e zenét?Akik még nem tudtátok,Most megtanulhatjátok,Hogyan mulat a nép.Reng és üvölt a tenger,Hánykódnak...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nina Skye 2011.03.14. 19:34:46

van huszezer kokim 2szazert, kinek kell?:D

magyar-magyar szótár 2011.03.15. 04:46:15

Petőfi sándor a black korszakáig (amit a fehér , később róla elnevezett gallér tört meg, valamint az a nyers vitorlavászon (ma viharkabátanyagnak mondanánk) zubbony (egyes emlékezők szerint viszont ing) tört meg. Vagyis emó-s korszaka sose volt Petőfinek. Fönnmaradt róla egy real, még nem személyikultuszos kép, egy a maga korában jeles újságíró és reformer személyiség házibulin futott össze ezzel a Petrovitz-cal, aki Petőfinek kezdte magát magyarosítani, a költészetéről semmit nem tudott, ami feltűnt neki, az arroganciája (vagyis nem olyan volt, mint Tóta, aki csak akkor szilaj, amikor zárva tart) Mindent jobban tudott mindenkinél ez a Petrovicz, aki feltűnően színes atillában kb a Beatles bors őrmesterének jelmezeit, de vállapok és bojtok nélkül képzeljétek el... jajkék és hűdfepiros nadrág, loboncos nagy boglyahaj, kilenc sorban hét szál szakállból macskabajus, arca pörsenéses és rút patanásos, mitugársz emberke, soványdad test, csapott vállak és igenhosszú nyak. Emberünket, aki ezt a Petrovitzot leírta, az bosszantotta leginkább, hogy a fickónak ráadásul mindig igaza volt és három nyelven meglehetősen beszélt a magyaron (és a szlovákon) kívül( utóbbi anyanyelve volt).

magyar-magyar szótár 2011.03.15. 04:52:09

Amúgy akkor lenne a magyar kokárdában kívül a zöld, ha a magyar trikolorban is függőlegesek lennének a színsávok mint a franciában vagy olaszban. Szendrey Júlia lehet, hogy nem akart végigmaszturbálni egy özvegyi évet, viszont aligha vett volna el Petrovitz egy simply slut-öt.

magyar-magyar szótár 2011.03.15. 04:55:13

Petőfi kb annyira volt érzelgős, mint Levéltáros úr fasza. Silaj, temperamentumos mediterrán csávó volt, csak a korban a Biedermeier érzés az az volt, mint az indexista álszerénykedés, hogy áááá, minknálunk nincsen is főszerkesztés, meg főőőnök, meg mi nem is akarunk ám nattudásújaknak lááátszani, áádehogy és hoóóógy isse hinnénk mi magunkat az egyetlen tudás letéteményeseinek és semmi közünk a TASZ-hoz meg az LMP-hez. Az ember, ha jót akart magábnak, a Biedermeir kövét fúkálta...

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.03.15. 08:10:47

@magyar-magyar szótár:

Nahát, te vagy Petőfi, hiszen mindig mindent jobban tudsz! Még szerencse, hogy minálunk nincsen főszerkesztés, mert most köteleznélek arra, hogy tedd közzé legfrissebb versedet.

magyar-magyar szótár 2011.03.15. 08:22:34

@Levéltáros: Gombold vissza a mellényeg keresett nejlonlazasággal nyitvahagyott felső két gombját, mert versrögtönzésben elég jó vagyok,

korábbi életeimből:
Térey-parafreálás: pancsilavor.blogter.hu/200317/a_netenlog-gyuru_
Párdúc s dögőjj-e: pancsilavor.blogter.hu/207450/iren__tamas_avagy_olajozott_viszonyok

Korunk legnagyobb petőfijét (Honda Accord kateg) parafreáltuk:
leszbisator.blogter.hu/163819/honnan_is_tudhatod

magyar-magyar szótár 2011.03.15. 08:34:45

@Levéltáros: Amikor a bloghú még a fasorba vót:
pancsilavor.blogter.hu/200505/ostrendek_alkonya
És te Nemszerény, hallottál már von Kuendue-ről A Rettenetesch-ről?
pancsilavor.blogter.hu/201029/intesunk_kuendue_baromezhez
ezeket csuklóból rögtönözték a kislányok...
úgyhogy szedjed csak a szárat föl alkarodra te bestye
mert nem napkeltéd a nyugatégen az a veress neked, hanem:este

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.03.15. 08:35:43

@magyar-magyar szótár:

Mindig érdekes látni a korábbi életeidet, olyan, mintha végtelen lenne.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2011.03.15. 09:02:42

Áh, a kokárdát manapság már csak mellbimbópírszingnek használja a pajkos ifjúság, a történelmet meg különben is meghamisították, hiszen azt minden jó érzésű magyar ember sejti, hogy Petőfi vagy a vonat elé ugrott, vagy belefulladt a Rodostóba!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.03.15. 09:55:17

@LadyCarambole:

Újra kéne indítani a kokárda bizniszt: EU-kék az LMP-nek, Árpád-sávos a jobbikosoknak, vörös a szociknak, aranyból, óriás gyémánttal a közepén meg a Kigondoltamosoknak.

Friedmann Juci 2011.03.15. 11:00:46

talán a leggyengébb értekezésed eddig, mert papírfecnisarknyi kis értelmét se látom, de gondolom az én hibám. egyre rosszabb a tendencia, úgy érzem. ki is rúgom magam a picsába.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.03.15. 11:22:46

@Friedmann Juci:

Nem látod át az összefüggéseket. Nehogy kirúgd magad, ki főzi akkor a kávét?

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2011.03.15. 11:40:37

Mndenesetre a non proliferációt össze kell kötni e szép ünneppel, s e ltakarítani Ázsiát a Mariana-árok feltöltésére használva bele. Minden Kossuth utca és tér holnaptól legyen Görgey.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2011.03.15. 12:13:12

@Panther_V:
Nem úgy van az!
Egyesek titkos műveletként már cunamizzák is a partjaikat, de szerintem azért ez elég feltűnő módszer!

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2011.03.15. 12:50:15

@LadyCarambole: Ez a cunami szerintem simán árfolyammanipuláció. 10k halott nem tétel.

büdösmackó 2011.03.15. 13:44:10

@Panther_V:

Istenem. Csodás ilyen zseniális iniciatívokat olvasni!

büdösmackó 2011.03.15. 13:45:41

@Panther_V:

naja. és a nukleáris baleset is lokalizálható. a tőzsde amúgy is baszódásra készült fel 2 hete abba bele lefele. a fődrengés csak haba tortán.

elnézve a futures-eket, hülye aki nem látja, hogy amerika potenciált lát ebben az egészben: 3x kevesebb az index sokk mint a nikkei. ugynamár....

magyar-magyar szótár 2011.03.15. 18:00:11

@szanalmas: Assztaaa -nem tudtam elképzelni, hogy jött össze az a húszezer ember, de így már, hogy a lépcsőre meg oldalra 500 statisztát fizettek meg, így már értem, hűűű!

Frick László Emlékzenekar 2011.03.15. 18:01:25

@magyar-magyar szótár: Tizenötezer se vót, gúvvadjonkia szemed! Rohaggyak meg, ha 300 embernél többet láttam!

2011.03.16. 09:34:15

A nagy sárgába mijaz hogy 'szabály szerint'?

Csakkérdem.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.03.16. 10:44:44

@méhészborz:

Az kérlek idézet a Wikipédiából. Mit nem értesz ezen, ha itt problémád van, akkor előtte és utána is gyakorlatilag minden szó érthetetlen számodra.

büdösmackó 2011.03.16. 11:36:55

@méhészborz:

szörnyű, hogy idejösz, és azonnal káromkodással kezded!
nem tanítottak téged a jómodorra?

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.03.16. 12:16:45

@méhészborz:

Basszalak szájba, vagy magadtól is menten eltakarodsz innen, te hurkás buzi?

Nina Skye 2011.03.16. 12:35:27

@méhészborz: Ha a kerdojeledet idaig meg nem tolta vissza senki anyadba, majd en betuszkolom az anuszrozsadon at a korpuszod kozepeig, hogy onnan lihegjen: he?!

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2011.03.16. 12:56:05

Fasznak riasztjátok el a kommentelőket, ki fogja így értékelni a magas szellemiségünket?!
Hülye deviánsok.

Nina Skye 2011.03.16. 13:01:38

@LadyCarambole: en ertekelem az ikud Karesz!

szanalmas 2011.03.16. 13:14:45

Azért kurva ciki lenne, ha nekem egy idióta pöcsfej meg akarná mondani, hogy hogyan kell kokárdát csinálni. Egyértelműen a harmadik kokárda a magyaros! Nehogy már megmagyarázza, hogy merre hajlítgassam én a zászlót!

"tulajdonképpen egy nemzeti színű szalagot meghajlítanak"
Hát ez meg a másik, hogy pl. az első kokárdánál mi a faszomnak fordítja fejre a nemzeti színű szalagot a barma a Földnek?! Nyilvánvalóan köcsögség az egész, gondolom, a buzi franciák nem tudtak még egy kokárdát sem hajtogatni rendesen, arra is nekünk kellett rájönni, hogy alapból elbaszták!
Igazat kell adjak méhészborznak, ti mind buzik vagytok!

2011.03.16. 13:28:46

@"the dragon": @Nina Skye: Kösz a válaszaitokat,
ilyen intellektuális magasságokba nem tudok alámerülni.
Ez nálatok örökölt, vagy szerzett ?Gyaníthatő, hogy inkább örökölt...
Persze közbe rájöttem, hogy kb. milyen válaszok jönnek,sajnálom szegény anyátokat...

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.03.16. 13:38:54

@méhészborz:

Azért olyan nagyon nem kell alámerülnöd, bőven elég nekem, ha leszállsz végre a magas lóról, és rábuksz a farkamra, ahogy Balla Irma tette, mielőtt elláttam a baját!

(Ha kiderül, hogy igazából nem csaj vagy - pedig a fényképezgetés iránti vonzalmadból csak erre lehet következtetni! -, hanem egy fartúró artúró, akkor nehéz szívvel bár, de le kell passzoljalak radairosseb nevezetű szerzőtársamnak. De meg ne sértődj!)

szanalmas 2011.03.16. 13:39:11

@méhészborz:

Teljesen igazat adok neked, de írni azért megtanulhattál volna bazmeg, ha már mi fizettük ki!

2011.03.16. 14:13:20

@szanalmas: Baszkikám ,a hejjesírási szabadnépfélóráért kösssz...Ki fizetett? Mit fizetett? (csakkérdem)
@"the dragon": Kiábrándításra kényszerülök.Eddig még nem voltam csaj,és radairosseb se vonz igazán, ha megsértődik, ha nem.
Egyébként engem csak öregfejszével lehet sérteni ...

szanalmas 2011.03.16. 14:38:07

@méhészborz:

Apád faszát kérdezősködsz annyit, talán buzi vagy!

alt.dro.hasz 2011.03.16. 19:11:14

Egy tegnapi rádióműsorra alapozom a hozzászólásomat.
Tudom: A kurva anyámat, de:
A mai magyar "hozzáértők" sem értenek egyet.
1. verzió: Belülről kifelé kell haladnunk, mint pl. a köcsög franciáknak vagy németeknek. Eszerint:
(piros-fehér-zöld)
((Fasz akar hozzájuk hasonulni, hasonlítani!!!!))

2. verzió: a kokárda nem egyeztethető össze a nemzeti lobogó színeinek sorrendjével, nem analóg, tehát,
ami helyes:
Kívülről befelé haladva: piros-fehér-zöld.
Én maradok ennél.
Ha a Kádár-korszakban így tiltakoztam pohárnyi alátét nagyságú kokárdával, így is fogok megdögleni.

Részemről, tehát, marad a 2. version.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.03.16. 19:53:33

@alt.dro.hasz:

Jó-jó, hogy azzal nyitsz, anyád gyorsan és olcsón szeret, de legalább írhatnál egy telefonszámot, mailcímet, vagy linkelhetnél egy képet...

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.03.16. 21:05:23

@alt.dro.hasz:

A hozzáértők egyetértenek, akik nem értenek hozzá, azok vitatkozgatnak. Ez Tudományos Műhely, nem bulvármédia! Nekünk mindig igazunk van.

szanalmas 2011.03.16. 21:43:51

@Levéltáros:

"Ez Tudományos Műhely"

Az bazmeg, te meg az ásító inas! Sipirc gyufáért!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.03.16. 23:11:21

@szanalmas:

Mindjárt megyek, csak még befejezek egy cikket a holnapi Blikkhez.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2011.03.17. 14:26:48

@szanalmas:
ne már, én a Hermelines Tőgyre tippeltem!

szanalmas 2011.03.18. 15:24:11

@LadyCarambole:

Végül is tökmindegy, impotens és kész!

büdösmackó 2011.03.19. 07:47:00

@szanalmas:

ha már omnipotens csak én lehetek...
süti beállítások módosítása